Μαρσελίνο: Η απαγωγή που στοίχειωσε την Ελλάδα – Το τραγικό τέλος του θύματος και η τύχη των δραστών
NewsroomΜια μέρα σαν σήμερα, 18 Μαρτίου του 1990 απάγεται ο 17χρονος Ρομά Γιάννης Τσατσάνης - Μαρσελίνο. Το τέλος της υπόθεσης θα είναι τραγικό.
Ο Γιάννης Τσατσάνης με το προσωνύμιο «Μαρσελίνο», ήταν ποδοσφαιριστής της ομάδας «Κεραυνός» Αγίας Βαρβάρας και μόλις 17 χρονών όταν απήχθη. Στόχος των απαγωγέων ήταν να εισπράξουν από την οικογένεια του νεαρού, που ήταν εύποροι εισαγωγείς ηλεκτρικών ειδών, λύτρα ύψους 150 εκατ. δραχμών. Οι ικανότητές του Γιάννη Τσατσάνη στο ποδόσφαιρο και οι εμφανίσεις του με την ομάδα του Κεραυνού Αγίας Βαρβάρας του είχαν προσδώσει το προσωνύμιο «Μαραντόνα».
Στις 18 Μαρτίου του 1990 ο Μαρσελίνο έπινε καφέ του στην καφετέρια Τροπικάνα. Φίλοι του Κώστας Σπινιάρης και Δημήτρης Αγαπητός, τον πλησίασαν και του είπαν ότι δήθεν γνωρίζουν ποιοι είχαν κλέψει το ραδιοκασετόφωνο από το αυτοκίνητό του και προθυμοποιούνται να τον οδηγήσουν σ’ αυτούς.Ο 17χρονος θα τους ακολουθήσει. Όταν θα φθάσουν στον προορισμό τους, τρεις άντρες - ο Σταμάτης Γρυπαίος, ο Δημήτρης Σκαφτούρος και ο Γιάννης Λαζάρου - θα επιτεθούν στον Μαρσελίνο και θα τον πάρουν μέσα από τα χέρια των φίλων του, που κάνουν τους τρομαγμένους. Να σημειωθεί ότι ο εγκέφαλος της απαγωγ'ής ήταν ο φίλος του Μαρσελίνο Κώστας Σπινιάρης!
Τις επόμενες ημέρες αρχίζουν οι διαπρεγματεύσεις για λύτρα. Οι κακοποιοί προσποιούμενοι τους Ιταλούς, ζητούσαν χρήματα από την οικογένεια του Μαρσελίνο, ακόμη και όταν ήταν ήδη νεκρός.
Νεκρός σε μια στάνη
Ακριβώς τρεις μήνες μετά την απαγωγή το πτώμα του «Μαρσελίνο» βρέθηκε θαμμένο σε μια στάνη στα Σκούρτα Βοιωτίας σε προχωρημένη αποσύνθεση, ενώ το κεφάλι εντοπίστηκε 50 μέτρα μακριά από τη σορό.
Οι απαγωγείς αποφάσισαν να σκοτώσουν τον 17χρονο γιατί ο πατέρας του καθυστερούσε την παράδοση των λύτρων και κυρίως γιατί υποψιάστηκαν πως το θύμα, τους είχε αναγνωρίσει.
Η αστυνομία γρήγορα θα εντοπίσει τους απαγωγείς, που θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη φυλακή. Η δίκη των κακοποιών έγινε το 1991 στο Κακουργιοδικείο της Αθήνας. Συγγενείς και οι φίλοι του θύματος θα επιτεθούν πολλές φορές στους κατηγορούμενους, μέσα και έξω απ’ την αίθουσα των δικαστηρίων. Μάλιστα ένας από αυτούς, ο Σπινάρης, κατά τη μεταγωγή του θα δεχτεί πυροβολισμούς μέσα στο περιπολικό και θα τραυματιστεί.
Το δικαστήριο θα κηρύξει ένοχους τους οχτώ κατηγορούμενους, επιβάλλοντας μάλιστα και την ποινή του θανάτου στον Γρυπαίο (ο άνθρωπος που είχε πυροβολήσει τον Μαρσελίνο) και στον Σπινάρη, παρά την κατάργησή της. Ο Σπινάρης θα παραβιάσει την άδεια που θα πάρει από τις φυλακές Αλικαρνασσού, το 2005 , και θα διαφύγει στην Τουρκία· ένα χρόνο μετά θα συλληφθεί για εμπόριο ναρκωτικών θα δικαστεί και θα καταδικαστεί σε 12ετή φυλάκιση και μέχρι το 2015 θα παραμείνει κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές. Το 2015 εκδόθηκε στην Ελλάδα για να συνεχίσει την ποινή του.
Ο Σκαφτούρος διέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνελήφθη, 18 χρόνια μετά το έγκλημα, τον Μάιο του 2008.
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
- Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
- Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
- Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»