Το μυστικό της Στέλα Γουόλς: Η χρυσή Ολυμπιονίκης ήταν άνδρας – Η παρόμοια υπόθεση της Σεμένια
NewsroomΛος Άντζελες, μια μέρα σαν σήμερα, 2 Αυγούστου του 1932 και όλα τα μάτια ήταν πάνω στην αθλήτρια από την Πολωνία, την Στανισλάβα Βαλασίεβιτς. Η κούρσα των 100μ. πάντα γοήτευε το κοινό των Ολυμπιακών Αγώνων και σε λίγα δευτερόλεπτα η 21χρονη αθλήτρια θα πανηγυρίζει την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου!
H Βαλασίεβιτς είχε γεννηθεί στην Πολωνία το 1911, όμως σε ηλικία ενός έτους μετακόμισε με την οικογένειά της στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έγινε διάσημη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 στο Λος Άντζελες, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. υπό την σημαία της Πολωνίας, αφού τότε ακόμα δεν είχε πάρει αμερικανική υπηκοότητα. Τέσσερα χρόνια αργότερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου πανηγύρισε ασημένιο μετάλλιο ξανά ως Βαλασίεβιτς.
Η Στέλα Βαλασίεβιτς έγινε Γουόλς και πήρε την αμερικανική υπηκοότητα το 1947 όταν η Πολωνία πέρασε στο ανατολικό μπλοκ. Τότε ήταν που παντρεύτηκε τον πυγμάχο Νιλ Όλσεν και με το όνομα, Στέλα Γουόλς Όλσεν έμεινε γνωστή στην αθλητική ιστορία. Υπολογίζεται ότι νίκησε σε περισσότερους από 5.000 αγώνες , ενώ έχει στην κατοχή της και 20 παγκόσμια ρεκόρ!Ένα μοιραίο πρωινό
Στις 4 Δεκεμβρίου του 1980, την ώρα που η Γουόλς ετοιμαζόταν να μπει στο αυτοκίνητό της, δύο άνδρες την πλησίασαν. Ο ένας άρπαξε το πορτοφόλι της, αλλά εκείνη αντιστάθηκε. Ο ένας από τους δυο ληστές έβγαλε από την τσέπη του ένα περίστροφο. Η Στέλα του άρπαξε το χέρι, όμως το όπλο εκπυρσοκρότησε, και η σφαίρα τη χτύπησε στο στήθος. Έντρομοι οι δυο άνδρες έφυγαν τρέχοντας αφήνοντάς την Γουόλς δίχως αισθήσεις. Έπειτα από λίγο περαστικοί την ανακάλυψαν αιμόφυρτη και κάλεσαν την αστυνομία.
Η Γουόλς διακομίστηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, αλλά δεν τα κατάφερε. Μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του αθλητισμού άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 69 χρονών.
Η τραγική είδηση της δολοφονίας της όμως επισκιάστηκε από μια αναπάντεχη αποκάλυψη που συντάραξε την κοινή γνώμη της εποχής.
Κανονικά τα αρσενικά έχουν X και Y χρωμοσώματα, ενώ τα θηλυκά έχουν X και X. Τα άτομα με αυτή τη μορφή μείγματος χρωμοσωμάτων (που ονομάζονται μωσαϊκοί) μπορούν να παρουσιάσουν μια ποικιλία φυσικών μορφών που κυμαίνονται από σχεδόν φυσιολογικούς άνδρες έως άτομα που δεν θα διακρίνονται από τα θηλυκά. Μια κατάσταση που τα θηλυκά έχουν μόνο ένα χρωμόσωμα Χ, ονομάζεται σύνδρομο Turner», ήταν το πόρισμα του δρ. Γκέρμπερ. Με λίγα και απλά λόγια η Γουόλς ήταν ερμαφρόδιτη! Ο γιατρός πρόσθετε ακόμα πως όταν γεννήθηκε ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί το φύλο της, καθώς τα ανδρικά γεννητικά της όργανα πιθανότατα αναπτύχθηκαν και έγιναν πιο εμφανή στην εφηβεία.
«Έζησε και πέθανε ως γυναίκα»
Η Γουόλς όμως δεν ήταν άνδρας, «έζησε και πέθανε ως γυναίκα», αυτό έγραψε και ο Γκέρμπερ στην έκθεσή του. Για τον λόγο αυτό, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν της αφαίρεσε ποτέ τα μετάλλια και τους τίτλους που είχε κατακτήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Να πούμε ότι η Γουόλς είχε κατηγορήσει την αμερικανίδα συναθλήτριά της Έλεν Στέφενς, που την είχε νικήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, υποστηρίζοντας ότι ήταν άντρας!
Η Στέφενς υποβλήθηκε σε εξέταση που απέδειξε ότι ήταν γυναίκα, όμως οι δημοσιογράφοι της εποχής πατώντας στην ανδροπρεπή εμφάνιση της Γουόλς, δημιούργησαν θέμα, οπότε και εκείνη με τη σειρά της υποβλήθηκε σε εξετάσεις, που έδειξαν πως ήταν γυναίκα.
Κάστερ Σεμένια: Μια ανάλογη υπόθεση των ημερών μας
Στη Νοτιοαφρικανή Κάστερ Σεμένια, η οποία είναι κάτοχος δύο χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων στα 800μ. της έχει απαγορευτεί η συμμετοχή σε οποιονδήποτε επίσημο αγώνα από 400 μέτρα έως ένα μίλι μετά την απόφαση της World Athletics το 2018, ότι για να εξασφαλίσει δίκαιο ανταγωνισμό, οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα φυσικής τεστοστερόνης πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για να τα μειώσουν ώστε να μετέχουν σε αγώνες μεσαίας απόστασης.
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο κανονισμό, από τον Απρίλιο του 2018, οι «υπερανδρογονικές» γυναίκες, με «διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη», όπως η χρυσή Ολυμπιονίκης, θα πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης κάτω από 5 nmol/L με φάρμακα για να συμμετάσχουν στις διεθνείς διοργανώσεις. Η διάσημη δρομέας - πρωταθλήτρια πάσχει από υπερανδρογονισμό, δηλαδή ο οργανισμός της παράγει περισσότερη τεστοστερόνη από τη μέση αθλήτρια.
«Θα συνεχίσω να μάχομαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα των αθλητριών, τόσο εντός όσο και εκτός σταδίου, μέχρι όλες να μπορούμε να τρέξουμε ελεύθερες, όπως γεννηθήκαμε. Ξέρω ότι αυτό είναι το σωστό και θα κάνω ό,τι μπορώ για να προστατεύσω τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα νεαρά κορίτσια οπουδήποτε», δήλωσε η χρυσή Ολυμπιονίκης.
«Θέλεις να δεις ότι είμαι γυναίκα;»
Η 31χρονη, έστρεψε τα βλέμματα πάνω της το 2009 όταν κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο στα 800 μέτρα γυναικών με εκπληκτική διαφορά λίγες ώρες αφότου η IAAF είπε ότι θα υποβληθεί σε τεστ επαλήθευσης φύλου. «Νόμιζαν ότι είχα ανδρικά γεννητικά όργανα, πιθανότατα», είπε η Σεμένια σε συνέντευξη και συνέχισε: «Τους είπα: Είναι μια χαρά. Είμαι γυναίκα, δεν με νοιάζει. Αν θέλεις να δεις ότι είμαι γυναίκα, θα σου δείξω τον κόλπο μου. Εντάξει;».
Τα τεστ φύλου στη Σεμένια έδειξαν ότι η δρομέας δεν είχε μήτρα ή ωοθήκες, αλλά ότι είχε εσωτερικούς όρχεις, τα ανδρικά σεξουαλικά όργανα που παράγουν τεστοστερόνη και τα επίπεδα της ορμόνης της ήταν τριπλάσια από αυτά μιας γυναίκας. Πήρε φαρμακευτική αγωγή μετά την πρώτη απόφαση το 2011 από την World Athletics ότι όλες οι αθλήτριες με υπερανδρογονισμό έπρεπε να μειώσουν ιατρικά τα επίπεδα τεστοστερόνης τους. «Με έκανε να αρρωστήσω, με έκανε να πάρω βάρος, κρίσεις πανικού, δεν ξέρω αν θα πάθω ποτέ καρδιακή προσβολή», είπε η Σεμένια…
Η Κάστερ Σεμένια είναι Νοτιοαφρικανή δρομέας μεσαίων αποστάσεων και κάτοχος δύο χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων και τριών Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων στα 800 μέτρα γυναικών. Η 31χρονη Σεμένια έτρεξε στον αγώνα των 5000 μέτρων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2022 στο Γιουτζίν του Όρεγκον. Ήταν ο πρώτος της μεγάλος διεθνής αγώνας από το 2017· τερμάτισε σχεδόν ένα λεπτό πίσω από την πρώτη στα ημιτελικά και δεν προκρίθηκε στον τελικό.
- Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
- Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
- Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
- Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»