Σαν Σήμερα|17.02.2023 00:00

Τζορντάνο Μπρούνο: Όταν η Εκκλησία βασάνιζε και σκότωνε αυτούς που την αμφισβητούσαν

Newsroom

Η Εκκλησία και κάθε μορφή της εξουσίας της, σκότωνε με τρόπο βασανιστικό εκείνους που αμφισβητούσαν τα δόγματά της. Ο Τζορντάνο Μπρούνο ήταν ένας από αυτούς. Ο Τζορντάνο Μπρούνο γεννήθηκε στη Νόλα της Καμπανίας το 1548· ακολούθησε το θρησκευτικό Τάγμα των Δομινικανών μοναχών, κατηγορήθηκε ως αιρετικός και αναγκάσθηκε να διαφύγει από… χωρίου εις χωρίον για να σώσει τη ζωή του. Κατέφυγε σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και κατέληξε στη Βενετία.

Το τέλος του δεν άργησε να έρθει: έπειτα από προδοσία από τον δήθεν μαθητή του Τζοβάνι Μοτσενίγκο, ο Μπρούνο συνελήφθη και παραδόθηκε στην Ιερά Εξέταση. Οι φιλοσοφικές αντιλήψεις του Τζορντάνο Μπρούνο για το άπειρο του σύμπαντος και η πεποιθήσεις του περί ύπαρξης και άλλων κόσμων, χαρακτηρίστηκαν αιρετικές. Ο Μπρούνο φυλακίστηκε στη Ρώμη επί οκτώ χρόνια. Τον πίεσαν να αποκηρύξει τις φιλοσοφικές του ιδέες, αλλά ήταν ανένδοτος· καταδικάστηκε από την Ιερά Εξέταση να καεί, κάτι που έγινε μια μέρα σαν σήμερα, 17 Φεβρουαρίου του 1600.

Ο Τζορνάνο Μπρούνο, που πίστεψε και διέδωσε τις επιστημονικές ανακαλύψεις του πολωνού αστρονόμου Κοπέρνικου είχε «περίεργες και αιρετικές αντιλήψεις». Ο Μπρούνο αμφισβήτησε το θεολογικό δόγμα, και ανέπτυξε ένα πανθεϊστικό υλοζωιστικό σύστημα το οποίο, ναι μεν αποδέχεται τη ύπαρξη του θεού, αλλά αντιβαίνει απόλυτα στις χριστιανικές τριαδικές πεποιθήσεις.

Κάποια στιγμή θα ομολογήσει ότι έζησε μια «άτακτη» μοναστική ζωή: Δύο φορές έσπασε αγαλματίδια αγίων, αφήνοντας μόνο το σταυρό, ενώ δίδασκε αμφιλεγόμενες θεολογικές ερμηνείες στους μαθητές του. Κατηγορήθηκε πως υπερασπιζόταν την αίρεση του Αρειανισμού και ότι έκρυβε κάτω από το στρώμα του απαγορευμένα κείμενα του Έρασμου. Έ, όλα αυτά θεωρήθηκαν εγκληματικά· Επί οκτώ χρόνια του ζητούσαν να αποκηρύξει τις ιδέες του κι όταν κουράστηκαν να προσπαθούν τον έκαψαν κι αυτόν και τις θεωρίες του μπροστά στα πλήθη στην αγορά του Κάμπο ντε Φιόρι της Ρώμης. Την ώρα που καίγονταν του φέρανε - λένε - ένα σταυρό στα χείλη του και εκείνος έστρεψε το κεφάλι. «Να κάψεις δε σημαίνει πως διαψεύδεις» φώναξε μέσα από τους καπνούς ο Ιταλός μοναχός, φιλόσοφος, μαθηματικός και αστρονόμος, αλλά ουδείς έδωσε σημασία.

«Η θεότητα αποκαλύπτεται σε όλα τα πράγματα. Όλα έχουν κάτι το θείο κρυμμένο μέσα τους», είχε πει ο Τζορντάνο Μπρούνο, κάτι που ακόμα και σήμερα τέσσερις αιώνες μετά τον θάνατό του πολλοί αδυνατούν να το κατανοήσουν και κατακεραυνώνουν ως άθεο όποιον το επικαλεστεί!

Εκκλησίαειδήσεις τώρακαθολική εκκλησίασαν σημερα