Σαν Σήμερα|10.11.2022 05:10

Μια ιστορική πόλη αλλάζει το όνομά της και ακόμα αναζητεί τη χαμένη της ταυτότητα

Newsroom

Μια ιστορική πόλη, αλλάζει μια μέρα σαν σήμερα το όνομά της. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Η πορεία της στο χρόνο άρχισε με το όνομα Τσάριτσιν πλάι στα ποτάμια που κατέβαζαν νερό και αναμνήσεις, τον Τσάριτσα και τον Βόλγα. Αυτό από το 1589 μέχρι το 1925.

Στις 10 Απριλίου του 1925, η πόλη μετονομάστηκε σε Στάλινγκραντ, προς τιμήν του Ιωσήφ Στάλιν, Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η Τσάριτσιν έγινε Στάλινγκραντ και αναλήφθηκε στους ουρανούς της Ιστορίας!

Και στις 10 Νοεμβρίου του 1961, Ο Νικήτα Χρουτσόφ έσβησε με μια μουτζούρα το Στάλινγκραντ από το χάρτη και το έκανε Βόλγκογκραντ. Ήταν η εποχή που στη Ρωσία μετρούσαν τους νεκρούς του Πατερούλη και τους έβγαζαν περισσότερους από εκείνους που είχε σκοτώσει η Βέρμαχτ και είπαν πως δεν μπορεί μια πόλη με ολόκληρη την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις πλάτες, στους δρόμους και στους τοίχους της να ονομάζεται όπως ένας μακελάρης, παρανοϊκός φονιάς· γιατί αυτά τα ελεεινά επίθετα ακολουθούσαν τότε τον Ιωσήφ Στάλιν! Και το Στάλινγκραντ έγινε Βόλγκογκραντ.

Κάποιοι, κάτι πήγαν να ψιθυρίσουν διαμαρτυρόμενοι, αλλά το μίσος για τον Στάλιν δεν άφησε χαραμάδα οι ψίθυροι να γίνουν κραυγή. Και το όνομα έμεινε Βόλγκογκραντ, δηλαδή η Πόλη πλάι στον Βόλγα.
Λίγα χρόνια πριν, το 2010 συγκεκριμένα, Ρώσοι μοναρχικοί και ηγέτες των ορθόδοξων οργανώσεων ζήτησαν, η πόλη να πάρει πίσω το αρχικό της όνομα Τσάριτσιν, αλλά οι αρχές απέρριψαν την πρότασή τους.

Στις 30 Ιανουαρίου του 2013, το Δημοτικό Συμβούλιο του Βόλγκογκραντ ενέκρινε ένα μέτρο για χρήση του ονόματος «Ηρωική πόλη Στάλινγκραντ» μόνο σε εννέα συγκεκριμένες ημερομηνίες κάθε χρόνο: 2 Φεβρουαρίου (τέλος της μάχης του Στάλινγκραντ), 23 Φεβρουαρίου ( Ημέρα υπερασπιστή της πατρίδας ), 9 Μαΐου ( Ημέρα της Νίκης ), 22 Ιουνίου (έναρξη της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα ), 23 Αυγούστου (έναρξη της μάχης του Στάλινγκραντ ), 2 Σεπτεμβρίου ( Ημέρα νίκης επί της Ιαπωνίας ), 19 Νοεμβρίου (έναρξη της επιχείρησης Ουρανός), 9 Δεκεμβρίου (Ημέρα των Ηρώων της Πατρίδας)…

Επιπλέον, 50.000 άνθρωποι υπέγραψαν αναφορά προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας να αλλάξει το όνομα της πόλης σε Στάλινγκραντ. Ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε ότι για μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να προηγηθεί τοπικό δημοψήφισμα και ότι οι ρωσικές αρχές θα εξετάσουν πώς να πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο δημοψήφισμα… Για την ώρα προέχει η Ουκρανία.

Η μάχη - θρύλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Να θυμίσουμε εδώ πως, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι δυνάμεις του Άξονα επιτέθηκαν στο Στάλινγκραντ το 1942. Η Μάχη του Στάλινγκραντ ήταν η πιο θανατηφόρα μάχη της Ιστορίας (οι εκτιμήσεις για τις απώλειες κυμαίνονται μεταξύ 1.250.000 και 1.798.619 νεκρών). Το Στάλνγκραντ που λόγω ονόματος ήταν ο διακαής πόθος του Χίτλερ, έγινε ο τάφος για περισσότερους από 800.000 στρατιώτες που μάχονταν για τους Ναζί και ο τάφος των ονείρων του Φύρερ για κυριαρχία στην Ευρώπη.

Στο Βόλγκογκραντ σήμερα βρίσκεται το Rodina-mat' zovyot στα ρώσικα και The Motherland Calls στα αγγλικά, Η Πατρίδα Καλεί στα ελληνικά, ένα άγαλμα ύψους 85 μέτρων αφιερωμένο στους ήρωες της Μάχης του Στάλινγκραντ, το οποίο είναι το ψηλότερο μνημείο στην Ευρώπη, καθώς και το ψηλότερο άγαλμα γυναίκας στον κόσμο!

Ρωσίαπόληειδήσεις τώρασαν σημερα