Σαν Σήμερα|11.02.2022 00:00

Βγαίνει ο Νέλσον Μαντέλα από τη φυλακή και η Νότια Αφρική γυρίζει σελίδα στην Ιστορία

Newsroom

Ο Νέλσον Μαντέλα, μια μέρα σαν σήμερα το 1990, πήρε εξιτήριο από τις φυλακές. Οι αντίπαλοί του πίστεψαν ότι φυλακίζοντάς τον θα τον εξόντωναν· λάθος τους τραγικό.
Στη φυλακή, τίποτα δεν συνέβαινε χωρίς την συναίνεση του Μαντέλα ενώ στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Νοτίου Αφρικής, σπάνια λαμβανόταν κάποια απόφαση χωρίς να έχει κι εκείνος συμμετοχή. Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους στον κόσμο, παρόλο που καμία νέα φωτογραφία του δεν είχε βγει στη δημοσιότητα εδώ και δύο δεκαετίες.
Σαν σήμερα όλος ο κόσμος θα έβλεπε επιτέλους το πρόσωπό του. Ο Νέλσον Μαντέλα βγήκε από την πύλη της φυλακής Βίκτορ Βέστερ κρατώντας το χέρι της συζύγου του Γουίνι και τα Μέσα Ενημέρωσης από ολόκληρο τον κόσμο αναμετέδωσαν τη μέχρι τότε απαγορευμένη εικόνα του.

Τα σχεδόν 30 χρόνια εγκλεισμού του, από μία απολυταρχική - ρατσιστική κυβέρνηση είχαν αφήσει τα σημάδια τους πάνω του: Τα μαλλιά του ήταν γκρίζα και το πρόσωπο του χαρακωμένο από τις ρυτίδες. Ωστόσο η ανυποχώρητη στάση του κόντρα σε μία διακυβέρνηση από τη λευκή μειονότητα της Νοτίου Αφρικής, όπου ένα σύστημα γνωστό ως «απαρτχάιντ» στερούσε τις πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες όσων είχαν σκούρο δέρμα, δεν έδειχνε να έχει καμφθεί στο ελάχιστο.

«Τώρα ήρθε η ώρα του αγώνα»

Σε ένα σημείο της διαδρομής του προς την ελευθερία κοντοστάθηκε και σήκωσε σφιγμένη τη γροθιά του, ως σύμβολο του αγώνα. Έπειτα, μια αυτοκινητοπομπή τον οδήγησε στο Κέιπ Τάουν διασχίζοντας από δρόμους γεμάτος με οπαδούς του. Μίλησε σε ένα μεγάλο πλήθος και είπε πως «Έφθασε η ώρα, ο αγώνας να ενταθεί σε όλα τα μέτωπα». Η απόπειρά του να ανατρέψει την κυβέρνηση, ήταν μία αμυντική ενέργεια ενάντια στη βία του «απαρτχάιντ».
Ο Μαντέλα όλα αυτά τα χρόνια εγκλεισμού, δεν είχε χάσει τη γενναιοψυχία του: Επαίνεσε τον λευκό πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Φρεντερίκ ντε Κλερκ για την προσπάθεια που κατέβαλε, σε σχέση με τους προκατόχους του, για την εξεύρεση λύσης. Άρχισε την ομιλία του λέγοντας: «Σας χαιρετώ όλους το όνομα της Ειρήνης της Δημοκρατίας και της ελευθερίας».
Ο Μαντέλα κατατρόπωσε τους πρώην «δεσμοφύλακε»ς του, διέλυσε το «απαρτχάιντ», κέρδισε την προεδρία και έγινε ο Πατέρας του Έθνους. Με τον τίτλο αυτό τον αποκαλούσαν τόσο οι μαύροι Νοτιοαφρικανοί, τους οποίους είχε φέρει στην εξουσία, όσο και οι λευκοί, ευγνώμονες που είχε χρησιμοποιήσει τη θέση του για να συμφιλιώσει αντί να εκδικηθεί.

Ο Μαντέλα αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική δράση τον Ιούνιο του 1999. Τον Ιούνιο του 2004, σε ηλικία 85 ετών και με εξασθενημένη υγεία, ο Μαντέλα ανακοίνωσε ότι αποσύρεται επίσημα και αποχωρεί από τη δημόσια ζωή, λέγοντας: «Μη μου τηλεφωνείτε, θα σας τηλεφωνήσω εγώ». Στις 5 Δεκεμβρίου του 2013, γύρω στις 20:50 χτύπησε το τηλέφωνο. Δεν ήταν ο Μαντέλα, ήταν οι οικείοι του που ενημέρωναν: Ο Νέλσον πέθανε!

Νότια ΑφρικήΝέλσον Μαντέλααποφυλάκισηειδήσεις τώρα