Σαν Σήμερα|02.07.2022 00:00

Χέμινγουεϊ: Γιατί αυτοκτόνησε ο άνθρωπος που ήταν παρών σε όλες τις μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις του αιώνα και γλύτωσε από δύο αεροπορικά ατυχήματα

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 2 Ιουλίου του 1961, ο διάσημος αμερικανός συγγραφέας Έρνστ Χέμινγουεϊ αυτοκτονεί με το δίκανο τουφέκι του...

Ο διάσημος συγγραφέας Ερνστ Χέμινγουεϊ μόλις γύρισε από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έγραψε το μυθιστόρημά του Αποχαιρετισμός στα Όπλα, επόμενη «πολεμική αποστολή», ο Εμφύλιος της Ισπανίας που περιγράφεται (και) στο Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα.

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Χέμινγουεϊ, μπήκε από τους πρώτους στο Παρίσι και μάλιστα ένας αστικός μύθος λέει ότι ήταν αυτός που άνοιξε την πόρτα του διάσημου ξενοδοχείου Ριτζ μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Ταξιδεύοντας στην Αφρική βγήκε ζωντανός από δυο αεροπορικά δυστυχήματα.

Έφτασε μέχρι τα 61 του χρόνια τιμημένος με ένα Νόμπελ και ένα Πούλιτζερ και τότε ο σκοτεινός εαυτός του οπλίστηκε και πυροβόλησε. Ο Ήλιος δεν ανέτειλε ποτέ Ξανά…

Λέγεται ότι ο Χέμινγουέι είχε διαγνωστεί με μια πολύ επώδυνη πάθηση που ονομάζεται αιμοχρωμάτωση (μία γενετική διαταραχή που αναγκάζει το σώμα να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο από ότι θα έπρεπε από τα τρόφιμα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως ηπατική ανεπάρκεια, διαβήτη και σοβαρή αρθρίτιδα ) στις αρχές του 1961.

Όμως εκτός από τον σωματικό πόνο, η ψυχική του υγεία είχε αρχίσει να φθίνει. Ζύγιζε πάνω από 150 κιλά, έβλεπε τον εαυτό του να γερνάει αναπόδραστα και αυτός, ο κυνηγός, ο γυναικάς, ο καβγατζής, ο πολεμικός ανταποκριτής, ο ρωμαλέος παλαιστής, δεν θα μπορούσε να έχει ένα θάνατο κοινό και θλιβερό πολύ σαν των πολλών ανθρώπων. Κάτι η κατάθλιψη, κάτι η υγεία του, το τρεμάμενο - κουρασμένο χέρι του σήκωσε το δίκαννο του και έβαλε ο ίδιος το τέλος στο μυθιστόρημα της ζωής του κατά πως το ‘θελε.

Οι αυτόχειρες στην οικογένεια

Η σύζυγός του, την επόμενη μέρα, είπε ότι αυτοτραυματίστηκε θανάσιμα προσπαθώντας να καθαρίσει το τουφέκι· λίγα χρόνια πριν πεθάνει το ξεκαθάρισε: ο Έρνστ αυτοκτόνησε.
Λίγες μέρες πριν από το τραγικό φινάλε, ο διάσημος συγγραφέας, είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο για ψυχιατρική θεραπεία, όπου υποβλήθηκε σε 20 εξαντλητικές ηλεκτροσπασμοθεραπείες.
Δύο μέρες μετά το εξιτήριο, ο Χέμινγουεϊ αυτοπυροβολήθηκε στο υπόγειο του σπιτιού του τ ξημερώματα. Ο Χέμινγουεϊ ήταν μόλις 61 ετών όταν αυτοκτόνησε.
Και ο πατέρας του Έντμοντ και η αδελφή του Ούρσουλα και ο αδελφός του Λέστερ αυτοκτόνησαν επίσης. Και το 1996, στην επέτειο του θανάτου του Χέμινγουεϊ, η εγγονή του Μαργκό (διάσημο top model) έβαλε τέλος στη ζωή της παίρνοντας υπερβολική δόση ναρκωτικών. Η τέταρτη και τελευταία σύζυγος του μυθιστοριογράφου ήταν η δημοσιογράφος Μέρι Ουέλς. Η Μέρι πέθανε το 1968 στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 78 ετών.

Ο Χέμινγουεϊ χαρακτηρίστηκε ως ο καλύτερος συγγραφέας της γενιάς του· ήταν μέλος της αποκαλούμενης Χαμένης Γενιάς των αμερικανών λογοτεχνών στο Παρίσι, στις δεκαετίες του ‘20 και του ‘30.

Το απονεμήθηκε το βραβείο Πούλιτζερ το 1953 και το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1954. Ο Χέμινγουεϊ άφησε πίσω του μια περιουσία 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Χέμινγουεϊ γεννήθηκε (το 1899) και μεγάλωσε στο Όουκ Παρκ του Ιλινόις. Μετά το γυμνάσιο, έγινε ρεπόρτερ για κάποιους μήνες στην εφημερίδα The Kansas City Star πριν φύγει για το ιταλικό μέτωπο για να καταταγεί ως οδηγός ασθενοφόρου στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1918 τραυματίστηκε βαριά και επέστρεψε στο σπίτι του. Οι εμπειρίες του κατά τη διάρκεια του πολέμου αποτέλεσαν τη βάση για το μυθιστόρημά του Αποχαιρετισμός στα Όπλα. Επέστρεψε από τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, τον οποίο κάλυψε ως δημοσιογράφος και που αποτέλεσε τη βάση για το μυθιστόρημά του Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα. Ο Χέμινγουεϊ ήταν πλάι στα συμμαχικά στρατεύματα ως πολεμικός ανταποκριτής κατά την Απόβαση στη Νορμανδία και στην απελευθέρωση του Παρισιού. Ο θρύλος λέει μάλιστα ότι ο Χέμινγουεϊ, ήταν ο πρώτος που μπήκε στην Πόλη του Φωτός και ότι ήταν αυτός που απελευθέρωσε το διάσημο ξενοδοχείο Ritz.

Αεροπορικά ατυχήματα

Και η πολυτάραχη ζωή του συνεχίστηκε και μετά τους πολέμους. Παραλίγο να σκοτωθεί το 1954 μετά δύο αεροπορικά ατυχήματα μέσα σε δυο ημέρες! Ενώ βρισκόταν στην Αφρική, ο Χέμινγουεϊ ναύλωσε μια πτήση για να περιηγηθεί τα αξιοθέατα πάνω από το (τότε) Βελγικό Κονγκό με τη σύζυγό του Μέρι. Καθώς προσπαθούσαν να φωτογραφίσουν τους καταρράκτες Murchison από ψηλά, το αεροπλάνο χτύπησε έναν στύλο και κατέπεσε. Ο Χέμινγουεϊ τραυματίστηκε στο κεφάλι, ενώ η Μαίρη έσπασε δύο πλευρά. Την επόμενη μέρα, προσπαθώντας να φτάσουν σε νοσοκομείο του Έντεμπε στην Ουγκάντα, επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνο που εξερράγη κατά την απογείωση, αφήνοντας σοβαρά εγκαύματα και ακόμα μία άλλη διάσειση στον Χέμινγουεϊ, μάλιστα το χτύπημα στον εγκέφαλο ήταν τόσο σφοδρό πού προκάλεσε διαρροή εγκεφαλικού υγρού! Τελικά έφτασαν στο Έντεμπε όπου τους περίμεναν δημοσιογράφοι που κάλυπταν τον θάνατο του Χέμινγουεϊ!

«Το πιο δύσκολο κομμάτι στη συγγραφή ενός μυθιστορήματος είναι να το τελειώσεις», είχε πει κάποτε ο συγγραφέας που γοήτευσε με την πένα και τη ζωή του χιλιάδες ανθρώπους. Το μυθιστόρημα της ζωής του το τέλειωσε δίχως πολλή σκέψη…

συγγραφέαςθάνατοςειδήσεις τώραΗΠΑΈρνεστ Χέµινγουεϊαυτοκτονία