Η κλοπή που έκανε τη Μόνα Λίζα διάσημη. Ποιος την πήρε; Ο Πικάσο! Να συλληφθεί
NewsroomΜια μέρα σαν σήμερα, 21 Αυγούστου του 1911 ανακαλύπτεται ότι ο διάσημος πίνακας του Ντα Βίντσι «Μόνα Λίζα» λείπει από το Μουσείο του Λούβρου. Οι Γάλλοι τρέχουν και δεν φτάνουν
Η Μόνα Λίζα, γνωστή και ως Τζιοκόντα, είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι περίπου 10,2 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι κάθε χρόνο, με το 80% από αυτούς να στέκονται σε ουρές εκατοντάδων μέτρων μόνο για να δουν τη Μόνα Λίζα. Ο πίνακας, στις μέρες μας,φυλάσσεται με ασφάλεια πίσω από ένα χοντρό γυάλινο περίβλημα στερεωμένο στον τοίχο και οι επισκέπτες υποχρεώνονται να παρατηρήσουν το αριστούργημα του Ντα Βίντσι από κάποια απόσταση.
Το υψηλό επίπεδο ασφάλειας δεν υπήρχε πάντα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Μόνα Λίζα κλάπηκε από το Λούβρο στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο διάσημος καλλιτέχνης Πάμπλο Πικάσο θεωρήθηκε ύποπτος από την αστυνομία ότι έκλεψε τον πίνακα!Ήταν μια από τις μεγαλύτερες κλοπές έργου τέχνης του 20ού αιώνα· χρειάστηκαν περίπου 24 ώρες για να παρατηρήσουν οι υπεύθυνοι του Μουσείου ότι ο πίνακας έλειπε από τη θέση του, καθώς πολλοί υπέθεσαν ότι είχε αποκαθηλωθεί για συντήρηση. Όταν η Μόνα Λίζα χαρακτηρίστηκε επίσημα ως αγνοούμενη, προσλήφθηκαν εξήντα γάλλοι ντετέκτιβ για να βρουν το χαμένο έργο τέχνης.
Η αστυνομία προέβη σε δραστικές ενέργειες για την αναζήτηση του πίνακα, συμπεριλαμβανομένων του κλεισίματος των γαλλικών συνόρων και ενδελεχή έρευνα σε πλοία και τρένα.
Ο Απολινέρ ανακρίθηκε και επιβεβαίωσε τη σχέση του με τον Πικάσο· οι δυο τους εμφανίστηκαν ενώπιον ανακριτή και ο Πικάσο κατέθεσε ότι δεν είχε ξαναδεί τον Απολινέρ, ένα προφανές ψέμα. Ο ανακριτής διαπίστωσε ότι παρόλο που κατείχαν κλεμμένα έργα τέχνης από το Λούβρο, δεν ήταν εκείνοι που έκλεψαν τη Μόνα Λίζα.
Τελικά αποκαλύφθηκε ότι ο κλέφτης ήταν ένας Ιταλός, o Βιντσέντζο Περούτζια, γεγονός που απάλλαξε επίσημα από τις κατηγορίες τον Πικάσο και τον Απολινέρ.
Η Μόνα Λίζα επέστρεψε στο Λούβρο τον Ιανουάριο του 1914. Στην πραγματικότητα, αυτή ακριβώς η κλοπή ήταν που εκτόξευσε τη φήμη του ζωγραφικού πίνακα: στα δύο χρόνια που χρειάστηκαν για να διερευνηθεί η απώλεια, η Μόνα Λίζα εμφανιζόταν καθημερινά σε εφημερίδες σε όλο τον κόσμο.
- Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
- Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
- Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
- Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής