Σαν Σήμερα|10.03.2022 00:05

Επτά διάσημοι έλληνες καλλιτέχνες έχουν φύγει από τη ζωή μια μέρα σαν τη σημερινή

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 10 Μαρτίου σε διαφορετικές χρονιές όμως, έχουν φύγει από τη ζωή επτά διάσημοι και αγαπητοί έλληνες καλλιτέχνες.


Βασίλης Αυλωνίτης - 1970: Ο δημοφιλής ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου αφήνει την τελευταία του πνοή. Ο αγαπημένος κωμικός έπασχε από χρόνια βρογχίτιδα και τον Φεβρουάριο του 1970 νοσηλεύθηκε στο νοσοκοµείο, ύστερα από σοβαρή κρίση. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε και εξελίχθηκε σε πνευµονικό οίδηµα και βρογχοπνευµονία. Πέθανε σε ηλικία μόλις 66 χρονών.

Ο Βασίλης Αυλωνίτης δεν φοίτησε ποτέ σε θεατρική σχολή και απέκτησε τη φήμη του ως ένας από τους λίγους κωμικούς ηθοποιούς εκμεταλλευόμενος την μοναδική ικανότητα να αυτοσχεδιάζει επί σκηνής, προκαλώντας γέλιο. Πολλές φορές οι συνάδελφοί του αιφνιδιάζονταν από τα αστεία του και γελούσαν τόσο, που δεν μπορούσαν να ερμηνεύσουν τους ρόλους τους.Η θρυλική σκηνή από την ταινία «Η Σωφερίνα», όπου ο Αυλωνίτης καταθέτει στο δικαστήριο ως Γύλος είναι από τις πλέον εμβληματικές του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Αλέκος Σακελλάριος είχε πει πως, για να γυριστεί η σκηνή απαιτήθηκαν περισσότερες από δέκα λήψεις αφού οι ηθοποιοί, οι κομπάρσοι και οι τεχνικοί δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα γέλια τους.

Γιώργος Ζαμπέτας – 1992: Ο αξιαγάπητος λαικός βάρδος, ο συνθέτης, ο βιουρτουόζος του μπουζουκιού, ο τραγουδιστής, ο «φιλόσοφος», αφήνει την τελευταία πνοή του. Στις αρχές του 1992 είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με καρκίνο στα οστά στο τελευταίο στάδιο. Πέθανε στο «Σωτηρία» μόλις 67 χρονών. Ο Γιώργος Ζαμπέτας είχε γεννηθεί στις 25 Ιανουαρίου του 1925 στο Μεταξουργείο.
Βοηθούσε στο κουρείο του πατέρα του κι έπαιζε κρυφά μπουζούκι. Εξελίχθηκε σε ένα από τους σπουδαιότερους λαϊκούς συνθέτες και οργανοπαίκτες στην Ελλάδα! Με δικό το του ξεχωριστό αναγνωρίσιμο στιλ έχει γράψει κάποια από τα σπουδαιότερα λαϊκά τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας. Οι μισές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου είναι ντυμένες με τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα. Δημιουργίες όπως «Τα δειλινά», «Τα ξημερώματα», «Χάθηκες (Δεν έχει δρόμο να διαβώ)», «Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα», «Έφυγες», είναι λίγα μόνο από τα βαριά όπλα στο οπλοστάσιο του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

«Ως συνθέτης χωράει μέσα στην πρώτη δεκάδα των μεγάλων μορφών του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού. Ως μπουζουξής ήταν ο καλύτερος από την άποψη του προσωπικού ήχου, αλλά σαν σόουμαν ήταν μοναδικός. Ένας καλλιτέχνης που αν είχε γεννηθεί στην Αμερική θα πρωταγωνιστούσε, πιθανότατα, στην παγκόσμια σκηνή», είχε πει ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος για τον Γιώργο Ζαμπέτα.

Μιχάλης Ζαμπέτας – 2008: Ο γιός του Γιώργου Ζαμπέτα συνθέτης, κιθαρίστας, τραγουδιστής και πολιτικός, «έφυγε» στις 10 Μαρτίου, όπως και ο πατέρας του. Ο Μιχάλης Ζαμπέτας ήταν οργανοπαίκτης (κιθάρα και μπουζούκι), εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω επί μια τετραετία. Και ο Μιχάλης - όπως και ο Γιώργος Ζαμπέτας - «έφυγε» από καρκίνο.


Βαγγέλης Καζάν – 2008: Ο αξιόλογος ηθοποιός πέθανε μια μέρα σαν σήμερα από καρκίνο σε ηλικία 72 χρονών. Είχε συνεργαστεί με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τιμήθηκε με το βραβείο Α' ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 1975, για το ρόλο του στην ταινία «Θίασος». Ο Καζάν είχε ασχοληθεί και με τον στίβο, λαμβάνοντας μέρος σε αγώνες δρόμου. Είχε λάβει μέρος σε περίπου 100 ελληνικές ταινίες και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές.


Νίκος Δαδινόπουλος – 2012: Ο δημοφιλής ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης άφησε την τελευταία του πνοή σαν σήμερα σε ηλικία μόλις 68 χρονών. Ο Δαδινόπουλος άρχισε την καριέρα του στα μέσα της δεκαετίας του 1960, λαμβάνοντας μέρος σε πολλές ταινίες, ενώ συνέχισε σε τηλεοπτικά σίριαλ. Έγινε γνωστός και αγαπήθηκε από το κοινό στη δεκαετία του '70 από τη συμμετοχή του στη σειρά «Λούνα Παρκ». Ο Νίκος Δαδινόπουλος ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Μαίρη Ευαγγέλου.

Δόμνα Σαμίου – 2012: Υπήρξε δημοφιλής τραγουδίστρια και μουσικολόγος που συνετέλεσε στη διάσωση και διάδοση του παραδοσιακού τραγουδιού. Είχε γεννηθεί στην Καισαριανή το 1928. Μαθήτευσε πλάι στον σπουδαίο μουσικολόγο  Σίμωνα Καρά. Το 1971, χρονιά ορόσημο για την πορεία της, βγήκε στη σκηνή πλάι στον Διονύση Σαββόπουλο και ερμήνευσαν μαζί παραδοσιακά τραγούδια. Η χαρακτηριστική φωνή της την έκανε να ξεχωρίζει και πολλοί την θεωρούν ως μία από τις πιο αυθεντικές ελληνικές φωνές όλων των εποχών.


Κώστας Κουτσομύτης – 2016: σκηνοθέτης της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, ξεχώρισε ιδιαίτερα για τηλεοπτικές μεταφορές κλασικής ελληνικής λογοτεχνίας. Ο Κώστας Κουτσομύτης πέθανε στο Σισμανόγλειο σε ηλικία 78 ετών, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης, ο οποίος ξεκίνησε ως βοηθός σκηνοθέτη στην Φίνος Φιλμ, άφησε τη σφραγίδα του στην ελληνική τηλεόραση: Μεταξύ άλλων σκηνοθέτησε τις σειρές Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, Κίτρινος Φάκελος, Εκείνος και εκείνος, Ματωμένα χώματα, Τα παιδιά της Νιόβης, Η Πρόβα Νυφικού… Ο Κουτσομύτης είχε γεννηθεί το 1938 στα Γρεβενά.

θάνατοςΕλλάδαειδήσεις τώρακαλλιτέχνης