Οι τρεις ώρες του Χίτλερ στο Παρίσι: Κατέστρεψε δυο μνημεία και έβαλε στο μάτι τον Πύργο του Άιφελ – Πώς γλύτωσε η Πόλη του Φωτός
NewsroomΜια μέρα σαν σήμερα, 23 Ιουνίου του 1940, ο Αδόλφος Χίτλερ επισκέφτηκε το Παρίσι· η επίσκεψή του κράτησε μόλις τρεις ώρες, όμως μέσα σ’ αυτόν τον ελάχιστο χρόνο, έδωσε εντολή να καταστραφούν δυο μνημεία και «στράβωσε» με τον Πύργο του Άιφελ…
Ήταν ακριβώς η επομένη της υπογραφής της ανακωχής από τη Γαλλία, όταν ο Φύρερ και η κουστωδία του σεργιάνισαν με έπαρση και αλαζονεία στην πόλη του Λούβρου, της Νοτρ Νταμ, του Σηκουάνα…
Στην πρώτη και τελευταία επίσκεψή του στο Παρίσι, ο Χίτλερ, πέρασε και από τον τάφο του Ναπολέοντα στο Les Invalides. «Αυτή ήταν η ωραιότερη στιγμή της ζωής μου», είπε ο Χίτλερ, φεύγοντας από την Πόλη του Φωτός, που είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει.
Ο γερμανός ηγέτης, πέρασε περίπου τρεις ώρες στο Παρίσι. Πριν αποχωρήσει όμως, ο Χίτλερ, διέταξε την καταστροφή δύο μνημείων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου: Του στρατηγού Charles Mangin, ενός ήρωα του Μεγάλου Πολέμου, και της Edith Cavell, μιας βρετανίδας νοσοκόμας, που εκτελέστηκε από γερμανικό απόσπασμα επειδή βοήθησε τους Συμμάχους να δραπετεύσουν από τις Βρυξέλλες.
«Δεν ήταν όμορφο το Παρίσι;» ρώτησε ο Χίτλερ τον Σπέερ. «Αλλά το Βερολίνο πρέπει να είναι πολύ πιο όμορφο. Όταν τελειώσουμε στο Βερολίνο, το Παρίσι θα είναι μόνο μια σκιά», συμπλήρωσε με νόημα…
Θα έχουμε πάντα το Παρίσι…
Το 1944, καθώς το Ράιχ κατέρρεε, ο Χίτλερ έδωσε λεπτομερείς εντολές για την καταστροφή της γαλλικής πρωτεύουσας. Ήθελε τα σημαντικότερα μνημεία και όλες οι γέφυρες να ναρκοθετηθούν και η πόλη να γίνει «σωρός ερειπίων». Ο στρατηγός φον Τσόλτιτζ, ο διοικητής των Ναζί που, επικεφαλής του Παρισιού, ισχυρίστηκε ότι εκείνος παρέβη τις διαταγές και έσωσε την Πόλη του Φωτός. Ευτυχώς…
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες