Σαν Σήμερα|21.05.2022 00:00

Η Ινδία δεν μπόρεσε να σηκώσει το όνομα Γκάντι – Τρεις άνθρωποι με το ίδιο όνομα δολοφονήθηκαν μέσα σε τέσσερις 10ετίες

Newsroom

Το όνομα Γκάντι είναι συνυφασμένο με την Ιστορία της Ινδίας: Τρεις άνθρωποι που έγραψανκαφάλαια από την Ιστορία της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου και οι τρεις δολοφονήθηκαν! Μια μέρα σαν σήμερα, 21 Μαΐου του 1991, δολοφονήθηκε ο Ρατζίβ Γκάντι, ινδός πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας του. Είχε διαδεχτεί την μητέρα του στον πρωθυπουργικό θώκο, την Ίντιρα Γκάντι, που είχε δολοφονηθεί το 1984. Πριν από αυτούς ο εμβληματικός Μαχάτμα Γκάντι είχε χάσει τη ζωή του το 1948 πέφτοντας νεκρός από σφαίρες.

Ρατζίβ Γκάντι 21 Μαΐου 1991

Ο Ρατζίβ Γκάντι, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας από το 1984, μετά τη δολοφονία της μητέρας του Ίντιρα έως το 1989.
Το 1991, Ρατζίβ Γκάντι ήταν απασχολημένος με την προεκλογική εκστρατεία του στις νότιες πολιτείες της Ινδίας. Στις 21 Μαΐου, μετά από ομιλία του στο Visakhapatnam και στην Andhra Pradesh, ο επόμενος σταθμός του ήταν το Sriperumbudur, στο Ταμίλ Ναντού.

Περίπου δύο ώρες μετά την άφιξή του στο Μαδράς (τώρα Chennai), ο Γκάντι ηγήθηκε αυτοκινητοπομπής. Όταν ο Ρατζίβ σταμάτησε και κατέβηκε από το αυτοκίνητό του στο Σριπερουμπουντούρ, άρχισε να περπατά προς τον χώρο όπου επρόκειτο να εκφωνήσει μια ομιλία. Στην πορεία τον σταμάτησαν πολλοί οπαδοί του και παιδιά σχολείου. Η δολοφόνος, η Thenmozhi Rajaratnam, βρήκε την ευκαιρία πλησίασε και τον χαιρέτησε· στη συνέχεια, έσκυψε και πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε τοποθετημένα κάτω από το φόρεμά της. Ο Γκάντι, η δολοφόνος του και ακόμα 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη ενώ 43 άτομα τραυματίστηκαν βαριά.

Ίντιρα Γκάντι 31 Οκτωβρίου 1984

Η Ίντιρα Γκάντι ήταν πρωθυπουργός της Ινδίας για τρεις συνεχόμενες θητείες από το 1966 έως το 1977 και μια τέταρτη το 1980 μέχρι τη δολοφονία της το 1984. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα της, Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, το 1966, το Κόμμα του Κογκρέσου την έχρισε πρόεδρο και πρωθυπουργό.
Τον Ιούνιο του 1982, μια ισχυρή ομάδα Σιχ αυτονομιστών κατέλαβαν και οχύρωσαν τον «Χρυσό Ναό», το πιο ιερό σημείο των Σιχ. Δύο χρόνια μετά, τον Ιούνιο του 1984, η Ίντιρα Γκάντι διέταξε τον στρατό να εισβάλει στον ναό και να εκδιώξει τους αυτονομιστές. Στη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης, πολλά από τα κτίρια του ιερού συγκροτήματος καταστράφηκαν και τουλάχιστον 450 αυτονομιστές έχασαν τη ζωή τους. Λίγους μήνες μετά και μία ημέρα πριν από τη δολοφονία της, στις 30 Οκτωβρίου 1984, η Ίντιρα Γκάντι μίλησε στη διάρκεια παρέλασης στην επαρχία Orissa: «Είμαι εδώ σήμερα, μπορεί όμως να μην είμαι εδώ αύριο. Ακόμη και εδώ που βρίσκομαι σήμερα, με χτύπησε ένα τούβλο. Μου έχουν επιτεθεί με κάθε πιθανό τρόπο. Δεν με νοιάζει εάν ζήσω ή πεθάνω», ήταν κάποια από τα λόγια της.

Την επόμενη ημέρα, στις 31 Οκτωβρίου 1984, η Ίντιρα Γκάντι ξεκίνησε για να συναντήσει τον βρετανό ηθοποιό Πίτερ Ουστίνοφ, στον οποίο θα παραχωρούσε συνέντευξη για ένα ντοκιμαντέρ της ιρλανδικής τηλεόρασης.

Η Γκάντι συνοδευόταν από τον αστυνομικό Ναραγιάν Σιχ, τον προσωπικό φρουρό της Ραμεβάρ Νταϊάλ και τον προσωπικό γραμματέα της Νταουάν. Ενώ, η Γκάντι, διέχιζε ένα διάδρομο που φρουρούσαν δύο Σιχ, ο Σατουάντα και ο Μπεντ, οι δύο άνδρες της επιτέθηκαν και την πυροβόλησαν: Ο Μπεντ με ένα 38άρι περίστροφο τρεις φορές στην κοιλιά και ο Σατουάντα άδειασε το αυτόματο Στεν του στο στήθος της! Και οι δύο άνδρες έριξαν τα όπλα τους, ενώ ο Μπεντ είπε: «Έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω. Κάντε αυτό που θέλετε τώρα εσείς». Στα επόμενα έξι λεπτά, αστυνομικοί συνέλαβαν και σκότωσαν τον Μπεντ, ενώ ο Σατουάντα συνελήφθη από τους άλλους σωματοφύλακες της Γκάντι, μαζί με έναν συνεργό που προσπαθούσε να δραπετεύσει. Ο Σατουάντα Σιχ και ο συνεργός του απαγχονίστηκαν το 1989. Η Ίντιρα Γκάντι αποτεφρώθηκε στις 3 Νοεμβρίου.

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί για το όνομά της, η Ίντιρα Γκάντι δεν είχε καμία εξ αίματος συγγένεια με τον Μαχάτμα Γκάντι. Το πατρικό της όνομα ήταν Ίντιρα Νεχρού, ωστόσο παντρεύτηκε τον ανιψιό του Μαχάτμα Γκάντι, Φεροζέ, επίσης πολιτικό, και έτσι απέκτησε το ιστορικό επίθετο.

Μαχάτμα Γκάντι 30 Ιανουαρίου 1948 

Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι (όπως ήταν το όνομα του Μαχάτμα) ήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία από τους Βρετανούς και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης, χωρίς χρήση βίας, εναντίον των καταπιεστών. Αυτός ο άνθρωπος, ο εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης, χωρίς χρήση βίας, δολοφονήθηκε!
Κάποια στιγμή μετά τις 5 το απόγευμα, σύμφωνα με μάρτυρες, ο Γκάντι είχε φτάσει στην κορυφή των σκαλοπατιών που οδηγούσαν στον υπερυψωμένο χώρο πίσω από το Birla House, όπου διεξήγαγε συναντήσεις προσευχής κάθε βράδυ. Καθώς ο Γκάντι άρχισε να περπατά προς την αυλή, ο δολοφόνος του βγήκε από το πλήθος και έριξε τρεις σφαίρες στο στήθος και την κοιλιά του Γκάντι από κοντινή απόσταση. Ο Γκάντι άφησε την τελευταία του πνοή λίγη ώρα αργότερα. Ο δολοφόνος του, Godse, συνελήφθη από το πλήθος και παραδόθηκε στην αστυνομία. Ο Godse και ο συνεργός του Apte, δύο φανατικοί ινδοί εθνικιστές, απαγχονίστηκαν στις 15 Νοεμβρίου του 1949
Ο Γκάντι ήταν εκείνος που είχε πει: «Δεν πρέπει να χάνουμε την πίστη μας στην ανθρωπότητα. Η ανθρωπότητα είναι ένας ωκεανός. Αν μερικές σταγόνες του ωκεανού είναι βρόμικες, δεν σημαίνει ότι έχει βρομίσει ολόκληρος ο ωκεανός». Μπορεί...

δολοφονίαΜαχάτμα ΓκάντιΙνδίαΊντιρα Γκάντιειδήσεις τώρα