Η απαγωγή του στρατηγού Κράιπε: Πώς Κρητικοί και Βρετανοί ταπείνωσαν τους Ναζί - Πού συνάντησε ο Γερμανός τους απαγωγείς του 28 χρόνια μετά
NewsroomΉταν μια μέρα σαν σήμερα 26 Απριλίου του 1944, όταν μέλη της Αντίστασης στην Κρήτη και Βρετανοί απαγάγουν τον γερμανό υποστράτηγο Χάινριχ Κράιπε.
Διαβάζουμε από το βιβλίο του Antony Beevor «Κρήτη – Η Μάχη και η Αντίσταση» (εκδόσεις Γκοβόστη 2004)
«Είχε σκοτεινιάσει και ο Στρατηγός δεν είχε εμφανιστεί ακόμα. Έτσι λοιπόν πήραν τα χάπια αμφεταμίνης και κατέλαβαν θέσεις κοντά στο σταυροδρόμι. Έπειτα από κάποιους λάθος συναγερμούς, κατά τις 21:30 είδαν το αυτοκίνητο του Στρατηγού. Ο φοιτητής Ηλίας Αθανασάκης πέρασε πολλές ημέρες και νύχτες παρατηρώντας το αυτοκίνητο και τον τρόπο που φώτιζαν οι προβολείς του.
Διαφυγή στην Αίγυπτο
Οι απαγωγείς απέφυγαν χιλιάδες γερμανούς στρατιώτες, που διατάσσονταν να τους σταματήσουν, έχοντας την αμέριστη βοήθεια της Αντίστασης. Στις 14 Μαΐου, η ομάδα των απαγωγέων και ο στρατηγός Κράιπε έφτασε στο χωριό του νότιου Ρεθύμνου Ροδάκινο και επιβιβάστηκαν σε ένα βρετανικό ταχύπλοο σκάφος που τους ταξίδεψε στην Αίγυπτο.
Το αποτέλεσμα της όλης επιχείρησης θεωρήθηκε ως συμβολική νίκη προπαγάνδας παρά στρατηγικής. Ο μάλλον ακίνδυνος ανώτατος αξιωματικός Κράιπε αντικαταστάθηκε από τον σκληρό και θηριώδη στρατηγό Φρίντριχ Βίλχελμ Μίλλερ, ο οποίος διέταξε μία σειρά μεγάλης κλίμακας αντιποίνων κατά του άμαχου πληθυσμού του νησιού, το οποίο έμεινε γνωστό ως Ολοκαύτωμα του Αμαρίου.
»Το άλλο επιχείρημα ότι η απομάκρυνση του Κράιπε ήταν μικρής στρατιωτικής σημασίας ευσταθεί. Το χτύπημα όμως δεν στρεφόταν εναντίον της γερμανικής ισχύος αλλά εναντίον του ηθικού των Γερμανών, αμφισβητώντας την κυριαρχία τους στο νησί. Η ενίσχυση του ηθικού των Κρητικών ήταν πολύ σημαντική, αφού τις μέρες εκείνες η Ανατολική Μεσόγειος είχε χαρακτηριστεί ήσσονος σημασίας! «Την επόμενη μέρα ένιωθαν όλοι δυο πόντους ψηλότεροι», είχε πει ο Μανούσος Μανουσάκης (μηχανικός, μέλος της Αντίστασης κατά την περίοδο της Κατοχής και πρωτεργάτης στην ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης) που βρισκόταν στα Χανιά. Κι’ αν το ηθικό είχε τα πάνω και τα κάτω του την εποχή εκείνη, όπως ήταν άλλωστε φυσικό, το αστείο ότι από τους 450.000 κρητικούς οι 449.000 υποστήριζαν ότι έλαβαν μέρος στην επιχείρηση Κράιπε δείχνει πόσο ψήλωσε η περηφάνια τους».
Ο στρατηγός Κράιπε ανακρίθηκε και στάλθηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου στον Καναδά· αργότερα μεταφέρθηκε σε ειδικό στρατόπεδο στην Ουαλία από όπυ απελευθερώθηκε το 1947.
Ποιος ήταν ο στρατηγός Χάινριχ Κράιπε
Ο Κράιπε ήταν γεννημένος στο Ανόβερο και ακολούθησε στρατιωτική καριέρα· υπηρέτησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως διοικητής του 909ου Συντάγματος Πεζικού της 58ης Μεραρχίας Πεζικού, ο Κράιπε συμμετείχε στη Μάχη της Γαλλίας και έπειτα κατευθύνθηκε στο Λένινγκραντ όπου και πολέμησε στο Κουμπάν κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα. Την 1η Μαρτίου του 1944, ο Κράιπε διορίστηκε Διοικητής της 22ης Μεραρχίας Πεζικού, που ενεργούσε στην Κρήτη.
- Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
- Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
- Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
- Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ