Σαν Σήμερα | 27.10.2023 00:00

Επανάσταση: το υλικό που αφού τύλιξε τη Γη έφυγε στη Σελήνη – Το μπέρδεμα με το όνομά του

Newsroom

Ήταν μια επανάσταση. Το καινοτόμο υλικό, αφού τύλιξε τη Γη ταξίδεψε στη Σελήνη. Το όνομά του; Μπέρδεμα! Το ακρωνύμιο του θα μπορούσε να σημαίνει: «Now You Lost Old Nippon», δηλαδή: «τώρα εσύ έχασες, παλιογιαπωνέζε», όμως το πιο πιθανό ήταν να συμβόλιζε τις δυο μεγαλουπόλεις του κόσμου Νέα Υόρκη και Λονδίνο: NY.LON. Κι αυτό όμως ελέγχεται.

Έχει ειπωθεί ότι τα γράμματα «nyl» ήταν αυθαίρετα και το «on» αντιγράφηκε από τις καταλήξεις άλλων ινών όπως το βαμβάκι (cotton) και το ρεγιόν. Μια μεταγενέστερη ερμηνεία υποστήριζε ότι το όνομα που αρχικά είχε επιλεγεί ήταν «No-Run» (που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση δεν ξετυλίγει), αλλά δεν «πέρασε». Η επόμενη επιλογή «neuron», άλλαξε σε «nylon» για να μην θυμίζει νευρώνα και εκεί έκατσε η μπίλια…

Το όνομα του υλικού, που έμελλε να τυλίξει τη Γη σαν… πλαστικό σεντόνι δημιουργήθηκε από μια επιτροπή και είχαν «πέσει στο τραπέζι» κι άλλα ονόματα που θα μπέρδευαν τη γλώσσα μας: Dupa i Delawear, Nusilk, Wacara και Moursheen.
Τελικά κατέληξαν και το Νάιλον (Naylon), γιατί αυτό το όνομα του έδωσαν, κατέκτησε τη ζωή μας: σημαίες από νάιλον, νάιλον… νύχτες, νάιλον ζωές και γενικό ό,τι φθηνό και ευτελές: νάιλον!

Το νάιλον εφηύρε ο αμερικανός χημικός Γουάλας Κάραντερς και μια μέρα σαν σήμερα, 27 Οκτωβρίου του 1938, πριν από τα εγκαίνια της Παγκόσμιας Έκθεσης της Νέας Υόρκης η εταιρεία χημικών «DuPont» ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να μετατρέψει τον αέρα, το νερό και τον άνθρακα σε μια περίεργη νέα ουσία. Μόλις είχε γεννηθεί το ναίλον!

Το 1939 η επιχείρηση άρχισε την παραγωγή γυναικείων καλσόν, τα οποία έγιναν αμέσως δημοφιλή γιατί αντικαθιστούσαν τα πανάκριβα μεταξωτά. Στα αρχεία της Du Pont υπάρχουν φωτογραφίες με πλήθος άνω από 10.000 αγοραστών στο Σαν Φρανσίσκο που περιμένουν να μπουν σε ένα κατάστημα που διαφημίζει νάιλον καλσόν. Μια από τις βιτρίνες του καταστήματος έσπασε από τη δύναμη του πλήθους και πολλές γυναίκες λιποθύμησαν!

Το υλικό του πολέμου

Κι ενώ η εταιρεία δεν προλάβαινε να παράγει προϊόντα, ξεσπάει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Το νάιλον χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς (εδώ κολλάει το Now You Lost Old Nippon) και τότε παρουσιάζονται τα πρώτα αλεξίπτωτα κατασκευασμένα όχι πια από ακριβό μετάξι αλλά από το φθηνό και πιο ανθεκτικό νάιλον.

Κι όταν τέλειωσε ο πόλεμος, οι νάιλον ίνες χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή οδοντοβουρτσών. Σήμερα, ίνες νάιλον χρησιμοποιούνται σε άπειρες εφαρμογές όπως σε υφάσματα, σε χαλιά, σε μουσικές χορδές, σε τέντες, σχοινιά, ομπρέλες, δομικά υλικά, στην αυτοκινητοβιομηχανία, και όπου αλλού ταξιδεύει ο νους του ανθρώπου και εκτός από τη Γη το νάιλον έχει ταξιδέψει και έξω από αυτήν: η σημαία των Αμερικανών που τοποθετήθηκε στη Σελήνη είναι κατασκευασμένη από νάιλον!

«Το νάιλον είναι ένα ερωτικό υλικό», γράφει ο συγγραφέας του βιβλίου «Dress to Win», Ρόμπερτ Παντ, αλλά προειδοποιεί: «… όμως τα νάιλον ρούχα συνήθως κουβαλούν μαζί τους τη συνείδηση μιας κατώτερης τάξης». Ας είναι…

Εφευρέσειςσαν σημεραρούχαειδήσεις τώρααλεξίπτωτο