Σαν Σήμερα|08.06.2022 00:00

Στίβεν Σόντερς: Αυτός ήταν που «συνέλαβε» τη 17 Νοέμβρη ή την πρόδωσε το μοιραίο ατύχημα δυο χρόνια μετά;

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 8 Ιουνίου του 2000, ο Στίβεν Σόντερς, βρετανός ταξίαρχος στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, πέφτει νεκρός από τα πυρά τρομοκρατών της 17 Νοέμβρη. Ήταν η αρχή του τέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης; Τουλάχιστον ήταν ο τελευταίος νεκρός της.

Δύο μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, πλησίασαν το αυτοκίνητο του ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς, που βρισκόταν στη Λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος του Ψυχικού.

Ο Στίβεν Σόντερς, λίγο μετά τις 07:00 το πρωί, είχε φύγει με το αυτοκίνητο του από το σπίτι του στη Νέα Ερυθραία και κατευθυνόταν στο γραφείο του στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Κολωνάκι. Οι εκτελεστές σημάδεψαν και πυροβόλησαν τέσσερις φορές προς το λευκό αυτοκίνητο (με το 45άρι της Οργάνωσης και ένα G3), στο οποίο επέβαινε ο Βρετανός αξιωματικός. Ο ταξίαρχος τραυματίζεται στην κοιλιά και στα χέρια.
Ο Στίβεν Σόντερς διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» όπου οι χειρουργοί έδωσαν μάχη να τον κρατήσουν στη ζωή, χωρίς να τα καταφέρουν. Ο βρετανός ταξίαρχος έχει καταγραφεί ως το τελευταίο θύμα της «17 Νοέμβρη» μέχρι την εξάρθρωση της οργάνωσης δυο χρόνια μετά.
Ο Στίβεν Σόντερς (Stephen Saunders: 1947 - 2000) ήταν Βρετανός στρατιωτικός και διπλωμάτης. Έλαβε τον βαθμό του ταξιάρχου και υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα.
Στην απολογία του ο Σάββας Ξηρός θα καταθέσει ότι ο ίδιος ήταν οδηγός της μοτοσυκλέτας με συνοδηγό τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Ένα από τα πιο σηµαντικά στελέχη»

Ο Κουφοντίνας έχει γράψει για τη δολοφονία Σόντερς σε βιβλίο του: «Στις 8 Ιουνίου του 2000, στη Λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος της Φιλοθέης, θα εκτελεστεί ένα από τα πιο σηµαντικά στελέχη της στρατιωτικής µηχανής της Αγγλίας, ο ταξίαρχος Σόντερς. Με πλούσια προϋπηρεσία σε όλες τις στρατιωτικές επεµβάσεις των τελευταίων χρόνων: Έδρασε στην Ιρλανδία, τις Μαλβίνες (Φόκλαντ), το Ιράκ και το Κουβέιτ. Είχε υπηρετήσει στην Κύπρο, στις µεγάλες αγγλικές βάσεις ηλεκτρονικής κατασκοπίας. Προώθησε και εκεί το εµπόριο όπλων. Τελευταίος σταθµός του η Σιέρα Λεόνε, στη Βορειοδυτική Αφρική, τότε που γίνονταν οι σφαγές των Άγγλων εκεί, από όπου επέστρεψε, ύστερα από µια σύντοµη επίσκεψη-επιθεώρηση λίγες µέρες πριν από τις 8 Ιουνίου 2000. Τέλος, ο Σόντερς συµµετείχε ενεργά στο σχεδιασµό της στρατιωτικής επέµβασης στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Επίσης, προωθούσε το εµπόριο αγγλικών όπλων. Εκείνες ακριβώς τις µέρες θα υπογραφόταν συµφωνία για την αγορά οπλικών συστηµάτων από την ελληνική πλευρά. Τη συγκεκριµένη συµφωνία είχε κλείσει ο Σόντερς».

Ακουγόταν έντονα τότε: «Από το 1949 είχαν να κάνουν εμφανή την παρουσία τους στα ελληνικά πράγματα οι Άγγλοι και την ευκαιρία για την εκ νέου ανάμειξή τους τους την έδωσε η «17 Νοέμβρη». Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ είχε δηλώσει ότι οι τρομοκράτες είχαν «δολοφονήσει λάθος άνθρωπο» και ότι «...ο Στίβεν Σόντερς δεν είχε κανέναν ρόλο στη δράση του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο».

Η δολοφονία του ταξίαρχου Σόντερς ήταν κομβικής σημασίας, όπως λέγεται. Η Σκότλαντ Γιάρντ ενεπλάκη στις έρευνες και η συμβολή της ήταν καθοριστική. Η Σκότλαντ Γιάρντ θεώρησε υπόθεση τιμής την εξιχνίαση της δολοφονίας του βρετανού ταξίαρχου και από πολλούς λέγεται πως αν δεν είχε υπάρξει αυτή η δολοφονική ενέργεια της 17Ν η οργάνωση δεν θα είχε εξαρθρωθεί ποτέ ή, τέλος πάντων, όχι στο βαθμό που ακολούθησε το καλοκαίρι δυο χρόνια μετά.

Η ουσία είναι ότι ένα λάθος, μοιραίο λάθος, ήταν εκείνο που έφερε την τρομοκρατική οργάνωση στα χέρια της Αστυνομίας, που ακόμα και ώρες μετά την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Ξηρού δεν πίστευε ότι «ακουμπούσε» τη 17 Νοέμβρη. Τέλος πάντων…

δολοφονίαειδήσεις τώραλεωφόρος Κηφισίας17 Νοέμβρητρομοκρατική οργάνωση