Σαν Σήμερα|04.07.2022 00:00

Τραγική σύμπτωση: Στις ΗΠΑ ετοιμάζονταν για να γιορτάσουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας όταν συγκλονίστηκαν από δυο θανάτους

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 4 Ιουλίου του 1826, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τα 50 χρόνια από την υιοθέτηση της Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας τους, όταν έγινε γνωστή μια δυσάρεστη είδηση: ο Τόμας Τζέφερσον, ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ και κύριος συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας είχε πεθάνει.

Και πάνω που είχαν συνέλθει όλοι από το άκουσμα της θλιβερής είδησης μαθεύτηκε ακόμα μία: εκείνη την ημέρα είχε αφήσει την τελευταία πνοή του και ο Τζον Άνταμς, 2ος πρόεδρος των ΗΠΑ! Και η επέτειος έγινε πένθος!

Ο Τόμας Τζέφερσον είχε γεννηθεί στην πολιτεία της Βιρτζίνια το 1743. Ήταν Ελληνομαθής, ορθολογιστής και υπέρμαχος του διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας· συνέταξε την περίφημη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και ήταν θαυμαστής της Γαλλικής Επανάστασης. Ο Τζέφερσον έγινε υπουργός των Εξωτερικών έπειτα από την επιστροφή του από το Παρίσι το 1789, με την κυβέρνηση του Τζορτζ Ουάσινγκτον, και διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ για δύο συνεχόμενες θητείες. Ο Τζέφερσον πέθανε σε ηλικία 83 χρονών από φυσικά αίτια.

Οι τελευταίοι των επαναστατών

Ο Τόμας Τζέφερσον και ο Τζον Άνταμς ήταν οι τελευταίοι επιζώντες των Αμερικανών επαναστατών που είχαν αντισταθεί στη βρετανική αυτοκρατορία και σφυρηλάτησαν το νέο πολιτικό σύστημα στις πρώην αποικίες. Ωστόσο, ενώ και οι δύο πίστευαν στη δημοκρατία και τη ζωή, την ελευθερία και την επιδίωξη της ευτυχίας, οι απόψεις τους για το πώς να επιτύχουν αυτά τα ιδανικά άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου.

Ο Τζον Άνταμς (30 Οκτωβρίου 1735) ήταν ο πρώτος αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και 2ος Πρόεδρος της χώρας μετά τον Τζορτζ Ουάσινγκτον. Ο Άνταμς προηγήθηκε του Τζέφερσον ως πρόεδρος (1797-1800). Ο οξύθυμος και εκρηκτικός, ο Άνταμς, πίστευε ακράδαντα σε μια ισχυρή συγκεντρωτική κυβέρνηση, ενώ ο σοφός και ευγενής Τζέφερσον πίστευε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έπρεπε να ακολουθήσει μια πιο αυστηρή προσέγγιση και να αναβάλει τα δικαιώματα των μεμονωμένων πολιτειών. Φαινόταν καθαρά πια ότι οι πρώην φίλοι θα ήταν αιώνιοι εχθροί. Και πραγματικά η πολιτική σκέψη τους, τους απομάκρυνε.

Αφού υπηρέτησαν δύο προεδρικές θητείες, ο Τζέφερσον και ο Άνταμς εξέφρασαν ο καθένας σε τρίτους τον σεβασμό του προς τον άλλον και την επιθυμία τους να ανανεώσουν τη φιλία τους. Ο Άνταμς ήταν ο πρώτος που έσπασε… τον πάγο: έστειλε στον Τζέφερσον μια επιστολή με ημερομηνία 1 Ιανουαρίου 1812, στην οποία του ευχόταν καλή χρονιά κι ευτυχισμένη. Ο Τζέφερσον απάντησε με ένα γράμμα στο οποίο θυμόταν με αγάπη τις στιγμές όταν ήταν συνοδοιπόροι στον ιερό δρόμο.

«Κι ακόμα ζει ο Τζέφερσον...»

Στις 4 Ιουλίου 1826, σε ηλικία 90 ετών, ο Άνταμς ξάπλωσε στο κρεββάτι του θανάτου του ενώ η χώρα γιόρταζε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας και κατάφερε να ψελλίσει: «Ο Τόμας Τζέφερσον ζει ακόμη…». Είχε κάνει λάθος: ο Τζέφερσον είχε πεθάνει πέντε ώρες νωρίτερα στο Μοντιτσέλο σε ηλικία 83 ετών.
Ευτυχώς ο Άνταμς δεν έζησε να δει τον άσπονδο φίλο του να εικονίζεται στο χαρτονόμισμα των δύο δολαρίων και στο μεταλλικό νόμισμα των πέντε σεντς…

Τζέφερσον και Άνταμς δεν πέθαναν μόνο την ίδια μέρα, πέθαναν και την ίδια σημαντική ημερομηνία, που σηματοδοτούσε μια ιστορική επέτειο. Ο ρήτορας – δικηγόρος Ντάνιελ Γουέμπστερ αναρωτήθηκε τι μπορεί να υποδηλώνει αυτή η «εντυπωσιακή και εξαιρετική σύμπτωση». Τίποτα απολύτως!

θάνατοςΠρόεδρος των ΗΠΑειδήσεις τώρα4η ΙουλίουΗΠΑ