Σαν Σήμερα|29.04.2022 00:00

Οι Αμερικανοί μπαίνουν στο Νταχάου: Το διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης και τα σατανικά πειράματα των γιατρών ναζί στους κρατουμένους

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 29 Απριλίου του 1945, αμερικανικά στρατεύματα απελευθερώνουν το διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, Νταχάου.

Το Νταχάου ήταν το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης που χτίστηκε από τους Γερμανούς και άνοιξε τις πύλες του στις 22 Μαρτίου του 1933. Ο χώρος αρχικά προοριζόταν να φυλακίσει τους πολιτικούς αντιπάλους του Χίτλερ: κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες και άλλους αντιφρονούντες. Το Νταχάου χτίστηκε στον χώρο ενός εγκαταλειμμένου εργοστασίου πυρομαχικών, βορειοανατολικά της μεσαιωνικής πόλης Νταχάου, περίπου 16 χλμ βορειοδυτικά του Μονάχου.

Μετά το άνοιγμά του Νταχάου, ο Χάιντριχ Χίμλερ σκέφτηκε να διευρύνει τη χρήση του για να συμπεριλάβει την καταναγκαστική εργασία και, τελικά, τη φυλάκιση Εβραίων, Ρομά, Γερμανών και Αυστριακών εγκληματιών και, τέλος, ξένων υπηκόων από χώρες που η Γερμανία είχε καταλάβει. Το Νταχάου μεγάλωσε για να συμπεριλάβει σχεδόν 100 υποστρατόπεδα, τα οποία ήταν ως επί το πλείστον στρατόπεδα εργασίας, και βρίσκονταν σε όλη τη νότια Γερμανία και την Αυστρία.

Πειράματα με υποθερμία και σεξ...

Πάνω από 4.000 Σοβιετικοί, αιχμάλωτοι πολέμου, δολοφονήθηκαν από τους φρουρούς του Νταχάου στη διετία 1941-1943. Εκατοντάδες κρατούμενοι υπέφεραν και πέθαναν από κακουχίες ή εκτελέστηκαν ή μαρτύρησαν σε ιατρικά πειράματα για τα οποία ήταν υπεύθυνος ο Sigmund Rascher.
Στο Νταχάου γερμανοί γιατροί εκτελούσαν ιατρικά πειράματα σε κρατούμενους, όπως πειράματα για τη μελέτη ασθενειών που προκαλούνται από μεγάλο υψόμετρο χρησιμοποιώντας ένα θάλαμο αποσυμπίεσης, πειράματα για την ελονοσία και τη φυματίωση, πειράματα υποθερμίας και δοκιμές νέων φαρμάκων. Εξαιτίας αυτών των πειραμάτων εκατοντάδες κρατούμενοι πέθαναν ή απέκτησαν μόνιμες αναπηρίες.
Μερικά από αυτά τα πειράματα περιλάμβαναν έκθεση κρατουμένων σε δεξαμενές με παγωμένο νερό ή να παραμένουν γυμνοί σε εξωτερικούς χώρους κάτω από χαμηλές θερμοκρασίες. Οι προσπάθειες για την αναζωογόνηση, όσων έχαναν τις αισθήσεις τους, περιλάμβαναν ζεματιστά μπάνια και εξαναγκασμό γυναικών να κάνουν σεξ με το αναίσθητο θύμα! Εκατοντάδες κρατούμενοι πέθαναν κατά τη διάρκεια αυτών των πειραμάτων.
Κατά τη διάρκεια του 1942 έγιναν πειράματα για το μεγάλο υψόμετρο και τις ασθένειες που προκαλεί. Τα θύματα υποβλήθηκαν σε ταχεία αποσυμπίεση και παρουσίασαν σπασμούς, αγωνιώδη αναπνοή και τελικά κατέληξαν.

Τον Απρίλιο του 1945, καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα προέλαυναν στη Βαυαρία, ο διοικητής του Νταχάου πρότεινε στον Χίμλερ να παραδοθεί το στρατόπεδο στους Συμμάχους. Ο Χίμλερ απαγόρευσε μια τέτοια κίνηση, προσθέτοντας ότι «κανένας αιχμάλωτος δεν επιτρέπεται να πέσει ζωντανός στα χέρια του εχθρού». Ανάμεσα σ' εκείνους που πέρασαν από το κολαστήριο του Νταχάου  συγκαταλέγονται και πολλοί Έλληνες αγωνιστές, όπως ο τότε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης.
Στις 24 Απριλίου 1945, λίγες μέρες πριν φτάσουν τα αμερικανικά στρατεύματα στο στρατόπεδο, ο διοικητής και ισχυρή φρουρά ανάγκασαν περισσότερους από 7.000 κρατούμενους να ακολουθήσουν μια πορεία θανάτου από το Νταχάου νότια προς το Ευρασμπούργκ και μετά προς τα ανατολικά προς το Τέργκενσεέ.

Οι κρατούμενοι που δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν την εξαήμερη πορεία εκτελέστηκαν. Άλλοι πέθαναν από εξάντληση, πείνα και κακουχίες. Μήνες αργότερα ένας ομαδικός τάφος που περιείχε 1.071 σορούς βρέθηκε κατά μήκος της διαδρομής.

Ο θάνατος ήταν παντού παρών

Εκτός από την απανθρωπιά των SS και τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης, οι κρατούμενοι πέθαναν από επιδημίες τύφου και από πείνα. Στις 29 Απριλίου 1945 αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το Νταχάου· καθώς πλησίαζαν το στρατόπεδο, ανακάλυψαν περισσότερα από 30 σιδηροδρομικά βαγόνια γεμάτα πτώματα. Όταν εισέβαλαν στο στρατόπεδο τα αμερικανικά στρατεύματα, σκότωσαν πολλούς από τους φρουρούς του στρατοπέδου αφού είχαν παραδοθεί. Ο αριθμός αμφισβητείται καθώς κάποιοι σκοτώθηκαν στη μάχη, ενώ άλλοι ενώ προσπάθησαν να παραδοθούν.
Το Νταχάου συνέχισε να χρησιμοποιείται ως στρατόπεδο συγκέντρωσης και μετά την απελευθέρωση από τους Ναζί. Μέχρι τον Ιανουάριο του 1946, 18.000 μέλη των SS ήταν φυλακισμένα στο στρατόπεδο μαζί με ακόμα 12.000 κρατουμένους, συμπεριλαμβανομένων λιποτακτών από τον ρωσικό στρατό.

Β' Παγκόσμιος Πόλεμοςστρατόπεδα συγκέντρωσηςειδήσεις τώρααμερικανικός στρατόςΝαζί