Σαν Σήμερα | 14.07.2023 00:00

Αυτόν εξαφανίστε τον, είχε πει ο Χίτλερ για τον αθλητή του – Επτά χρόνια μετά έπεφτε νεκρός στη Σικελία

Newsroom

Του Αδόλφου Χίτλερ δεν του άρεσε η ήττα. «Αυτόν εξαφανίστε τον», φέρεται να είχε πει ο Φίρερ για τον αθλητή του, που ήρθε 2ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια μέρα σαν σήμερα, επτά χρόνια μετά τους Αγώνες, εκείνος ο αθλητής έπεφτε νεκρός στη Σικελία

Το 1964 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η διαβόητη ΔΟΕ, απένειμε το μετάλλιο «Πιέρ ντε Κουμπερντέν», την υψίστη τιμητική διάκριση που επιβραβεύει εν ενεργεία αλλά και πρώην αθλητές, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους αποτέλεσαν πρότυπο του «ευ αγωνίζεσθαι» κατά τη διάρκεια Ολυμπιακών Αγώνων ή που προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στο λεγόμενο Ολυμπιακό Κίνημα. Το μετάλλιο, για πρώτη φορά απονεμήθηκε σε έναν νεκρό αθλητή, τον Λουτζ Λονγκ, που είχε πέσει νεκρός το 1943 στο ιταλικό μέτωπο, φορώντας - θέλοντας και μη – τη στολή της Βέρμαχτ.

Ποιος ήταν όμως ο Λουτζ Λονγκ, που μια μέρα σαν σήμερα, 14 Ιουλίου του 1943, έκλεινε βίαια τα μάτια του για να μην ανοίξουν ποτέ ξανά; Ο Λονγκ, είχε τελειώσει νομικές σπουδές στη Λειψία, δικηγορούσε αλλά αγαπούσε τον αθλητισμό. Αυτό τον σκότωσε!
Πρότυπο της Αρίας Φυλής ο γερμανός αθλητής, όπως την ευαγγελιζόταν ο Αδόλφος Χίτλερ, με 1,84 ύψος, αρρενωπός, ξανθός και με εντυπωσιακή σωματική ρώμη, έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Κάτοχος του ευρωπαϊκού ρεκόρ στο άλμα εις μήκος, ο Λονγκ ήταν το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Όμως ένας μαύρος αθλητής από τις ΗΠΑ, που στην πατρίδα του ήταν κυνηγημένος, έμελλε να γράψει την Ιστορία με τον δικό του τρόπο. Τον έλεγαν Τζέσι Όουενς!

Το αγώνισμα του άλματος εις μήκος διεξήχθη στις 4 Αυγούστου: Λονγκ εναντίον Όουενς. Ο Γερμανός, έδειξε από την αρχή των προκριματικών ότι θα ήταν κυρίαρχος στο σκάμμα, αντίθετα, ο Όουενς έκανε άκυρα τα δύο πρώτα του άλματα. Καταλαβαίνοντας ότι έπρεπε να φτάσει τουλάχιστον τα 7,15 μέτρα στο τρίτο του άλμα αν ήθελε να προχωρήσει στον τελικό, ο Όουενς σωριάστηκε απογοητευμένος σε μια μεριά του γηπέδου.

Πολλά χρόνια μετά, ο Τζέσι Όουενς θα εκμυστηρευτεί στον γιο του Λονγκ, ότι ο πατέρας του τον πλησίασε, τον χάιδεψε στο κεφάλι και τον συμβούλεψε να προσπαθήσει να πηδήξει από ένα σημείο αρκετά εκατοστά πίσω από τη γραμμή εγκυρότητας των αλμάτων για να προκριθεί. Ο Αμερικανός ακολούθησε τη συμβουλή του Γερμανού και προκρίθηκε! Αυτός ίσως και να ΄ναι ένας αθλητικός μύθος, όμως ας μην ξεχνάμε πως η Ιστορία ακολουθεί τους μύθους, που με τη σειρά τους ακολουθούν σαν σκιές τους θρύλους και ο Τζέσι Όουενς και ο Λουτζ Λονγκ είναι πλέον αθλητές θρύλοι, για όσους γνωρίζουν την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Ιστορία έγραψε λοιπόν: Χρυσός Ολυμπιονίκης ο μαύρος Αμερικανός και δεύτερος ο εκπρόσωπος της Αρίας Φυλής!
Ο Γερμανός συνεχάρη τον Όουενς, φωτογραφίστηκαν μαζί και έφυγαν χέρι χέρι προς τα αποδυτήρια. Χρειαζόταν πολύ κουράγιο και τόλμη για να αγκαλιάσεις έναν μαύρο μπροστά στον Χίτλερ!

«Τον βλέπεις αυτόν; Να μην τον ξαναδώ...»

Επίσης λέγεται σαν μύθος, αλλά ακούγεται σαν ιστορία, ότι ο Χίτλερ ψιθύρισε στον Γκέμπελς πλάι του, δείχνοντας με το βλέμμα τον Λουτζ Λονγκ: «Αυτόν, τέλειωσέ τον»!
Κι ο Λονγκ έφυγε από τους πρώτους για το μέτωπο σαν άρχισε ο Πόλεμος· υπηρέτησε στη Βέρμαχτ με τον βαθμό του υπαξιωματικού, κατά τη διάρκεια της συμμαχικής εισβολής στη Σικελία, ο Λονγκ τραυματίστηκε, στη μάχη του αεροδρομίου Biscari - Santo Pietro και ξεψύχησε τέσσερις μέρες μετά, σε βρετανικό στρατιωτικό νοσοκομείο· η σορός του ενταφιάστηκε στο πολεμικό νεκροταφείο της Motta Sant'Anastasia στη Σικελία· ήταν μόλις 30 χρονών.

Ο Λονγκ και ο Όουενς αλληλογραφούσαν συχνά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην τελευταία του επιστολή, ο Λονγκ έγραψε από το μέτωπο, στον Όουενς και του ζήτησε να επικοινωνήσει με τον γιο του Καρλ μετά τον πόλεμο και να του πει για τον πατέρα του και «πώς ήταν οι μέρες όταν δεν χώριζε τους ανθρώπους ο πόλεμος».