Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ: Πεθαίνει η ταχύτερη γυναίκα στον κόσμο – Τα ρεκόρ της παραμένουν ακατάρριπτα 34 χρόνια μετά
NewsroomΤην έλεγαν Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ και οι φίλοι της την φώναζαν Φλο Τζο. Ήταν η καλλονή αθλήτρια με τα νύχια των 15 εκατοστών και τα μακριά πυκνά μαλλιά της, που ανέμιζαν καθώς κάλπαζε. Η Φλο Τζο πέθανε μια μέρα σαν σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου του 1998, πριν πατήσει τα 40 της χρόνια
Ήταν η αθλήτρια που το 1988 λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ έτρεξε τα 100 μέτρα σε 10,49 δευτερόλεπτα και εβδομάδες μετά, στο Ολυμπιακό Στάδιο της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας έκοψε το νήμα μετά 200 μέτρα σε 21.34 δευτερόλεπτα. Η Φλο Τζο είχε σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ των 200μ. στον ημιτελικό λίγες ώρες νωρίτερα του τελικού, όπου κι εκεί πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ!
Τα ρεκόρ της αμερικανίδας σπρίντερ παραμένουν ακατάρριπτα εδώ και 34 χρόνια!Οι θεωρίες συνωμοσίας την προσπέρασαν...
Ο θάνατος της σπρίντερ αμέσως συνδυάστηκε με χρήση αναβολικών. Οι θεωρίες συνωμοσίας θέριεψαν· η σωματοδομή της Τζόινερ και οι επιδόσεις της, συνηγορούσαν για κάτι παράξενο πίσω από όλα αυτά. Ήρθε και ο ξαφνικός θάνατος και το σενάριο επιστημονικής φαντασίας ολοκληρώθηκε.
«Αυτή η θεαματική αλλαγή ήταν πιο γρήγορη από οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς», είχε γράψει για τη Φλο Τζο ο Καρλ Λιούις στην αυτοβιογραφία του…
Πριν από το 1988 οι επιδόσεις της αμερικανίδας ήταν 10,96 δευτερόλεπτα στα 100 μέτρα. Η βελτίωση (0,47’’ στα 100 και 0,62’’ στα 200) ήταν πράγματι εξωπραγματική για αθλητή σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Και σε όλα αυτά προσθέστε την αποχώρηση της Τζόινερ από τους στίβους μετά την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του «Χοντόρι».
Αρνητική σε όλους τους ελέγχους ντόπινγκ
Εδώ όμως υπάρχει ένα «αλλά», που απαντάει σε όλες τις εικασίες. Ένα «αλλά», που στομώνει κάθε μαχαίρι που επιδιώκει να κόψει σπουδές επιτυχίες στον αθλητισμό, όπως εκείνες του Κεντέρη και της Θάνου…
Αλλά, λοιπόν, η Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ αν και είχε περάσει από έλεγχο ντόπινγκ, σύμφωνα με τους κανονισμούς, αλλεπάλληλες φορές, βρέθηκε αρνητική. Μόνο το 1988 υποβλήθηκε σε έντεκα ελέγχους ντόπινγκ!
Μετά το θάνατό της Τζόινερ, μάλιστα, ο πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, είχε δηλώσει ότι η Γκρίφιθ είχε περάσει από επιπλέον δοκιμές για χρήση απαγορευμένων ουσιών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1988 λόγω των φημών για χρήση αναβολικών.
Η νεκροψία της σορού της Τζόινερ έδειξε ότι, η αιτία του θανάτου της ήταν «ασφυξία λόγω θέσης μετά από επιληπτική κρίση που οφειλόταν σε σπηλαιώδες αγγείωμα του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου», σπάνια πάθηση που διαγιγνώσκεται στο 0,25 % του πληθυσμού. Η οικογένειά της τότε είχε κοινοποιήσει το στοιχείο, ότι η Τζόινερ είχε χρόνιο και γνωστό πρόβλημα εγκεφαλικής δυσπλασίας, γεγονός που της είχε προκαλέσει τέσσερα εγκεφαλικά επεισόδια πριν από τη χρονιά του θανάτου της.
Κι όμως, ακόμα και σήμερα, οι... τα πάντα γνωρίζοντες, όταν αναφέρονται στα ρεκόρ της Τζόινερ, κλείνουν το μάτι και χαμογελούν με νόημα… Και η Φλόρενς Γκίφιθ Τζόινερ χαμογελάει επίσης, περιμένοντας την αθλήτρια που θα την αφήσει 2η στη λίστα των παγκόσμιων ρεκόρ!
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ των ανεξαρτητοποιήσεων Τζάκρη και Πούλου και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά