Σαν Σήμερα|04.06.2023 00:00

Τρεις ηθοποιοί τρεις ιστορίες: Ντίνος Ηλιόπουλος, Σωτήρης Μουστάκας, Νίκος Σεργιανόπουλος – Τι κοινό είχαν που σημάδεψε τη ζωή τους

Newsroom

Ντίνος Ηλιόπουλος, Σωτήρης Μουστάκας και Νίκος Σεργιανόπουλος. Τρεις δημοφιλείς ηθοποιοί που άφησαν βαθύ το χνάρι τους στα μονοπάτια της τέχνης τους. Τρεις διάσημοι, αγαπητοί στον κόσμο καλλιτέχνες, που τους ενώνει κάτι κοινό. Τι; Η ημερομηνία του θανάτου τους.

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος, «έφυγε» στις 4 Ιουνίου του 2001, ο Σωτήρης Μουστάκας στις 4 Ιουνίου του 2007 και ο Νίκος Σεργιανόπουλος στις 4 Ιουνίου του 2008· και για τους τρεις, μια μέρα σαν σήμερα, έπεσε η αυλαία!

Ντίνος Ηλιόπουλος: Η τέχνη του κωμικού

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος είχε γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον Ιούνιου του 1915 και 20 χρόνια μετά εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα· γράφτηκε στο Berkshire High Commercial School, των Αθηνών, για να σπουδάσει εμπορικές επιστήμες, όμως γρήγορα η πυξίδα του, έδειξε το θεατρικό σανίδι. Αποπειράται να φοιτήσει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά…

Γράφει ο ίδιος στην - ας την πούμε - αυτοβιογραφία του «Ένας Ηλιόπουλος ονόματι Ντίνος« εκδ. Άγκυρα): «Ώσπου το ‘39 παρουσιάζομαι στις εισαγωγικές της σχολής του Εθνικού… Αρχίζω με ένα στίχο του Καβάφη. Στη δεύτερη συλλαβή μου λένε, «ευχαριστούμε, ο επόμενος». Ήταν το πρώτο κρύο ντους χωρίς αφρόλουτρο. Αν με ρώταγε κανένας της επιτροπής: «σας ήρθε ποτέ η επιθυμία να αυτοκτονήσετε;» θα του έλεγα, «Κάθε φορά που βρίσκομαι μπροστά σε επιτροπή - σας βρίσκεται κάνα 38άρι;».

Ο Ηλιόπουλος δεν αυτοκτόνησε, ούτε απογοητεύτηκε· γράφτηκε στην ιδιωτική σχολή του (διεθνούς φήμης διευθυντή του Θεάτρου Σάρα Μπερνάρ), Γιαννούλη Σαραντίδη και το 1944 πατάει δειλά το θεατρικό σανίδι με τον θίασο της Κυρίας Κατερίνας.
«Στη σχολή μας, που στεγαζόταν στο θέατρο της, είχα την τύχη να με προσέξει η μεγάλη μας Κυρία Κατερίνα, όμως, πως με ανακάλυψε λίγο, όπως ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική, από τη μυρωδιά των αμερικάνικων τσιγάρων». Πρώτο θεατρικό: «Κυρία, σας αγαπώ». Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες που συνέθεσαν ένα σπουδαίο ταλέντο του θεάτρου και του (παλιού καλού) ελληνικού κινηματογράφου.

Πρώτη μεγάλη επιτυχία στη Μεγάλη Οθόνη: «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» για να τρέξουν μετά… με κινηματογραφική ταχύτητα: «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Τζο ο Τρομερός», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Ζητείται Ψεύτης», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Ο Ατσίδας», «Φωνάζει ο κλέφτης». Κι ανάμεσα σ’ αυτές, που όλες τους ήταν κωμωδίες, ένα δράμα, όπου η ερμηνεία του Ηλιόπουλου έμεινε αξεπέραστη και εμβληματική: «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου.

Για τον Ντίνο Ηλιόπουλο έχει γράψει ο θεατράνθρωπος Κώστας Γεωργουσόπουλος: «Η αφέλεια και η αμηχανία του δημιουργούν στο θεατή μιαν ανασφάλεια, και ο ρυθμός του έχει ένα υπόγειο χρώμα που ακόμα όταν έρχεται πότε πότε στην επιφάνεια τρομάζει. Η ανασφάλεια και ο τρόμος δημιουργούν στο θεατή μια διαθεσιμότητα και του επιβάλλουν το δίλημμα αν πρέπει ή δεν πρέπει να γελάσει - και σωστά γιατί ο Ηλιόπουλος είναι ο κωμικός που, όταν είναι παγιδευμένος, θύμα, σου δίνει την εντύπωση πως πίσω από τα φαινόμενα κυριαρχεί μια δική του διαβολική συνέργεια που τα ελέγχει και τα κατευθύνει. Η τέχνη του κωμικού στο Ντίνο Ηλιόπουλο είναι μια επιβεβαίωση του κανόνα πως η μεγάλη τέχνη είναι αδιαίρετη, μία, πως δεν υπακούει σε είδη ή μόδες οι ευκολίες».

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος είδε την αυλαία της ζωής να πέφτει μια μέρα σαν σήμερα, 4 Ιουνίου του 2001 μετά μακρά νοσηλεία. Στο ταφικό μνημείο του, στο Α’ Κοιμητήριο της Αθήνα έχει χαραχτεί – έπειτα από δική του επιθυμία – η φράση: Με συγχωρείτε κυρίες μου, που δεν μπορώ να σηκωθώ!

Σωτήρης Μουστάκας: Από την ΕΟΚΑ στο σανίδι

Ο Σωτήρης Μουστάκας γεννήθηκε στο χωριό Κάτω Πλάτρες της επαρχίας Λεμεσού στην Κύπρο. Έβδομο παιδί της οικογένειας ο Μουστάκας, στα 15 του χρόνια συμμετείχε ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ· για την δραστηριότητά του αυτή φυλακίστηκε επτά μήνες από τους Βρετανούς.

Ο Νίκος Σταυρίδης ήταν η αιτία που ο Μουστάκας στράφηκε στην ηθοποιία· το 1954, πήγε σε μια θεατρική παράσταση του Σταυρίδη στη Λεμεσό. Μετά το τέλος της παράστασης, ο Μουστάκας επισκέφτηκε στο καμαρίνι τον Σταυρίδη, μιμήθηκε τη φωνή και την έκφρασή του και του είπε πως θέλει να γίνει κι αυτός ηθοποιός. Ο Σταυρίδης τον συμβούλευσε πως αν πήγαινε στην Αθήνα να τον αναζητούσε. Πράγμαται ο Μουστάκας πήγε στην Αθήνα, βρήκε τον Σταυρίδη και με προτροπή του σπουδαίου κωμικού έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου έγινε δεκτός στη δεύτερη του προσπάθεια.

Πρώτος του κινηματογραφικός ρόλος ήταν ο «Μίμυθος« στην θρυλική ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Αλέξης Ζορμπάς» το 1964· η ερμηνεία του Μουστάκα ήταν μνημειώδης. Ο Σωτήρης Μουστάκας δεν πρωταγωνίστησε σε πολλές οι ταινίες, όμως ακόμα και ένα ολιγόλεπτο περασμά σε ένα φιλμ άφηνε την ερμηνευτική σφραγίδα του: «Μπετόβεν και μπουζούκι », «Καλώς ήλθε το δολάριο», «Ένας νομοταγής πολίτης» κάποιες από τις ταινίες που τον θυμούνται οι λάτρεις του ελληνικού κινηματογράφου. Κύκνειο άσμα του η συμμετοχή του στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ελ Γκρέκο», όπου ερμήνευσε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τον ζωγράφο Τιτσιάνο.

Ο Μουστάκας έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της 4ης Ιουνίου του 2007 στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» σε ηλικία των 66 χρονών, έπειτα από ξαφνική αδιαθεσίας κατά τη διάρκεια θεατρικής πρόβας. Ο αιτία του θανάτου του ήταν «λοίμωξη του αναπνευστικού»· τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από καρκίνο. Τελευταία του επιθυμία ήταν να τυλιχτεί το φέρετρό του με την ελληνική σημαία.

Νίκος Σεργιανόπουλος: Ένα τραγικό φινάλε

Ο Νίκος Σεργιανόπουλος δεν είχε συμμετάσχει σε κινηματογραφική ταινία σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους ηθοποιούς, αλλά έγινε διάσημος από τηλεοπτικές σειρές.
Ο Νίκος Σεργιανόπουλο, δυστυχώς, σόκαρε την ελληνική κοινωνία με το τραγικό τέλος του. Μια μέρα σαν σήμερα, 4 Ιουνίου του 2008 ο δημοφιλής ο ηθοποιός ανακαλύπτεται άγρια δολοφονημένος στο διαμέρισμά του, στο Παγκράτι, σε ηλικία 55 ετών· είχε βρεθεί γυμνός στο σαλόνι του, σε λίμνη αίματος από την οικιακή βοηθό του. Έπειτα από 51 ημέρες μετά τη στυγερή δολοφονία, η Ασφάλεια εξιχνίασε το έγκλημα και συνέλαβε τον δράστη.

Το ειδεχθές και απίστευτης βιαιότητας έγκλημα είχε διαπράξει ο 30χρονος Γεωργιανός, Ντέιβιντ Μουρτικνέλι. Ο δημοφιλής ηθοποιός είχε βρεθεί κατακρεουργημένος με 21 μαχαιριές στην καρδιά, στον λαιμό και στους πνεύμονες.
Ο Νίκος Σεργιανόπουλος είχε γεννηθεί στη Δράμα στις 24 Σεπτεμβρίου του 1952. Σπούδασε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, απ' όπου αποφοίτησε το 1979. Στη συνέχεια ίδρυσε την Πειραματική Σκηνή Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.

Ο Σεργιανόπουλος είχε συμμετάσχει και πρωταγωνιστήσει σε πολλά θεατρικά έργα ως μέλος της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» (1979-1983), του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1983-1993), του θεάτρου «Αθηνών» (1993), αλλά και του θεάτρου «Βεάκη» (2001), όπως επίσης και στην τηλεόραση με σημαντικότερο τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά «Δύο Ξένοι». Είχε πρωταγωνιστήσει επίσης στις σειρές: «Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη», «Ανατομία ενός εγκλήματος» και «Η εξαφάνιση», «Ποτέ δεν είναι αργά», «Φάε τη σοκολάτα σου».

σαν σημεραθάνατοςΕλληνική τηλεόρασηειδήσεις τώραΝτίνος ΗλιόπουλοςΣωτήρης ΜουστάκαςΝίκος Σεργιανόπουλοςελληνικός κινηματογράφος