Σαν Σήμερα|13.05.2023 00:00

Η θρυλική ομιλία του Τσώρτσιλ στο Κοινοβούλιο: Αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα – Και η Βρετανία μπαίνει στον Πόλεμο

Newsroom

Ο Τσώρτσιλ δεν έχει τίποτα να προσφέρει εκτός από αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα… Και οι Βρετανοί παραληρούν.
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 13 Μαΐου του 1940. Οι ναζιστικές δυνάμεις του Χίτλερ είχαν εισβάλει ήδη στη Γαλλία, που μετρούσε μέρες μέχρι να δει τους στρατιώτες της Βέρμαχτ να παρελαύνουν στα Ηλύσια Πεδία.

Οι Γερμανοί Ναζί, έχουν ήδη υψώσει τη Σβάστικα στην Ολλανδία και το Βέλγιο, η Πολωνία μετρούσε μήνες γερμανοσοβιετικής κατοχής και η Ευρώπη ολόκληρη καταλάβαινε πως η καταιγίδα του πολέμου απλώνεται γρήγορα σε όλα τα εδάφη της…

O Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε μιλήσει πολλές φορές στο Κοινοβούλιο, τόσο εκ μέρους της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης και σχεδόν από κάθε σημαντική κυβερνητική θέση. Ποτέ όμως άλλοτε δεν ήταν τόσο σημαντικό το διακύβευμα των λόγων του. Μια μέρα σαν σήμερα το 1940 ο Ουίνστον Τσώρτσιλ σηκώθηκε για να μιλήσει ως πρωθυπουργός πλέον, έχοντας αντικαταστήσει πριν από λίγες ημέρες τον Νέβιλ Τσάμπερλεϊν.
Ο Τσώρτσιλ για χρόνια ήταν αντιπαθείς ακόμα και μέσα στο δικό του κόμμα. « Ποτέ δεν πίστεψα σε αυτόν» έγραφε ένας δικός του βουλευτής.
Ο Τσώρτσιλ ήταν σίγουρος πως είχε πετύχει τη μεγαλύτερη φιλοδοξία της ζωής του πολύ αργά για να κάνει οτιδήποτε: «…βρισκόμαστε στην αρχή μιας από τις μεγαλύτερες μάχες στην Ιστορία» είπε στα μέλη του Κοινοβουλίου. Και συνέχισε με το ίδιο πάθος: «…η πολιτική της Βρετανίας θα είναι να διεξαγάγουμε πόλεμο από θάλασσα ξηρά και αέρα με όλες μας τις δυνάμεις και με όλη τη δύναμη που μπορεί να μας δώσει ο θεός. Να διεξαγάγουμε έναν πόλεμο εναντίον μιας τερατώδους τυραννίας, που κανείς ποτέ δεν την έχει υπερβεί στο σκοτεινό αξιοθρήνητο κατάλογο της ανθρώπινης εγκληματικότητας. Στόχος μας είναι η νίκη με κάθε κόστος ακόμα όσο μακρύς και σκληρός κι αν είναι ο δρόμος».
Και εκεί κάπου ο Τσώρτσιλ είπε τις θρυλικές λέξεις: «Δεν έχω τίποτα να προσφέρω εκτός από αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα».
Η επική εκείνη φράση ήταν παρόμοια με άλλες που είχε χρησιμοποιήσει ο Τσώρτσιλ πριν από χρόνια ακόμα καθώς και με ομιλίες άλλων όμως, η πομπώδης έκφραση και η σοβαρή εκφορά των λόγων του βρετανού πρωθυπουργού, αποδείχτηκαν ιδανικές για να πατήσουν το κουμπί του εθνικού συναγερμού· το αίτημά του για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση υπερψηφίστηκε ομόφωνα!
Ο Τσώρτσιλ ήταν εκεί, στην σωστή πλευρά της Ιστορίας, την σωστή μέρα και ώρα. Τα υπόλοιπα είναι Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος…

Ουίνστον Τσώρτσιλειδήσεις τώρασαν σημεραΑγγλίαΒ' Παγκόσμιος Πόλεμος