Σαν Σήμερα|14.05.2022 00:03

Έφτασε πιο κοντά από όλους στο να σκοτώσει τον Χίτλερ, αλλά η Ιστορία του γύρισε την πλάτη – Ποιος ήταν ο Ελβετός που πλήρωσε με το κεφάλι του τις ιδέες του

Newsroom

Ο άνθρωπος που ήθελε να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας, σκοτώνοντας τον Χίτλερ, ονομαζόταν Μορίς Μπαβόντ και εκτελέστηκε μια μέρα σαν σήμερα, 14 Μαΐου του 1941.

Ήταν μια δροσερή Κυριακή του Νοεμβρίου του 1938 ο Μορίς Μπαβόντ έβαλε μερικές σφαίρες κι ένα περίστροφο στην τσέπη του σακακιού του, οπλίστηκε με θάρρος και αποφασιστικότητα και μπήκε σ’ ένα τρένο για το Μόναχο, αλλά… Ιστορία είναι αυτή, μπορείς να την αλλάξεις, αν δεν θέλει εκείνη; Ο 22χρονος Ελβετός ταξίδεψε από τη Βρετάνη στο Baden-Baden, στη συνέχεια στη Βασιλεία, όπου αγόρασε ένα ημιαυτόματο πιστόλι Schmeisser 6,35 mm. Στο Βερολίνο, ένας αστυνομικός άκουσε τον Μπαβόντ να λέει ότι ήθελε να γνωρίσει προσωπικά τον Χίτλερ.

Ο αστυνομικός τον συμβούλεψε ότι θα μπορούσε να δει το ίνδαλμά του από κοντά, αν ταξίδευε μέχρι το Μόναχο, όπου θα γιορταζόταν η επέτειος του Πραξικοπήματος της Μπυραρίας, στην οποία θα παραβρισκόταν όπως κάθε χρόνο και ο Χίτλερ. Ο Μπαβόντ είχε σκοπό να πυροβολήσει τον Χίτλερ καθώς θα διέσχιζε τον δρόμο κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Ο επίδοξος δολοφόνος, όμως, εγκατέλειψε αυτή την ιδέα, όταν είδε τον Χίτλερ να παρελαύνει δίπλα σε άλλους ηγέτες των Ναζί τους οποίους δεν ήθελε να τραυματίσει!

Στη συνέχεια, ο νεαρός Ελβετός πλαστογράφησε μια συστατική επιστολή με το όνομα του Γάλλου εθνικιστή ηγέτη Pierre Taittinger στην οποία αναγραφόταν ότι, ο Μπαβόντ είχε ένα δεύτερο γράμμα αποκλειστικά και μόνο για τον ίδιο τον Χίτλερ. Ταξίδεψε στο Μπερχτεσγκάντεν με την πεποίθηση ότι ο Χίτλερ θα είχε επιστρέψει εκεί, αλλά διαπίστωσε ότι ο Φίρερ ήταν ακόμα στο Μόναχο.
Έχοντας εξαντλήσει τα χρήματά του, ο Μπαβόντ μπήκε κρυφά σε ένα τρένο με κατεύθυνση το Παρίσι· τότε τον ανακάλυψε ένας σταθμάρχης και τον παρέδωσε στην αστυνομία. Ο Μπαβόντ ανακρίθηκε από την Γκεστάπο και παραδέχτηκε, χωρίς πολύ πίεση, ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Χίτλερ!

Ο Μπαβόντ δικάστηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1939, αναφέροντας ως κίνητρά του, ότι θεωρούσε τον Χίτλερ κίνδυνο για την ανθρωπότητα, για την ελβετική ανεξαρτησία και για τον καθολικισμό στη Γερμανία. Να σημειώσουμε ότι η ελβετική διπλωματία δεν έκανε καμία προσπάθεια να σώσει τον νεαρό. Ο Hans Frolicher, ο ελβετός πρεσβευτής στη Γερμανία, καταδίκασε δημόσια την «απόπειρα δολοφονίας».
Μια πρόταση από τους Γερμανούς να ανταλλάξουν τον Μπαβόντ με έναν γερμανό κατάσκοπο απορρίφθηκε και ο φιλόδοξος νέος καταδικάστηκε σε θάνατο. Εκτελέστηκε στη γκιλοτίνα το πρωί της 14ης Μαΐου 1941. Η Ευρώπη ήδη κοιμόταν αγκαλιά με τον θάνατο…

Ουδείς τον θυμάται πια!

Ο Μπαβόντ θεωρείται ένας από τους λίγους που έφτασαν πολύ κοντά στον στόχο τους, αλλά παρόλο που παρακολούθησε τον γερμανό δικτάτορα επί εβδομάδες με ένα γεμάτο πιστόλι, μετά τον πόλεμο ουδείς τον τίμησε ως ήρωα όπως άλλους. Τα κίνητρα του Μπαβόντ εξακολουθούν να είναι μυστηριώδη. Μόνο μετά τον πόλεμο, η Ελβετία, ζήτησε αναψηλάφηση της υπόθεσης και το 1955 την ακύρωση της ποινής σε βάρος του πολίτη της. Ωστόσο, το περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου το μόνο που έκανε - σε πρώτη φάση - ήταν να μειώσει την ποινή σε πέντε χρόνια φυλάκιση, επειδή «…η ζωή του Χίτλερ έπρεπε να θεωρείται ως προστατευόμενη όπως η ζωή οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου».

Το 1956 η οικογένεια του Μπαβόντ έλαβε 40.000 φράγκα ως αποζημίωση αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Βερολίνου ανέτρεψε την ετυμηγορία με το αιτιολογικό ότι: «Ένας δολοφόνος που δεν πυροβόλησε ποτέ δεν μπορούσε να καταδικαστεί για απόπειρα φόνου…».
Κρίμα για τον Μπαβόντ, κρίμα για τον κόσμο ολόκληρο, κρίμα για την Ιστορία…

Αδόλφος ΧίτλερΕλβετίαΒ' Παγκόσμιος Πόλεμοςειδήσεις τώρααπόπειρα δολοφονίας