Σαν Σήμερα|09.03.2022 00:05

Για πρώτη και τελευταία φορά οι ΗΠΑ δέχονται επίθεση στο έδαφός τους – Πώς ο Πάντσο Βίγια ταπείνωσε τους ισχυρούς

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 9 Μαρτίου του 1916, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δέχονται εισβολή στο έδαφός τους! Θα είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο. Υπεύθυνος γι’ αυτό το αδιανόητο γεγονός; Ο Μεξικανός επαναστάτης Πάντσο Βίγια!

Πριν από την επίθεση ο Βίγια μάζεψε τους άνδρες του και τους μίλησε για τους λόγους που αποφάσισε να επιτεθεί στην αμερικανική πόλη Κολόμπους. Είπε, ότι η μεξικανική κυβέρνηση είχε ουσιαστικά ξεπουλήσει τη χώρα στους Αμερικανούς. Είπε και άλλα πολλά, ωστόσο, όλα εκείνα τα λόγια σήμαιναν πολύ λίγα για τους αγράμματους στρατιώτες του· η ουσία ήταν ότι θα περνούσαν τα σύνορα των ΗΠΑ με πολεμικές διαθέσεις!

Ένας από τους έμπιστους αξιωματικούς του Βίγια, ο Πάμπλο Λόπεζ άφησε τις πολιτικές κουβέντες και το έθεσε ξεκάθαρα: «Θέλουμε εκδίκηση εναντίον των Αμερικανών», φώναξε. Ο Λόπεζ είπε ότι οι ΗΠΑ φταίνε για την ήττα τους στην Άγκουα Πριέτα και στη Σελάια. Ο Βίγια πρόσθεσε μια ακόμα πιο σοβαρή κατηγορία, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ με μεσάζοντα κάποιον έμπορο Σαμ Ράβελ, που ζούσε στο Κολόμπους, τους πούλησαν ελαττωματικά όπλα και πυρομαχικά.
Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως ήταν η άναδρη πράξη που είχαν κάνει οι Αμερικάνοι στο Ελ Πάσο μόλις δύο μέρες νωρίτερα: Είκοσι Μεξικανοί είχαν συλληφθεί από την τοπική αστυνομία και στη συνέχεια τους είχαν περιλούσει με πετρέλαιο. Και τότε κάποιος τους έβαλε φωτιά. Οι 20 Μεξικανοί κάηκαν ζωντανοί. Όταν άκουσαν κι αυτή την τελευταία ιστορία, οι στρατιώτες του Βίγια ήταν πλέον έτοιμοι να πολεμήσουν ολόκληρο τον αμερικανικό στρατό!
Τα ξημερώματα, στις 9 Μαρτίου, οι άνδρες του Βίγια μπήκαν στο Κολόμπους, αιφνιδιάζοντας τους Αμερικανούς στρατιώτες. Λίγες ώρες αργότερα, άλλη ομάδα μπήκε στην πόλη πυροβολώντας σε σπίτια και σε αμάχους. Οι αντάρτες του Βίγια εισέβαλαν σε ένα ξενοδοχείο και σκότωσαν τέσσερις επισκέπτες.

Τον έσωσε ο οδοντογιατρός...

Ο Βίγια είχε μείνει στη μεξικανική πλευρά των συνόρων με μια μικρή ομάδα ανδρών του. Εν τω μεταξύ, οι επιδρομείς αναζήτησαν τον Σαμ Ράβελ, αλλά δεν τον βρήκαν ποτέ· είχε φύγει από την πόλη για προγραμματισμένο ραντεβού με τον οδοντίατρό του στο Ελ Πάσο!
Μέχρι τις 07:30, τρεις ώρες μετά την έναρξη της επιδρομής, οι άνδρες του Βίγια άρχισαν να υποχωρούν. Οι Μεξικανοί μάζεψαν τους τραυματίες τους και οπισθοχώρησαν πίσω στο Μεξικό. Περισσότεροι από 100 αντάρτες είχαν χάσει τη ζωή τους στην επίθεση. Περίπου 17 Αμερικανοί, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν.
Η επίθεση εξόργισε τους Αμερικανούς και ο πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον διέταξε εκστρατεία τιμωρίας κατά την οποία ο στρατός των ΗΠΑ εισέβαλε στο Μεξικό και νίκησε τα στρατεύματα του στρατηγού Βίγια, αλλά δεν κατάφερε να συλλάβει τον ίδιο. Επτά χρόνια μετά την εισβολή επί αμερικανικού εδάφους, το 1923, ο Πάντσο Βίγια θα έπεφτε νεκρός σε ενέδρα ομοεθνών του.

Το αίνιγμα της «Άμυνας»

Ο Εντουάρντο Γακλεάνο στο βιβλίο του «Οι Μέρες Αφηγούνται», αφηγείται το γεγονός με τη δική του οπτική:
«Τα ξημερώματα ο Πάντσο Βίγια διέσχισε τα σύνορα, έβαλε φωτιά στην πόλη Κολόμπους, σκότωσε αρκετούς στρατιώτες, άρπαξε άλογα και πολεμοφόδια και την επομένη επέστρεψε στο Μεξικό για να διηγηθεί το κατόρθωμα του. Αυτή η σύντομη επιδρομή των καβαλάρηδων του Πάντσο Βίγια στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μοναδική εισβολή στην ιστορία της χώρας. Αντίθετα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εισβάλει και συνεχίζουν να εισβάλλουν παντού σε ολόκληρο τον κόσμο. Από το 1947 ο υπουργός Πολέμου ονομάζεται υπουργός Άμυνας και ο προϋπολογισμός Πολέμου ονομάζεται προϋπολογισμός Άμυνας. Το αυτό όνομα είναι ένα αίνιγμα πιο αδιευκρίνιστο και από εκείνο της Αγίας Τριάδας»…

επανάστασηΗΠΑεισβολήΜεξικόειδήσεις τώρα