Σαν Σήμερα|13.03.2023 00:00

Η μεγαλύτερη «φυλακή» του κόσμου: Την Αυστραλία πρώτοι εποίκισαν βρετανοί κατάδικοι - Κι έπειτα ήρθε ο θάνατος για τους ιθαγενείς Αβορίγινες

Newsroom

Έτσι άνοιξε η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου, η Αυστραλία. Όλα τα κακοποιά στοιχεία της Βρετανίας ξεχύθηκαν στην μακρινή ήπειρο και «σκότωσα»ν τους ιθαγενείς Αβορίγινες.

Την Αυστραλία κατοικούσαν άνθρωποι από την τελευταία εποχή των παγετώνων, περίπου 65.000 χρόνια πριν, όμως την ιστορία της Αυστραλίας έμελλε να την γράψουν κατακάθια της βρετανικής κοινωνίας.

Μια μέρα σαν σήμερα, 13 Μαρτίου του 1788 ένας στόλος αποτελούμενος από 11 βρετανικά πλοία έφτανε στο Σίδνεϊ για να ιδρύσει την ποινική αποικία του Νέα Νότια Ουαλία. Ο στόλος υπό τη διοίκηση του πλοιάρχου Άρθουρ Φίλιπ, με πάνω από 1400 άτομα: κατάδικους, πεζοναύτες, ναυτικούς, πολιτικούς αξιωματούχους και ανερμάτιστους εποίκους, απέπλευσε από το Πόρτσμουθ της Αγγλίας και έκανε ένα ταξίδι πάνω από 15.000 μίλια που μεταφράζεται σε περισσότερες από 250 ημέρες, για να φτάσει τελικά στο Botany Bay της σημερινής Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου μια ποινική αποικία θα γινόταν ο πρώτος βρετανικός οικισμός στην Αυστραλία.

Ο Λόρδος Σάντουιτς, μαζί με τον Πρόεδρο της Βασιλικής Εταιρείας, σερ Τζόζεφ Μπανκς, τον διαπρεπή επιστήμονα που είχε συνοδεύσει τον πλοίαρχο Τζέιμς Κουκ στο ταξίδι του όταν ανακάλυψε την Αυστραλία το 1770, υποστήριζε την ίδρυση μιας βρετανικής αποικίας στον κόλπο Μπότανι. Τράπεζες χρηματοδότησαν την κίνηση και τον Σεπτέμβριο του 1786 ο καπετάνιος Άρθουρ Φίλιπ διορίστηκε διοικητής του στόλου, ο οποίος έγινε γνωστός ως ο Πρώτος Στόλος, ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει τους κατάδικους και τους στρατιώτες για να ιδρύσουν μια αποικία στη νέα ήπειρο.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που ταξίδευαν με τον στόλο ήταν κατάδικοι και όλοι τους είχαν δικαστεί και καταδικαστεί στη Μεγάλη Βρετανία. Τουλάχιστον 14 προέρχονταν από τις βρετανικές αποικίες στη Βόρεια Αμερική, ενώ 12 ήταν μαύροι (γεννημένοι στη Βρετανία, την Αφρική, τις Δυτικές Ινδίες, τη Βόρεια Αμερική, την Ινδία). Οι κατάδικοι είχαν διαπράξει διάφορα εγκλήματα, όπως φόνους, κλοπές, ψευδορκίες, απάτες, επιθέσεις, ληστείες, για τα οποία είχαν καταδικαστεί σε πολυετείς φυλακίσεις ή ακόμα και σε θάνατο, η οποία ποινή στη συνέχεια μετατράπηκε σε εξορία για 7 έτη, 14 έτη ή εφ’ όρου ζωής.

Η «μαγιά» είχε πέσει. Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός στην Αυστραλία αυξήθηκε τις επόμενες δεκαετίες, και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1850 ο πυρετός του χρυσού είχε «αρρωστήσει» χιλιάδες μετανάστες. Το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου είχε εξερευνηθεί από Ευρωπαίους και δημιουργήθηκαν επιπλέον πέντε αυτοδιοικούμενες βρετανικές αποικίες.

Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, η Αυστραλία ήταν περισσότερο γνωστή ως Νέα Ολλανδία, ένα όνομα που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον ολλανδό εξερευνητή Αμπέλ Τάσμαν. Το όνομα Αυστραλία (προέρχεται από το λατινικό Terra Australis - νότια γη - ένα όνομα που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για μια μυθική ήπειρο στο νότιο ημισφαίριο) διαδόθηκε από τον εξερευνητή Μάθιου Φλίντερς , ο οποίος είπε ότι ήταν «πιο ευχάριστο στο αυτί».
Και οι αυτόχθονες Αβορίγινες τι απέγιναν; Ο πληθυσμός τους μειώθηκε δραματικά στα επόμενα 150 χρόνια μετά την εγκατάσταση των καταδίκων, κυρίως λόγω μολυσματικών ασθενειών, ενώ χιλιάδες άλλοι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με τους αποίκους. Η Δύση είχε αλλοιώσει ένα ακόμα κομμάτι της Γης.