Σαν Σήμερα|17.01.2022 00:05

Η πραγματική ιστορία της Συμμορίας των 11 – Το χτύπημα στη Βοστώνη που τους έκανε διάσημους

Newsroom

Η μεγάλη ληστεία της Brink's (ιδιωτική εταιρεία security και ασφαλειών) στο North End της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη έγινε μια μέρα σαν σήμερα, 17 Ιανουαρίου του 1950, από 11μελή συμμορία, που αποκόμισε λεία 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων, με σημερινές τιμές περίπου 30 εκατ. δολάρια!
Μέχρι τότε ήταν η μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, και κράτησε την πρωτιά μέχρι το 1984. Οι ληστές, που όπως αποδείχτηκε αργότερα ήταν 11, δεν άφησαν πίσω τους ίχνη με αποτέλεσμα οι Αρχές να βρεθούν σε αδιέξοδες έρευνες και να δημιουργήσουν άλλοθι ανικανότητας κατονομάζοντας τη ληστεία «Το Έγκλημα του Αιώνα»!

Ο Τζόζεφ ΜακΓκινς, ο Μπιγκ Τζο για τους δικούς του, ήταν ο εγκέφαλος της ληστείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν αργότερα. Δύο άνδρες είχαν μπει κρυφά στην αποθήκη της Brink και είχαν καταφέρει να βγάλουν αντικλείδια για τις κλειδαριές των βασικών θυρών. Επίσης έκλεψαν τα σχέδια των συναγερμών. Μετά άρχισε η συστηματική παρακολούθηση του κτηρίου. Ένα μέλος της συμμορίας κατέγραφε το πότε έμπαινε και πότε αποχωρούσε το προσωπικό, ενώ βλέποντας πότε ανάβουν και σβήνουν τα φώτα στα Γραφεία, εντόπιζε πότε άδειαζε εντελώς από υπαλλήλους το κτήριο. Ο άνθρωπος που είχε επιφορτιστεί με την παρακολούθηση, βρισκόταν σε μια πολυκατοκία απέναντι ακριβώς από τις αποθήκες και τα Γραφεία της Brink και σημείωνε την παραμικρή κίνηση. Αυτό συνεχίστηκε επί δύο ολόκληρα χρόνια!
Στις 17 Ιανουαρίου του 1950 κι έπειτα από δυο αποτυχημένες απόπειρες εισβολής στο κτήριο, οι ληστές αποφάσισαν ότι ήταν η κατάλληλη μέρα για να δράσουν. Φόρεσαν όλοι τη στολή της Brink που ήταν κυρίως ένα ναυτικό παλτό, φόρεσαν αποκριάτικες μάσκες, γάντια και λαστιχένια παπούτσια και επτά από τους ληστές μπήκαν στο κτήριο όταν τα ρολόγια τους έδειξαν 18:55. Με τα αντικλείδια άνοιξαν τις πόρτες και έφτασαν μέχρι τον 2ο όροφο, όπου όμως βρίσκονταν εκείνη την ώρα πέντε από τους υπαλλήλους, που μετρούσαν και αποθήκευαν δέσμες δολαρίων. Με την απειλή περιστρόφων, έδεσαν και φίμωσαν τους υπαλλήλους. Στη συνέχεια προσπάθησαν να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο όπου μέσα προστάτευε τη μισθοδοσία των εργαζομένων της General Electric· δεν τα κατάφεραν. Ακριβώς μισή ώρα μετά, οι ληστές, αποχώρησαν. Μοίρασαν τα κλοπιμαία και σκόρπισαν για να δημιουργήσει ο καθένας το άλλοθί του.Κι έπειτα… εξαφανίστηκαν.

Μια διάρρηξη και μια απόπειρα δολοφονίας

Η εταιρεία Brink's Incorporated πρόσφερε αμοιβή 100.000 δολαρίων για όποιον την οδηγούσε στα ίχνη των ληστών. Τα ελάχιστα στοιχεία που είχε στα χέρια της η αστυνομία της Βοστώνης ήταν το σχοινί που είχαν δέσει οι ληστές τους υπαλλήλους, η ταινία που τους είχαν φιμώσει και τέσσερα περίστροφα που είχαν αφήσει πίσω τους. Το φορτηγό με το οποίο διέφυγαν οι ληστές, είχε βρεθεί περίπου 30 χιλιόμετρα από το σημείο της ληστείας κομματιασμένο…
Έξι μήνες μετά τη ληστεία, δυο άνθρωποι συνελήφθησαν για μια διάρρηξη στην Πενσυλβάνια· καταδικάστηκαν σε φυλάκιση και μέσα από τη φυλακή κάποιοι πληροφοριοδότες της αστυνομίας τους άκουσαν να μιλούν για χρήματα που θα έπαιρναν από κάποιον που είχε κάνει μια ληστεία!

Οι πράκτορες του FBI κινητοποιήθηκαν άμεσα και άρχισαν να ανακρίνουν τους δύο διαρρήκτες, που όμως δεν αποκάλυψαν το παραμικρό. Ο ένας από τους διαρρήκτες, ο Ο’Κίφι, όταν αποφυλακίστηκε, άρχισε να εκβιάζει και να ζητάει με διάφορους τρόπους κι άλλα χρήματα από τον εγκέφαλο της ληστείας του Brink. Τότε ήταν που κάποιος προσπάθησε να σκοτώσει τον άπληστο ληστή, που γλύτωσε με σοβαρά τραύματα. Από το κρεβάτι του νοσοκομείου, ο Ο’Κίφι, αποφάσισε να μιλήσει.

Βρήκαν μόνο 58.000 δολάρια και τους ληστές

Έξι χρόνια μετά τη ληστεία, (12 Ιανουαρίου του 1956) και μόλις πέντε ημέρες πριν παραγραφεί το αδίκημα το FBI συνέλαβε έξι από τα μέλη της συμμορίας. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα σχεδόν όλοι βρέθηκαν στα χέρια των Αρχών. Ο μοναδικός που δεν συνελήφθη ήταν ήδη νεκρός. Μόνο 58.000 δολάρια από τα 2,7 εκατομμύρια βρέθηκαν και επιστράφηκαν. Οκτώ από τους ληστές καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και όλοι - πλην του εγκέφαλου της ληστείας Τζόζεφ ΜακΓκινς, που πέθανε στη φυλακή - είχαν αποφυλακιστεί μέχρι το 1971. Η ληστεία του Βrink μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο τουλάχιστον τρεις φορές, ενώ ο πληροφοριοδότης Ο΄Κίφι έβγαλε βιβλίο, όπου περιέγραφε τις λεπτομέρειες της ληστείας και κέρδισε περισσότερα από το μερίδιό που πήρε απ’ τη ληστεία!

Βοστώνηειδήσεις τώραένοπλη ληστείαληστείαΗΠΑ