Σαν Σήμερα|11.03.2022 00:00

Σεισμός στην Ιαπωνία: Χιλιάδες νεκροί από τσουνάμι και πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 11 Μαρτίου του 2011 ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν ποτέ τη Γη, χτυπάει το νησί Τόχοκου της Ιαπωνίας.
Η γη άρχισε να τρέμει δυο ώρες μετά το μεσημέρι, στις 14:46 τοπική ώρα. Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για 8,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, όμως γρήγορα αναθεωρήθηκε προς τα πάνω! Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για 9,1 βαθμούς! Το επίκεντρο εντοπίστηκε περίπου 130 χλμ. ανατολικά της πόλης Σεντάι , στην επαρχία Μιγιάγκι , και το επίκεντρο εντοπίστηκε σε βάθος περίπου 30 χλμ. κάτω τον πυθμένα του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού.

Ο σεισμός έγινε αισθητός χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, μέχρι το Πετροπαβλόφσκ - Καμτσάτσκι της Ρωσίας, την Ταϊβάν και το Πεκίνο! Ο σεισμός προκάλεσε προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε όλη τη λεκάνη του Ειρηνικού. Το τσουνάμι αναπτύχθηκε με ταχύτητες που πλησίαζαν περίπου τα 800 χλμ. την ώρα· δημιούργησε κύματα ύψους 3,3 έως 3,6 μέτρων στο σύμπλεγμα των νησιών της Χαβάης και κύματα ύψους 2 μέτρων κατά μήκος του νησιού Shemya στις Αλεούτιες νήσους κοντά στην Αλάσκα. Αρκετές ώρες αργότερα κύματα τσουνάμι 2,7 μέτρων έπληξαν τις ακτές της Καλιφόρνια και του Όρεγκον στη Βόρεια Αμερική. Περίπου 18 ώρες μετά τον σεισμό, κύματα ύψους περίπου 0,3 του μέτρου έφτασαν στις ακτές της Ανταρκτικής.

Οι αρχικές αναφορές για θύματα μετά το τσουνάμι έκαναν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς, ενώ εκατοντάδες ήταν και οι αγνοούμενοι. Οι αριθμοί και στις δύο κατηγορίες αυξήθηκαν δραματικά τις επόμενες ημέρες. Μετά δύο εβδομάδες από την καταστροφή, ο επίσημος αριθμός των θανάτων είχε ξεπεράσει τους 10.000 και οι αγνοούμενοι επίσης είχαν φθάσει σε αριθμούς ανυπολόγιστους. Καθώς συνεχίζονταν οι έρευνες για τα θύματα, ο επίσημος αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ή αγνοουμένων ανήλθε σε περίπου 28.500. Ωστόσο, καθώς περισσότεροι άνθρωποι που θεωρούνταν αγνοούμενοι βρέθηκαν ζωντανοί, ο αριθμός άρχισε να μειώνεται· μέχρι το τέλος του 2011 ο αριθμός των νεκρών ήταν επίσημα 19.300.
Παράκτιες πόλεις και κωμοπόλεις καθώς και τεράστιες γεωργικές εκτάσεις πλημμύρισαν από τα νερά που παρέσυραν σπίτια, σκάφη, αυτοκίνητα, και συντρίμμια.

Το ατύχημα στη Φουκουσίμα

Το τσουνάμι προκάλεσε πυρηνικά ατυχήματα, κυρίως σε τρεις αντιδραστήρες στο συγκρότημα πυρηνικών σταθμών Fukushima Daiichi. Τα καύσιμα εξαντλήθηκαν σε πολλές ηλεκτρικές γεννήτριες. Η απώλεια ηλεκτρικής ενέργειας σταμάτησε τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης, προκαλώντας τη συσσώρευση θερμότητας. Η συσσώρευση θερμότητας προκάλεσε την παραγωγή αερίου υδρογόνου. Χωρίς εξαερισμό, το αέριο συσσωρεύτηκε μέσα στις δομές συγκράτησης του αντιδραστήρα και τελικά εξερράγη. Κάτοικοι εντός ακτίνας 20 χιλιόμετρων του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi και 10 χιλιόμετρων από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daini απομακρύνθηκαν.

Στα χρόνια μετά το ατύχημα, σημειώθηκαν πολυάριθμες διαρροές στην εγκατάσταση στον χώρο όπου αποθηκευόταν μολυσμένο νερό ψύξης του αντιδραστήρα. Μια σημαντική διαρροή σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2013 που ήταν αρκετά σοβαρή ώστε να ωθήσει την Αρχή Πυρηνικής Ρύθμισης της Ιαπωνίας να την χαρακτηρίσει ως πυρηνικό συμβάν επιπέδου 3.
Τον Φεβρουάριο του 2022, ένδεκα χρόνια μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα, άνοιξε και η τελευταία πόλη που παρέμενε «απαγορευμένη ζώνη» στην περίμετρο του σταθμού. Η επιστροφή των κατοίκων ακόμα παραμένει διστακτική…

σεισμόςτσουνάμιειδήσεις τώρανεκροίπυρηνικό ατύχημαΙαπωνία