Σαν Σήμερα|23.08.2023 00:00

Τρεις μάχες σε 30 χρόνια, δυο πρωταγωνιστές: Ρωσία – Γερμανία και το σκορ 2-1

Newsroom

Τρεις εμβληματικές μάχες την ίδια ημέρα, σε διαφορετικούς χρόνους με δύο ίδιους πρωταγωνιστές: την Ρωσία και τη Γερμανία.

Μια μέρα σαν σήμερα, 23 Αυγούστου του 1914 αρχίζει η Μάχη του Τάνενμπεργκ. Οι Γερμανοί αποδεκατίζουν τους Ρώσους.
Μια μέρα σαν σήμερα, 23 Αυγούστου του 1942 αρχίζει η Μάχη του Στάλινγκραντ. Οι Ρώσοι εξοντώνουν τους Ναζί και ουσιαστικά γυρίζουν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε βάρος του Χίτλερ.

Μια μέρα σαν σήμερα, 23 Αυγούστου του 1943, τελειώνει η Μάχη του Κουρσκ, η μεγαλύτερη αναμέτρηση τεθωρακισμένων στην Ιστορία, με τους Γερμανούς να μετρούν τ’ απομεινάρια τους.

Μάχη του Τάνενμπεργκ: Η Ρωσία σχεδόν σβήνει από τον στρατιωτικό χάρτη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από τους πρώτους κιόλας μήνες. Η μάχη του Τάνεμπεργκ εντάσσεται στις επιχειρήσεις του Ανατολικού Μετώπου και έλαβε χώρα κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, το 1914. Στη μάχη αυτή πάνω από 80.000 Ρώσοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι, ανάμεσά τους και οι Διοικητές των 13ου και 15ου Σωμάτων Στρατού, ενώ ο Διοικητής της 2ης Στρατιάς, στρατηγός Σαμψόνοφ αυτοκτόνησε. Η πολεμική λεία για τους Γερμανούς ήταν ανυπολόγιστη, κυρίως σε πυροβόλα. Η μάχη άλλαξε την ισορροπία ισχύος στην ανατολική Ευρώπη!

Μάχη του Στάλινγκραντ: Η 6η Γερμανική Στρατιά, περίμενε να της παραδοθεί σύντομα η πόλη που έφερε το όνομα του «μισητού» Στάλιν και ήταν ζωτικής σημασίας βιομηχανικό κέντρο. Θα περίμενε για πολύ… Με τον όρο Μάχη του Στάλινγκραντ εννοούμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Βέρμαχτ και του Κόκκινου Στρατού στην περιοχή του Στάλινγκραντ (σημερινό Βόλγκογκραντ), από τον Αύγουστο του 1942 μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου του 1943. Η 6η Στρατιά του Πάουλους απομονώνεται και περικυκλώνεται. 300.000 Γερμανοί και σύμμαχοι τους παγιδεύονται στα ερείπια της πόλης. Ο Χίτλερ προσπαθεί να διασώσει την 6η Στρατιά, όμως μάταια. Ό,τι δεν κάνουν οι Σοβιετικοί το κάνει ο βαρύς χειμώνας και η έλλειψη εφοδίων. Θανατερή παγωνιά και λιμοκτονία! Η ήττα στο Στάλινγκραντ ήταν καθοριστικής σημασίας για το ανατολικό μέτωπο, αλλά και για ολόκληρη την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μάχη του Κουρσκ: Καλοκαίρι του 1943 και οι γρήγορες σοβιετικές προελάσεις στον απόηχο του Στάλινγκραντ είχαν σχηματίσει γύρω από το Κουρσκ μία μεγάλη σοβιετική σφήνα που εισχωρούσε στη γερμανοκρατούμενη περιοχή. Γερμανοί συγκέντρωναν τα 2/3 του συνόλου των τεθωρακισμένων δυνάμεων τους και των αεροπλάνων του ανατολικού μετώπου, με σκοπό να καταστρέψουν όλα τα στρατεύματα που βρίσκονταν μέσα στη σφήνα. Οι Σοβιετικοί πληροφορήθηκαν από γερμανούς αιχμαλώτους για τον χρόνο της επίθεσης και έτσι μπήκαν στη μάχη πρώτοι. Η σαρωτική ήττα των Γερμανών στο Κουρσκ υποχρέωσε τη ναζιστική διοίκηση να μεταφέρει από τη Δύση στην Ανατολή μεγάλες πεζοπόρες και αεροπορικές δυνάμεις, πράγμα που διευκόλυνε την απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων στην Ιταλία. Μετά το Κουρσκ ήταν πια πασιφανές ότι η ΕΣΣΔ ήταν σε θέση από μόνη της να κερδίσει τον πόλεμο!
Και οι πόλεμοι συνεχίζονται…

Β' Παγκόσμιος Πόλεμοςσαν σημεραΡωσίαειδήσεις τώραΕΣΣΔΓερμανίαΑ' Παγκόσμιος Πόλεμος