Σαν Σήμερα|15.05.2023 00:00

Elio De Angelis: Πώς σκοτώθηκε ο πρίγκιπας που έπαιζε πιάνο, τον αγαπούσαν οι γυναίκες, αλλά εκείνος λάτρευε τη Φόρμουλα1

Newsroom

Τον Elio De Angelis πολλοί δεν τον έχουν ξεχάσει ακόμα. Έπαιζε πιάνο, τον αγαπούσαν οι γυναίκες, αλλά εκείνος γοητευόταν από την ταχύτητα της Φόρμουλα1. Τον αποκάλεσαν «τελευταίο τζέντλμαν»· ήταν ένας ρομαντικός πιανίστας που όταν καθόταν μπροστά στο πιάνο του και τα λεπτά δάχτυλά του άρχιζαν να πληκτρολογούν, το κοινό μαγευόταν. Ερμήνευε Σοπέν, Σούμπερτ και Ερίκ Σατί καλύτερα κι από τον Άρθουρ Ρουμπινστάιν…

Είχε γεννηθεί από πάμπλουτους γονείς στη Ρώμη, κατοικούσε σε πύργο, ήταν ονομαστός για τους ευγενικούς τρόπους του, την κομψότητά του· οι γυναίκες γοητεύονταν από μια ματιά του… ήταν δεινός τενίστας και εξαιρετικός σκιέρ. Το όνομά του; Έλιο ντε Άντζελις, ο οδηγός της Φόρμουλα1, που έχασε τη ζωή του μια μέρα σαν σήμερα, 15 Μαΐου του 1986 σε ηλικία μόλις 28 χρονών!

Ο Έλιο είχε έρθει στον κόσμο στις 26 Μαρτίου του 1958 και κληρονόμησε το πάθος για την ταχύτητα από τον πατέρα του Τζούλιο, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης μιας επιτυχημένης κατασκευαστικής εταιρείας και λάτρευε τους αγώνες με ταχύπλοα σκάφη. Ο Έλιο, σε ηλικία 14 χρονών άρχισε να αγωνίζεται στα καρτ και στα 17 του ήταν δεύτερος παγκόσμιος πρωταθλητής· επόμενη πρόκληση η Φόρμουλα 3 και η Φόρμουλα 2.
Στο τέλος της σεζόν του 1977, ο ντε Άντζελις βρέθηκε στη λίστα του Έντσο Φεράρι για να αντικαταστήσει τον Νίκι Λάουντα.

Ο ντε Άντζελις δοκίμασε με επιτυχία το μονοθέσιο της Φεράρι στην πίστα Φιοράνο αλλά τελικά η Σκουντερία αποφάσισε να προσλάβει τον Ζιλ Βιλνέβ. Ο Έλιο αγωνίστηκε το 1979 με την ομάδα της Shadow και αναδείχτηκε 15ος στο πρωτάθλημα. Σε ηλικία 21 χρονών, ο ντε Άντζελις έγινε ο νεότερος παίκτης όλων των εποχών που ανέβηκε στο βάθρο του Grand Prix, όταν τερμάτισε 2ος στο Grand Prix της Βραζιλίας, με την ομάδα της Lotus στην πίστα Interlagos. Η πρώτη του νίκη ήρθε στο Αυστριακό Grand Prix του 1982 στο Osterreichring. Ο ντε Άντζελις ήταν μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική και εξαιρετικά δημοφιλής παρουσία στη Φόρμουλα 1 κατά τη δεκαετία του 1980.

Στις 14 Μαΐου του 1986, ενώ πραγματοποιούσε δοκιμές σε πίστα της νότιας Γαλλίας για την ομάδα της Brabham, έσπασε η οπίσθια πτέρυγα του μονοθέσιού του. Το όχημα εκτοξεύθηκε στον αέρα και προσέκρουσε με ταχύτητα στο έδαφος πιάνοντας φωτιά. Ο ντε Άντζελις διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Μασσαλίας, όπου ξεψύχησε την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, αιτία θανάτου δεν ήταν τα τραύματα ή τα εγκαύματα, αλλά το γεγονός ότι παρέμεινε εγκλωβισμένος στο μονοθέσιο για αρκετά λεπτά μετά το ατύχημα, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι πνεύμονές του απ' τις αναθυμιάσεις.

Ο Σοπέν είχε συνθέσει τη Σονάτα για πιάνο Νο2, 145 χρόνια πριν… Ήταν το Πένθιμο Εμβατήριό ειδικά για την εξόδιο ακολουθία του Έλιο ντε Άντζελις…

Formula 1θάνατοςειδήσεις τώρασαν σημερα