Σαν Σήμερα|01.01.2022 00:05

Η Πρωτοχρονιά του 1899 και του 1959 για την Κούβα ήταν δυο γεγονότα που έμειναν στην Ιστορία και καθόρισαν την πορεία της

Newsroom

Μια μέρα σαν τη σημερινή, 1η Ιανουαρλιου του 1899 η Κούβα, το μεγαλύτερο νησί της Καραϊβικής, έπειτα από αιματηρές εξεγέρσεις αποκτά και επίσημα την ανεξαρτησία της από την Ισπανική Αυτοκρατορία. Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για τους Κουβανούς: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν κηδεμόνες!

Μια μέρα σαν σήμερα, την Πρωτοχρονιά του 1959, ο Φιντέλ Κάστρο μπαίνει στην Αβάνα, νικητής με τους επαναστάτες του. Από την πίσω πόρτα της Ιστορίας βγαίνουν ο δικτάτορας Φουλχένσιο Μπατίστα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμα ένα κεφάλαιο ανοίγει για τους Κουβανούς: Η Σοβιετική Ένωση αναλαμβάνει κηδεμόνας!

Tο πραξικόπημα του Μπατίστα στις 10 Μαρτίου toy 1952 είχε βαθιά επίδραση στην κουβανική κοινωνία. Άρχισε μια βίαιη δικτατορία που είχε ως αποτέλεσμα την πόλωση και τον εμφύλιο πόλεμο.

Το 1956 μια ομάδα ανταρτών με νεαρούς ιδεολόγους σοσιαλιστές, στις τάξεις της, περιλαμβανομένου του Φιντέλ Κάστρο, αποβιβάστηκε από μια βάρκα, τη θρυλική «Granma» ερχόμενη από το Μεξικό και ανέπτυξε κίνημα ένοπλης αντίστασης στα βουνά της Σιέρρα Μαέστρα. Οι δυνάμεις του Μπατίστα εξόντωσαν τους περισσότερους αντάρτες, αλλά όσοι επέζησαν συνέχισαν με πάθος τον ανταρτοπόλεμο με ορμητήριό τους τα χωριά και κρυψώνες τους τα βουνά. Ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ Μπατίστα έκανε το λάθος να εξαπολύσει εκστρατεία κατάπνιξης της αντιπολίτευσης, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η στήριξη του κόσμου στους αντάρτες.

Στα χρόνια που ακολούθησαν η αντίσταση κατά του δικτάτορα Μπατίστα εντάθηκε κυρίως στη μεσαία τάξη, στους φοιτητές, στην Καθολική Εκκλησία και στις αγροτικές περιοχές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν εμπάργκο όπλων στην κουβανική κυβέρνηση στις 14 Μαρτίου 1958. Οι συντεχνίες στις πόλεις, όμως, ήταν υπό τον έλεγχο της Μαφίας (χαρακτηριστική είναι η αναφορά στην ταινία Νονός Νο2) η οποία υποστήριζε το καθεστώς του Μπατίστα, και όλες οι προσπάθειες για οργάνωση γενικής απεργίας απέτυχαν. Μέχρι το τέλος του 1958 οι αντάρτες κατάφεραν να βγουν από τις κρυψώνες τους στη Σιέρρα Μαέστρα και να προκαλέσουν γενική εξέγερση, με τη στήριξη εκατοντάδων φοιτητών και άλλων πολιτών. Όταν οι αντάρτες κατέλαβαν τη Σάντα Κλάρα, ανατολικά της Αβάνας, ο Μπατίστα κατάλαβε ότι η μάχη ήταν μάταιη και εγκατέλειψε την Κούβα με προορισμό την Πορτογαλία και αργότερα την Ισπανία. Οι δυνάμεις του Φιντέλ Κάστρο μπήκαν στην Αβάνα την 1η Ιανουαρίου 1959.

Ο Φιντέλ Κάστρο κράτησε την εξουσία της Κούβας μέχρι τον Ιούλιο του 2008 και πέθανε το 2016. Ο Φουλχένσιο Μπατίστα πέθανε πάμπλουτος το 1973 σε ηλικία 72 χρονών στη Μαρβέγια της Ανδαλουσίας από φυσικό θάνατο, ενώ ομάδα εκτελεστών του Κάστρο είχε φθάσει στην Ισπανία για να τον δολοφονήσει.

επανάστασηΚούβαΦιντέλ ΚάστροΠρωτοχρονιά