Υπογράφεται η ληξιαρχική πράξη γέννησης του Ελληνικού Κράτους στο Λονδίνο – Τι δυσαρέστησε τους Έλληνες
NewsroomΟυσιαστικά ήταν η ληξιαρχική πράξη γέννησης του Ελληνικού Κράτους: μια μέρα σαν σήμερα, 3 Φεβρουαρίου του 1830, αναγνωρίζεται η Ελλάδα και επίσημα και με τις υπογραφές των Μεγάλων Δυνάμεων ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος.
Το Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830, έφερε τις υπογραφές των εκπροσώπων της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, και της Ρωσίας. Το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος εκτεινόταν νότια της συνοριακής γραμμής που όριζαν οι ποταμοί Αχελώος και Σπερχειός.
Με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου οριζόταν ότι πολίτευμα του Ελληνικού Κράτους που ήταν η μοναρχία και ο ηγεμόνας του θα είχε τον τίτλο Ηγεμών Κυριάρχης της Ελλάδος. Οι συμβαλλόμενες χώρες επέλεξαν ως μονάρχη τον πρίγκιπα Λεοπόλδο του Σαξ Κόμπουργκ και Γκότα (μετέπειτα βασιλιά του Βελγίου), ο οποίος, στην αρχή αποδέχτηκε, αλλά μετά το ξανασκέφτηκε και αρνήθηκε την… τιμή που του έγινε.Πρώτος Κυβερνήτης του νεοσύστατου κράτους, που είχε την επίσημη ονομασία Ελληνική Πολιτεία, διορίστηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος ήδη από το 1828 είχε φθάσει στην Ελλάδα, αλλά γρήγορα, μέσα σε ένα χρόνο από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου (1831) δολοφονήθηκε! Κι όταν έπεσε νεκρός ο Καποδίστριας στα σοκάκια του Ναυπλίου, ο 17χρονος Όθων της Βαυαρίας ετοίμασε τις αποσκευές τους και κατηφόρισε στον τόπο μας.
Στα 11 άρθρα του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου αναγνωρίζεται πανηγυρικά ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος με περιορισμό των συνόρων στη γραμμή Αχελώου-Σπερχειού. Από τα νησία, η Κρήτη και η Σάμος δεν παραχωρούνταν στην Ελλάδα, παρά μόνο η Εύβοια, οι Κυκλάδες και οι Σποράδες, κάτι που προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στους Έλληνες.
Με το πρωτόκολλο της 3ης Φεβρουαρίου τερματιζόταν ο πόλεμος και αναγνωριζόταν στη διεθνή κοινωνία ελληνικό κράτος. Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ελλάδας από τις τρεις δυνάμεις και την Τουρκία αποτελούσε κρίσιμη καμπή για τη νεότερη ελληνική Ιστορία.
Η παραίτηση του Λεοπόλδου οδήγησε σε νέα Διάσκεψη, τον Ιούλιο του 1831 που πρότεινε στην Τουρκία την επέκταση των ελληνικών συνόρων στη γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού. Η Τουρκία υποχρεώθηκε να αποδεχθεί τους όρους και τελικά υπογράφηκε νέο Πρωτόκολλο (τον Σεπτέμβριο του 1831). Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε λίγες μέρες αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, χωρίς να προλάβει να δει τα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής του.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό