Σαν Σήμερα|03.04.2022 00:00

Τζέσε Τζέιμς: Ο ληστής – θρύλος της Άγριας Δύσης πυροβολείται και σκοτώνεται πισώπλατα

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 3 Απριλίου του 1882, δολοφονείται ο θρύλος της Άγριας Δύσης Τζέσε Τζέιμς
Ξεφυλλίζοντας την Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών ξεπηδούν από τις σελίδες της δολοφόνοι, πιστολάδες, ληστές, γκάνγκστερ, εισβολείς, ψυχοπαθείς serial killers, πόλεμοι, μάχες, αίμα και βία. Αυτή είναι ιστορία του Πολιτισμού των ΗΠΑ, που γοητεύει και συναρπάζει τους απογόνους των Αδελφών Ντάλτον, του Τρομερού Μπιλ Χίκοκ, του Billy the Kid, του Τζέσε Τζέιμς
Να, αυτός ο τελευταίος είναι που σκοτώθηκε μια μέρα σαν τη σημερινή. Ποιος ήταν ο Τζέσε Τζέιμς; Μα ληστής...
Ο Τζέσε Τζέιμς, γεννήθηκε στο Κίρνι του Μιζούρι στις 5 Σεπτεμβρίου 1847. Ο πατέρας του, Ρόμπερτ Τζέιμς ήταν Βαπτιστής ιερέας και  πέθανε όταν ο Τζέιμς ήταν 3 χρονών και η μητέρα του παντρεύτηκε ακόμα δύο φορές.

Ο Τζέσε Τζέιμς, σε ηλικία μόλις 16 ετών, συμμετείχε στον Εμφύλιο, μετά μια εισβολή στο σπίτι της οικογένειας και τον άγριο ξυλοδαρμό του πατριού του από άνδρες του στρατού της Ένωσης. Λέγεται ότι ο Τζέσε Τζέιμς διέπραξε αρκετές δολοφονίες εν ψυχρώ και μαζί με τον αδερφό του Φρανκ ήταν γνωστοί για την σκληρότητα τους.
Τα δυο αδέρφια Τζέσε Τζέιμς και Φρανκ άρχισαν τις ληστείες Τραπεζών στην αρχή και τρένων στη συνέχεια. Εξασφάλισαν αρκετά χρήματα για τους ίδιους και κατάφερναν πλήγματα σε περιουσίες Βορείων. Την περίοδο 1860-1882 η συμμορία του Τζέσε Τζέιμς, διέπραξε πάνω από 20 ληστείες σε Τράπεζες και τρένα· έγιναν ιδιαίτερα γνωστοί στην πολιτεία του Μιζούρι και αντιμετωπίζονταν ως ήρωες πιστοί στα ιδεώδη της Συνομοσπονδίας και του Νότου.

Το μοιραίο χτύπημα

Όλα άλλαξαν όταν η συμμορία χτύπησε μια Τράπεζα στο Γκάλατιν του Μιζούρι. Ο Τζέσε Τζέιμς πιστεύοντας ότι ο ταμίας ήταν κάποιος που σκότωσε έναν σύντροφο του στον Εμφύλιο, τον πυροβόλησε και τον άφησε ξέπνοο. Η πολιτεία ξεσηκώθηκε. Ο κυβερνήτης του Μιζούρι επικήρυξε τον Τζέσε Τζέιμς, νεκρό ή ζωντανό με 500 δολάρια. Η αμοιβή, λίγα χρόνια μετά, θα είχε φτάσει τα 10.000 δολάρια!
Το 1874 την προσπάθεια σύλληψης του Τζέσε Τζέιμς θα αναλάβει το ιδιωτικό γραφείο ντετέκτιβ του Σικάγο «Πίνκερτον». Σε επιδρομή το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου του 1875 στο σπίτι όπου είχε εντοπιστεί ο Τζέσε Τζέιμς, οι άντρες του Πίνκερτον έριξαν εμπρηστικό μηχανισμό, ο οποίος προκάλεσε έκρηξη, από την οποία έχασε την ζωή του ο μικρός ετεροθαλής αδερφός του Τζέσε και η μητέρα του ακρωτηριάστηκε στο χέρι. Οι αδελφοί Τζέιμς δεν βρισκόταν εκείνη την στιγμή στο σπίτι. Λίγους μήνες αργότερα ο Τζέσε εντόπισε τον Ντάνιελ Άσκιου τον άνδρα που οδήγησε τους άνδρες του Πίνκερτον στο σπίτι του και τον δολοφόνησε.

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1876, η συμμορία έβαλε στόχο την Εθνική Τράπεζα στο Νόρθφιλντ της Μινεσότα. Την ημέρα εκείνη ξεκινούσε η κυνηγετική περίοδος και πλήθος κυνηγών είχαν μαζευτεί στην πόλη. Η ληστεία όμως δεν εξελίχθηκε ομαλά για τους κακοποιούς, καθώς ο ταμίας καθυστέρησε μέχρι οι κάτοικοι και οι κυνηγοί να παρέμβουν με τα όπλα τους. Πολλά μέλη της συμμορίας σκοτώθηκαν και άλλα τραυματίστηκαν, ενώ τα δυο αδέρφια διέφυγαν. Από εκείνη την ώρα άρχισε ανθρωποκυνηγητό, όμως οι Τζέιμς κατάφεραν να ξεφύγουν.

Ο Τζέσε Τζέιμς και ο Φρανκ αποφάσισαν να απέχουν για λίγο καιρό ώστε να ηρεμήσουν τα πράγματα. Ο Φρανκ ήθελε πλέον ήρεμη ζωή με την οικογένεια του, όμως ο Τζέιμς δεν μπορούσε να εγκαταλείψει την παρανομία. Προσλαμβάνοντας τους αδερφούς Τσάρλι και Ρόμπερτ Φορντ ξεκίνησε πάλι την εγκληματική δράση του. Όμως η επικήρυξη για τον Τζέσε Τζέιμς ήταν το δέλεαρ που οδήγησε τον Μπομπ Φορντ στην προδοσία. Ο τελευταίος είχε μυστικές διαπραγματεύσεις με τον Κυβερνήτη του Μιζούρι, Τόμας Κριτέντεν με τον οποίο συμφώνησε να φέρει τον Τζέσε ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στις 3 Απριλίου του 1882, ενώ έτρωγαν πρωινό και συζητούσαν για την επόμενη ληστεία τους, ο Τζέσε ανέβηκε σε μια καρέκλα για να ισιώσει έναν πίνακα που ήταν στραβός, τότε ο Μπομπ τον πυροβόλησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού, σκοτώνοντας τον αμέσως. Οι αδερφοί Φορντ συνελήφθησαν αλλά τους αποδόθηκε χάρη από τον κυβερνήτη και τα χρήματα τη ςεπικήρυξης. Όταν έγινε γνωστός ο θάνατος του Τζέσε Τζέιμς, πλήθη κόσμου συνέρρεαν στο σπίτι του στο Σέιντ Τζόφερ του Μιζούρι για να δουν τον νεκρό ληστή. Μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης θεώρησε πως ο θάνατος του ήταν ατιμωτικός από τα χέρια ενός δειλού που τον πρόδωσε και τον πυροβόλησε πισώπλατα, κάτι που γιγάντωσε τον θρύλο του Τζέσε Τζέιμς, που είχε πεθάνει σε ηλικία μόλις 34 χρονών. Είχε όλη την (παράνομη) ζωή μπροστά του...

Ο ληστής έγινε θρύλος

Κι από τότε ο Τζέσε Τζέιμς πέρασε στη σφαίρα του θρύλου: Έγινε μυθιστόρημα, κόμικ, μουσικό κομμάτι, τηλεοπτική σειρά, βιντεοπαιχνίδι και φυσικά ταινίες, Πολλές ταινίας! Ακόμα και ο Όσκαρ Ουάιλντ γοητεύτηκε από την παράνομη ζωή του Τζέσε Τζέιμς και το άδοξο τέλος του: «Οι Αμερικανοί είναι λάτρεις των ηρώων και πάντα οι ήρωές τους προέρχονται από την τάξη των εγκληματιών», είχε πει με νόημα ο σπουδαίος Ιρλανδός συγγραφέας...
Η ζωή του Τζέσε Τζέιμς έδωσε άφθονη τροφή στους εργαζόμενους στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Το Χόλιγουντ ασχολήθηκε με τον σκληρό ληστή σε τουλάχιστον 40 ταινίες, που σχεδόν όλες τους έγιναν επιτυχίες: οι διασημότεροι αστέρες από τον Τάιρον Πάουερ μέχρι τον Μπραντ Πιτ κράτησαν το περίστροφο που καπνίζει... Ο γιος του Τζέσε Τζέιμς, ο Τζέσε Τζέιμς τζούνιορ ήταν οπρώτος επί μεγάλης οθόνης κι ακολούθησαν ο Άλαν Μπάξτερ, ο ήρωας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Όντι Μέρφι, ο Ρόμπερτ Βάγκνερ, ο Ρόμπερτ Ντιβάλ, ο Κρις Κριστόφερσον, ο Κόλιν Φάρελ και άλλοι πολλοί... Και ο θρύλος του Τζέσε Τζέιμς καθοδηγεί τους νέους στην Αμερική και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων... Αμήν!

ληστήςειδήσεις τώραΗΠΑδολοφονία