Σαν Σήμερα|04.04.2022 00:00

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Το όνειρο του μαύρου ακτιβιστή έγινε εφιάλτης για τους ρατσιστές – Η δολοφονία του στοιχειώνει τις ΗΠΑ

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 4 Απριλίου του 1968, δολοφονείται ο αμερικανός ιερέας του δόγματος των Βαπτιστών, ειρηνιστής και οπαδός της δράσης μέσω της παθητικής αντίστασης, ηγέτης του Αφροαμερικανικού Κινήματος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Ο Κινγκ βρισκόταν στο Μέμφις, όπου μαίνονταν φυλετικές ταραχές. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στις 6 το απόγευμα, βγήκε να αναπνεύσει καθαρό αέρα στο μπαλκόνι του Motel Loren, όπου διέμενε με τους συνεργάτες του· στηρίχθηκε στο κάγκελο για να μιλήσει με έναν φίλο του που βρισκόταν στο ισόγειο.

Στη συνέχεια γύρισε προς το δωμάτιο, χαμογελώντας. Εκείνη τη στιγμή τον βρήκε η δολοφονική σφαίρα μιας καραμπίνας «Ρέμινγκτον», που ρίχτηκε από το παράθυρο της απέναντι πανσιόν. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο άνθρωπος που ενσάρκωσε όσο κανείς, στον ταραγμένο 20ό αιώνα, την αγάπη και την αδελφοσύνη, βρέθηκε ξαπλωμένος μέσα σε μια λίμνη αίματος, με μια σφαίρα των, «30-06 springfield» των 7,62Χ63 σφηνωμένη στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Δέκα λεπτά αργότερα, οι γιατροί διαπίστωναν το θάνατό του. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πέρασε στην αθανασία.

Είχε ένα όνειρο...

Ιστορική έχει μείνει η ομιλία του στη διαδήλωση στην Ουάσιγκτον για την Εργασία και την Ελευθερία στις 28 Αυγούστου 1963.
Ήταν συγκέντρωση του αντιρατσιστικού κινήματος στην οποία πήραν μέρος πάνω από 200.000 άνθρωποι, ο πάστορας και πρωτοστάτης του κινήματος, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, εκφώνησε την ομιλία του που έμεινε στην Ιστορία. Προς το τέλος της ομιλίας, ο Κινγκ παρέκκλινε από το γραμμένο κείμενο και εκφώνησε έναν επίλογο με θέμα «Έχω ένα όνειρο…». Το όνειρό του ήταν ο εφιάλτης των ρατσιστών των ΗΠΑ!
Ο διάρκειας 17 λεπτών λόγος του θεωρείται μέχρι σήμερα ένας από τους επιδραστικότερους στην ιστορία της ρητορικής στις ΗΠΑ.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μίλησε με την ψυχή του: «Έχω ένα όνειρο. Ότι μία μέρα τα 4 μικρά παιδιά μου θα ζήσουν σε μια χώρα όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους αλλά από το χαρακτήρα τους».
Σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 14 Οκτωβρίου του 1964, του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τους αγώνες του υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των έγχρωμων μέσω ειρηνικών διαμαρτυριών. Το χρηματικό ποσό που παρέλαβε μαζί με το βραβείο το μοίρασε σε διάφορα κινήματα για τα πολιτικά δικαιώματα. Στο τέλος του 1963, το περιοδικό TIME, τον ανακήρυξε προσωπικότητα της χρονιάς.

Δολοφόνος ένας δραπέτης

Δολοφόνος του Κινγκ ήταν ο 39χρονος Τζέιμς Ερλ Ρέι, δραπέτης από τις φυλακές Μιζούρι, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης 20 ετών για ένοπλη ληστεία. Το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο. Συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, τη στιγμή ακριβώς που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τη Ροδεσία. Ο Ρέι ομολόγησε την ενοχή του και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 99 ετών χωρίς να γίνει ποτέ δίκη. Η επίσημη εκδοχή έκανε λόγο για μεμονωμένη ενέργεια, αλλά η υποψία σκοτεινής συνωμοσίας την οποία συγκάλυψαν - αν δεν οργάνωσαν κιόλας - οι κρατικές υπηρεσίες είναι πιθανότερη. Ο Τζέιμς Ελ Ρέι πέθανε το 1998 από νεφρική ανεπάρκεια, υποστηρίζοντας ως το τέλος της ζωής του ότι δεν ήταν εκείνος που πυροβόλησε τον επαναστάτη πάστορα… Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε ένα όνειρο, αλλά είχε ξεχάσει ότι τα όνειρα - και ιδιαίτερα των μαύρων - στις ΗΠΑ γίνονται, πολλές φορές, εφιάλτες…

δολοφονίαειδήσεις τώραΜάρτιν Λούθερ ΚινγκΗΠΑ