Σαν Σήμερα|06.04.2022 00:05

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Αθήνα υποδέχεται τη σύγχρονη εποχή – Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Καλλιμάρμαρο

Newsroom

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξαναζούν!
Το Ιουλιανό ημερολόγιο έγραφε 25η Μαρτίου μια μέρα σαν και σήμερα. Το 1923 ήταν η χρονιά στην οποία και η Ελλάδα υιοθέτησε το Γρηγοριανό Ημερολόγιο με το οποίο η 25η Μαρτίου έγινε 6 του Απρίλη. Στις 25 Μαρτίου του 1896, λοιπόν – 6 Απριλίου με το τρέχον ημερολόγιο – έγινε η έναρξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Οι Αγώνες που κράτησαν δέκα μέρες, αποφασίστηκε να αρχίσουν στις 25 Μαρτίου, ώστε να γιορταστεί μαζί και η επέτειος για τα 75 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Με χρήματα που διατέθηκαν από την κληρονομιά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, ξαναχτίστηκε με πεντελικό μάρμαρο το αρχαίο στάδιο που βρισκόταν στους πρόποδες του Λόφου Αρδηττού: Το Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν το λίκνο των Πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Κι ας μην σκεφτεί κάποιος ότι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες τότε, ήταν ένα μεγάλο παγκόσμιο αθλητικό γεγονός, όπως είναι σήμερα. Όμως έδωσαν το παρών στην Αθήνα εκτός από την Ελλάδα ακόμη 12 χώρες: Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ουγγαρία, Σουηδία και Χιλή. Ο κόσμος βλέποντας κάτι πρωτοφανές, κάθε μέρα γέμιζε το Παναθηναϊκό Στάδιο και άλλους αγωνιστικούς χώρους.

Ο πρώτος Ολυμπιονίκης

Σαν σήμερα, στις 6 Απριλίου του 1896 στέφεται και ο πρώτος Ολυμπιονίκης των σύγχρονων Αγώνων. Ήταν ο 27χρονος Αμερικανός Τζέιμς Μπρένταν Κόνολι, που είχε νικήσει στο τριπλούν με 13,71 μ. Και ένα, ας το πούμε ευτράπελο: Για να αναδειχθεί νικητής στην Ελληνορωμαϊκή πάλη ο Γερμανός Καρλ Σούμαν (αθλητής και της γυμναστικής) και ο Γιώργος Τσίτας χρειάστηκε να παλεύουν δύο μέρες!

Ο λόγος ήταν, ότι ο αγώνας διακόπηκε λόγω σκότους και επαναλήφθηκε την επομένη. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Γερμανός.
Στους πρώτους Αγώνες της σύγχρονης εποχής η συμμετοχή ήταν ελεύθερη και πήραν μέρος αθλητικοί σύλλογοι και αθλητές, που είχαν ταξιδέψει στην Αθήνα με δικά τους έξοδα. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν ήταν καν επίσημοι αθλητές, αλλά τους είχε συγκινήσει η ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στους πρώτους Αγώνες διεξήχθησαν μόνον 43 αγωνίσματα, μόνον αντρικά. Οι Αμερικανοί κέρδισαν 11 χρυσά μετάλλια τα περισσότερα στο στίβο, αλλά η Ελλάδα κατέκτησε τα περισσότερα συνολικά (50), από τα οποία τα 10 ήταν χρυσά.
Πρωταγωνιστής των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο Σπύρος Λούης, του οποίου η νίκη στον Μαραθώνιο έμεινε στην Ιστορία. Ο Σπύρος Λούης δεν ξαναπήρε ποτέ του μέρος σε άλλο Μαραθώνιο δρόμο κάτι που ερμηνεύεται ακόμα και σήμερα ποικιλοτρόπως…

Τα... υπόλοιπα τα ανέλαβαν η Ιστορία, η δόξα και οι χρυσοκάνθαροι χορηγοί και τα οδήγησαν λαμπερά εμπορευματοποιημένα και με παγκόσμια αίγλη μέχρι τις μέρες μας.

ειδήσεις τώραΟλυμπιακοί Αγώνες