21η Απριλίου: Από το 1957 προετοιμαζόταν η Απριλιανή Χούντα – Τα γεγονότα χρόνο με τον χρόνο που οδήγησαν την Ελλάδα στον γκρεμό
Newsroom21η Απριλίου σήμερα κι ο νους γυρίζει 56 χρόνια πίσω, όταν μια μέρα σαν σήμερα μια ομάδα επίορκων αξιωματικών κατέλυσαν την Δημοκρατία στην Ελλάδα. Από το 1957 προετοιμαζόταν η Απριλιανή Χούντα. Τα γεγονότα που οδήγησαν τη χώρα μας στον γκρεμό είναι συνταρακτικά.
Η ιστορία είναι γνωστή πλέον. Επτά χρόνια η Ελλάς στον γύψο, αντιστασιακοί, ψευτοαντιστασιάκοί, βολεμένοι και παντώς καιρού πολίτες – φιλήσυχοι οικογενειάρχες, που επιβίωσαν στα σκοτεινά χρόνια λάμποντας, και οι «άλλοι» οι απόκοτοι, οι γενναίοι οι «απερίσκεπτοι» που πολέμησαν την Δικτατορία, έπαθαν, αλλά δεν έμαθαν πως στην Ελλάδα, στο τέλος νικούν πάντα εκείνοι που είδαν από την κλειδαρότρυπα την Ιστορία να περνάει κι όταν απομακρύνθηκε αρκετά, βγήκαν ξιφήρεις και πολέμησαν… για θώκους και χρήμα!
Να θυμηθούμε σήμερα, με την ευκαιρία της ημέρας, την προετοιμασία χρόνο με τον χρόνο της «21ης Απριλίου 1967», που αρχίζει 11 χρόνια πριν οι ερπύστριες τραυματίσουν τις λεωφόρους της Αθήνας.
Δημήτρη Ιωαννίδη αποστασιοποιείται από την παραδοσιακή ηγεσία του ΙΔΕΑ και συγκροτεί την Ένωση Ελλήνων Νέων Αξιωματικών (ΕΕΝΑ).
1957: Η συνωμοτική ομάδα εντοπίζεται από τον αρχηγό του ΓΕΣ και η υπόθεση λήγει με τη μετάθεση κάποιον από τους εμπλεκόμενους αξιωματικούς.
1959: Με την τοποθέτηση του Βασίλη Καρδαμάκη στη θέση του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού η ΕΕΝΑ καταλαμβάνει καίριες θέσεις και αποκτά άμεση πρόσβαση σε κρίσιμους τομείς, που σχετίζονται με τον έλεγχο του στρατεύματος. Εκείνη την περίοδο ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αναγνωρίζεται από τους υπόλοιπους ως ηγέτης της οργάνωσης,
1964: Μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από την Ένωση Κέντρου, ο υφυπουργός εθνικής άμυνας Μιχάλης Παπακωνσταντίνου απομακρύνει από τις κρίσιμες θέσεις τους αξιωματικούς της συνωμοτικής ομάδας.
1965: Δημοσιοποιείται από εφημερίδες της Δεξιάς η υποτιθέμενη «κομμουνιστική δολιοφθορά» σε μονάδες του Έβρου, σκευωρία που είχε οργανώσει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.
1966 Νοέμβριος: Ο αρχηγός ΓΕΣ Γρηγόρης Σπαντιδάκης δίνει εντολή να επικαιροποιηθεί το ΝΑΤΟϊκό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης «Προμηθεύς» και τη σύνταξη του επικαιροποιημένου σχεδίου με τον τίτλο «Ιέραξ ΙΙ» αναλαμβάνουν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Νικόλαος Μακαρέζος· για την ύπαρξη του ενημερώνεται η αμερικανική πρεσβεία.
1967 Ιανουάριος: Συνεδριάζει το «Επαναστατικό Συμβούλιο» της οργάνωσης των συνταγματαρχών με βασικό ομιλητή τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Ο σταθμός της CIA στην Αθήνα ενημερώνει σχετικά την Ουάσιγκτον.
1967: Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του βασιλιά Κωνσταντίνου πρέσβης Δημήτρης Μπίτσιος βολιδοσκοπεί τον σταθμάρχη της CIA για ενδεχόμενο βασιλικής δικτατορίας.
1967 Φεβρουάριος: Ο αρχηγός ΓΕΣ Γρηγόρης Σπαντιδάκης δίνει εντολή να προετοιμαστεί η εφαρμογή του σχεδίου «Ιέραξ ΙΙ». Λίγες ημέρες αργότερα ενημερώνει σχετικά τον σταθμό της CIA στην Αθήνα. Την επιχειρησιακή εφαρμογή των εντολών του αρχηγού αναλαμβάνει η ομάδα του Γεώργιου Παπαδόπουλου.
1967 Μάρτιος: Η εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος» προειδοποιεί ότι «τελικώς δεν θα στηθούν αι κάλπαι, διότι κάτι θα μεσολαβήσει»…
1967 Μάρτιος: Σε μυστική συνάντηση του βασιλιά Κωνσταντίνου με τους ηγέτες της ΕΡΕ Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Γεώργιου Ράλλη και Παναγή Παπαληγούρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης της ΕΡΕ. Οι τελευταίοι δεσμεύονται να επωμισθούν τις ευθύνες τους και να προστατεύσουν τον τόπο κηρύσσοντας, σε περίπτωση ανάγκης, στρατιωτικό νόμο, σύμφωνα με το άρθρο 91 του συντάγματος του 1952.
1967/ 29 Μαρτίου: Ο Κωνσταντίνος βολιδοσκοπεί επίσημα τον αμερικανό πρεσβευτή Φίλιπς Τάλμποτ για την επιβολή δικτατορίας. Την ίδια ημέρα σημειώνεται εμπλοκή στη Βουλή κατά την ψήφιση του εκλογικού νόμου η οποία οδηγεί σε παραίτηση την κυβέρνηση Παρασκευόπουλου.
1967/1η Απριλίου: Για την αντιμετώπιση της κυβερνητικής κρίσης, ο βασιλιάς δέχεται σε ακρόαση τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Γεώργιος Παπανδρέου τον προειδοποιεί: «Είμαι γέρος και δεν θα ζήσω πολλά χρόνια ακόμα. Αν η Μεγαλειότητά σας συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, θα καταλήξετε να μην είστε βασιλιάς της Ελλάδας».
1967/ 8 Απριλίου: Ο Φίλιπς Τάλμποτ, απαντώντας στη βολιδοσκόπηση του βασιλιά για συνταγματική εκτροπή ανάβει ένα πορτοκαλί φως: «Εξήγησα στον βασιλέα ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να του δώσει εκ των προτέρων διαβεβαιώσεις ότι θα τον υποστηρίξει»...
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τι γνωρίζουμε για τον δράστη – Η επιστολή στο AfD, ο θαυμασμός στον Μασκ και τα πυρά στη Μέρκελ
- Εξάρχεια: Πώς εντόπισαν τον δράστη με το λοστάρι - Είχε συλληφθεί ξανά για επίθεση, αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος
- Η σκοτεινή και χιονισμένη Λαπωνία και το τετ α τετ του Μητσοτάκη με τον Άη Βασίλη
- Κιμ Καρντάσιαν: Ποζάρει με κόκκινο δερμάτινο φόρεμα και βαθύ ντεκολτέ