Σαν Σήμερα|08.11.2022 00:00

Η αρχή του τέλους μιας αυτοκρατορίας: Ο Κορτές εισβάλλει στη χώρα των Αζτέκων

Newsroom

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 8 Νοεμβρίου του μακρινού 1519, όταν ο ισπανός θαλασσοπόρος και κατακτητής Ερνάν Κορτές μπαίνει στην πόλη  Τενοτστιτλάν και τον υποδέχεται σαν Θεό ο βασιλιάς Μοντεζούμα! Είναι η αρχή του τέλους ενός αξιοπρόσεκτου, πλούσιου σε ιστορία και παράδοση πολιτισμού, εκείνου των Αζτέκων.

Ο Κορτές και οι Κονκισταδόρες του έχουν μείνει στα κιτάπια της Ιστορίας για τις αγριότητες, την αναλγησία και απανθρωπιά τους, αλλά και για την ικανότητά τους: μια χούφτα μέθυσοι και ατίθασοι στρατιώτες γκρέμισαν συθέμελα μια ολόκληρη αυτοκρατορία!
Από το 1519 μέχρι και τρία χρόνια μετά, η πρωτεύουσα των Αζτέκων Τενοτστιτλάν ισοπεδώθηκε και ο βασιλιάς της εξοντώθηκε.

Οι συνθήκες του θανάτου του Μοντεζούμα περιβάλλονται από πυκνή ομίχλη. Άλλοι υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκε σε μάχη με τους Ισπανούς, άλλοι ότι λιθοβολήθηκε από δικούς του και άλλοι πάλι λένε ότι πέθανε από ασιτία, αρνούμενος τροφή διαμαρτυρόμενος για τα αίσχη των στρατιωτών του Κορτές. Όπως και να πέθανε ο Μοντεζούμα, άφησε πίσω του την αυτοκρατορία του στα λερά χέρια των άπληστων Ισπανών. Οι Ισπανοί ονόμασαν τη νέα περιοχή που είχαν κατακτήσει «Νέα Ισπανία». Χιλιάδες τόνοι χρυσού, κοσμήματα, έργα τέχνης και ασήμι κλάπηκαν από τους ιθαγενείς.
Οι διαφορετικοί πολιτισμοί έβλεπαν και τον πλούτο διαφορετικά. Για τους Ισπανούς του 1500 ο χρυσός και το ασήμι κατείχαν ξεχωριστή θέση στη ζωή τους. Οι Αζτέκοι, ωστόσο, εκτιμούσαν άλλα πράγματα υψηλότερης αξίας (γι’ αυτούς) από το χρυσό ή το ασήμι, όπως τα φτερά με τα έντονα χρώματα…
Ο Κορτές έγινε σύμμαχος με τους Αζτέκους και του έδωσαν πολλά δώρα από χρυσό, φτερά και στολίδια. Ο Κορτές και οι Ισπανοί Κονκισταδόρες του εντυπωσιάστηκαν από το χρυσάφι.

Ο Κορτές έστειλε πίσω στον βασιλιά της Ισπανίας τα δώρα του Μοντεζούμα, ο οποίος βασιλιάς είχε δικαίωμα στο ένα πέμπτο οποιουδήποτε θησαυρού. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο βασιλιάς της Ισπανίας δεν πήρε το νόμιμο μερίδιό του, αλλά μόνο το 1/10 του θησαυρού.
Και μια εβδομάδα μετά την άφιξή του Κορτές στην Τενοτστιτλάν, στράφηκε εναντίον του Μοντεζούμα και τον φυλάκισε στο ανάκτορό του. Οι Ισπανοί ζήτησαν περισσότερο χρυσό και ο λαός υπάκουσε και τον έφερε στον Κορτές. Η πόλη άδειαζε γρήγορα από όλους τους θησαυρούς της, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για τον Κορτές, που απαίτησε να μάθει από πού προήλθε ο χρυσός. Ο αιχμάλωτος Αυτοκράτορας τους ενημέρωσε ότι μπορούσε να βρεθεί χρυσάφι στα ποτάμια και τα ρέματα της αυτοκρατορίας του.

Και ο πλούτος που καταλύει αυτοκρατορίες και ανθρώπους διαφθείρει κατέλυσε και τον πολιτισμό των Αζτέκων. Λίγους μήνες μετά, ο Κορτές και οι άνδρες του είχαν απογυμνώσει την πόλη από όλα τα έργα τέχνης της, είχαν σκοτώσει και τον τελευταίο αυτοκράτορα που είχε διαδεχτεί τον Μοντεζούμα. Λέγεται από Ισπανούς που είδαν τις δημιουργίες από χρυσό, ότι οι χρυσοχόοι των Αζτέκων ήταν καλύτεροι τεχνίτες από τους Ευρωπαίους… Οι Ισπανοί έλιωσαν όλα τα κοσμήματα που έπεσαν στα χέρια τους!

Ο Ερνάν Κορτές πέθανε το 1547 στην Ισπανία πλούσιος από εμπειρίες, εικόνες και χρυσάφι. Ο Κορτές λέγεται ότι υπήρξε από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες. Κάποιοι ιστορικοί τον περιγράφουν ως αδίστακτο ιδιοτελή κατακτητή, ενώ άλλες πηγές του πιστώνουν ανθρωπιά και δυσφορία για τις ωμότητες των στρατιωτών κατά των ιθαγενών της Αμερικής.

ανακάλυψηΜεξικόειδήσεις τώρασαν σημεραΑζτέκοι