Σαν Σήμερα|09.10.2022 00:00

Πρωτοφανής τραγωδία: Μια κατολίσθηση στην Ιταλία προκαλεί τσουνάμι σε λίμνη: Χάνουν τη ζωή τους στη λάσπη 2000 άνθρωποι

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 9 Οκτωβρίου του 1963, στην Ιταλία, έχασαν τη ζωή τους 2000 άνθρωποι έπειτα από κατολίσθηση πίσω από το φράγμα της λίμνης Βάιοντ, στην οποία προκλήθηκε τσουνάμι!

Ήταν κάποια λεπτά μετά τις 11 το βράδυ, όταν έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές, η πλαγιά του όρους Μόντε Τοκ – εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων και χώματος - υποχώρησε και κατέρρευσε στην τεχνητή λίμνη του Vajont (Βάιοντ), προκαλώντας ένα φονικό κύμα - τσουνάμι 50 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού!

Το φράγμα, που είχε ολοκληρωθεί το 1959 και ήταν από τα μεγαλύτερα στον κόσμο εκείνη την εποχή, δεν υπέστη σοβαρές ζημιές. Ωστόσο, η υπερχείλιση κατέστρεψε πολλά χωριά στην κοιλάδα και σκότωσε σχεδόν 2.000 ανθρώπους. Το ένα τρίτο του πληθυσμού του Longarone, του μεγαλύτερου χωριού που βρισκόταν κοντά στο φράγμα, έχασε τη ζωή του! Περίπου 350 οικογένειες έχασαν όλα τα μέλη τους. Οι περισσότεροι από τους επιζώντες είχαν θρηνήσει συγγενείς και φίλους μαζί με τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους.

Το τείχος του φράγματος είχε όγκο 360.000 κυβικά μέτρα και συγκρατούσε έως και 168,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Το φράγμα είχε κατασκευαστεί από τη SADE, την μονοπωλιακή εταιρεία παροχής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη βορειοανατολική Ιταλία.
Στις 22 Μαρτίου του 1959, κατά την κατασκευή του φράγματος, μια κατολίσθηση στο κοντινό φράγμα Pontesei δημιούργησε κύμα ύψους 20 μέτρων, που σκότωσε έναν άνθρωπο.

Όλο το καλοκαίρι του 1960 είχαν παρατηρηθεί μικρές κατολισθήσεις και μετακινήσεις εδάφους· αντί να προσέξει αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, η ιταλική κυβέρνηση επέλεξε να μηνύσει τους λίγους δημοσιογράφους που κατέγραψαν τα προβλήματα!

Ο φόβος ότι το Moντε Toκ θα καταρρεύσει κάποια στιγμή ήταν διάχυτος στην περιοχή. Επιπλέον, οι κατασκευαστές και οι διαχειριστές του φράγματος δεν τήρησαν τις απαραίτητες διαδικασίες για την σταθεροποίηση του εδάφους και γέμισαν τη λίμνη πάνω από τους κανονισμούς ασφαλείας.

Μισό χωριό στο νεκροταφείο!

Στις 9 Οκτωβρίου 1963, οι μηχανικοί είδαν δέντρα να πέφτουν και βράχους να κυλούν στη λίμνη. Και η κατολίσθηση δεν μπορούσε πια να συγκρατηθεί: με την κατακρήμνιση στη λίμνη εκτοπίστηκαν 115 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού σε περίπου 25 δευτερόλεπτα, από τα οποία ξεπέρασαν το φράγμα 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα προκαλώντας κύμα ύψους 250 μέτρων!
Το νερό ξεχύθηκε στην κοιλάδα και ξέσπασε στο χωριό Λονγκαρόνε. Τα σπίτια καταστράφηκαν, εκτός από το δημαρχείο και οι μισοί κάτοικοι σκοτώθηκαν! Η πλημμύρα στην κοιλάδα Piave από το κύμα κατέστρεψε τα χωριά Longarone , Pirago, Rivalta, Villanova και Fae.
Η κυβέρνηση, οι πολιτικοί και οι δημόσιες αρχές επέμειναν να αποδίδουν την τραγωδία σε ένα απροσδόκητο και αναπόφευκτο φυσικό φαινόμενο. Και όπως συμβαίνει παντού και πάντα τα δικαστήρια καταδίκασαν μια χούφτα μηχανικών και ένας από αυτούς (Mario Pancini) αυτοκτόνησε το 1968. Η κυβέρνηση δεν μήνυσε ποτέ τη SADE για αποζημίωση των ζημιών.

Στις 12 Φεβρουαρίου του 2008, κατά την έναρξη του Διεθνούς Έτους του Πλανήτη Γη, η UNESCO ανέφερε την τραγωδία «Vajont Dam» ως μία από τις πέντε «προειδοποιητικές ιστορίες» που προκλήθηκαν από «την αποτυχία των μηχανικών και των γεωλόγων»…

κατολίσθησηειδήσεις τώρασαν σημερατραγωδίανεκροίΙταλίαφράγμα