Σαν Σήμερα|08.01.2022 00:05

Τι εντυπωσιακό κοινό είχαν οι Γαλιλαίος, Στίβεν Χόκινγκ, Νεύτων και Αϊνστάιν; Την επιστήμη τους; Λάθος

Newsroom

Μια ήμερα σαν σήμερα, το 1642, πέθανε ο άνθρωπος που συνέβαλε στη γέννηση της σύγχρονης επιστήμης: O Γκαλιλέο Γκαλιλέι, φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος, ήταν ο άνθρωπος που υπήρξε πρωτοπόρος της σύγχρονης επιστημονικής μεθόδου. Ο Γαλιλαίος, όπως είναι γνωστός στον τόπο μας, συνέχισε να δέχεται επισκέπτες και να συζητά για το έργο του, μέχρι και τη χρονιά του θανάτου του από πυρετό και καρδιακή προσβολή σε ηλικία 77 ετών.

Την ίδια χρονιά με τον θάνατο του Γαλιλαίου, τα Χριστούγεννα του 1642, γεννήθηκε ο Ισαάκ Νέυτων, ο άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος. Ο Νεύτων θεωρείται ο πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις νόμους της κίνησης και τον περισπούδαστο Νόμο της Βαρύτητας!

Και τώρα προσέξτε: Την ίδια ημερομηνία με τον θάνατο του Γαλιλαίου, στις 8 Ιανουαρίου και ακριβώς τρεις αιώνες αργότερα γεννήθηκε ίσως ο πιο λαμπρός επιστημονικός νους της γενιάς του ο Στίβεν Χόκινγκ!

Και όμως κινείται;

Ο Γαλιλαίος θεωρείται ο πατέρας της αστρονομίας, της φυσικής και της επιστημονικής μεθόδου. Είναι γνωστό, ότι η εκκλησία καταδίκασε τις απόψεις του: Δικάστηκε από την Ιερά Εξέταση και αναγκάστηκε να ανακαλέσει. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Γαλιλαίος φεύγοντας από την Ιερά Εξέταση επέμεινε στην άποψή του ψιθυριστά: «Και όμως κινείται» (E pur si muove). Οι ιδέες του Γαλιλαίου ήταν επαναστατικές και όπως κάθε επαναστάτης διατάραξε σοβαρά την καθεστηκυία τάξη!

Και να σκεφτεί κάποιος, πως όταν ήταν νέος ο Γαλιλαίος, είχε σκεφτεί να ενταχθεί και ο ίδιος στον κλήρο, όμως τον απέτρεψε ο πατέρας του. Το διερευνητικό μυαλό του και ο ακατάπαυστος πειραματισμός τον οδήγησαν τελικά να διδάξει, αρχικά στην πατρίδα του την Πίζα όπου - σύμφωνα με τον αστικό μύθο - έριξε αντικείμενα διαφορετικού βάρους από τον κεκλειμένο Πύργο για να διαψεύσει τον ισχυρισμό του Αριστοτέλη, πως η ταχύτητά τους ήταν ανάλογη του βάρους τους.
Επίσης έφτιαξε τηλεσκόπια. Οπλισμένος με το τηλεσκόπιο του ο Γαλιλαίος, έδειξε πως ο ουρανός είναι ατελής, όπως αποδεικνύει η ακανόνιστη μορφή της Σελήνης και επομένως η αιρετική ιδέα του Κοπέρνικου ότι οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο πρέπει να ήταν σωστή.
Ο Στίβεν Χόκινγκ γεννήθηκε την ημερομηνία που πέθανε ο Γαλιλαίος και πέθανε στις 14 Μαρτίου του 2018. Στις 14 Μαρτίου του 1879 είχε γεννηθεί ο Άλμπερτ Αϊνστάιν!
Συμπτώσεις ή το σύμπαν συνωμότησε για τους τέσσερις μεγάλους επιστήμονες ώστε να τους συνδέσει με τρία κοινά: τις αναζητήσεις τους, τη ζωή και τον θάνατός τους!

Πηγή: Dan Snow - On this day on history

θάνατοςγέννησηΆλμπερτ ΑϊνστάινΣτίβεν ΧόκινγκΓαλιλαίοςειδήσεις τώρα