Αεροπόρος ήταν ο πρώτος νεκρός αξιωματικός του Έπους του ‘40 – Ο πρώτος στρατιώτης «έπεσε» δευτερόλεπτα μετά την κήρυξη του Πολέμου
NewsroomΠόλεμος. Έπος του ’40 και οι νεκροί ακολουθούν μετά τον πυρετό και την έξαψη: ποιος ήταν ο πρώτος νεκρός αξιωματικός; Να σημειωθεί ότι, ο πρώτος στρατιώτης, «έπεσε» δευτερόλεπτα μετά την κήρυξη του Πολέμου.
Το όνομά του θαμμένο στο χιόνι της λήθης: Ευάγγελος Γιάνναρης, ο πρώτος έλληνας αξιωματικός που σκοτώθηκε κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, μια μέρα σαν σήμερα, 30 Οκτωβρίου του 1940.
Ο Ευάγγελος Γιάνναρης ήταν ανθυποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας· είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1916, αλλά η καταγωγή του ήταν από το χωριό Γεωργίτσι της Λακωνίας. Ο Γιάνναρης φοίτησε στο Τμήμα Αξιωματικών της Σχολής Αεροπορίας και αποφοίτησε τον Αύγουστο του 1939 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού. Όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος, ο Ευάγγελος Γιάνναρης τοποθετήθηκε στο 2ο Ανεξάρτητο Σμήνος Παρατηρήσεως της 3ης μοίρας Στρατιωτικής Συνεργασίας, το οποίο ήταν εξοπλισμένο με αεροσκάφη Henschel Hs 126K-6 και είχε έδρα το αεροδρόμιο της Κούκλαινας, στη Βέροια· αποστολή του Σμήνους ήταν η υποστήριξη των μονάδων του Τμήματος Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας.Ως πρώτος νεκρός στρατιώτης Πεζικού έχει καταγραφεί ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης από την Πιαλεία Τρικάλων, που ανήκε στο 51ο Σύνταγμα Πεζικού και χτυπήθηκε από θραύσματα όλμου, ελάχιστα λεπτά μετά την κήρυξη του Πολέμου, υπερασπιζόμενος το 21ο Φυλάκιο στο Ύψωμα 1934 στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Πρώτος νεκρός αξιωματικός Πεζικού ήταν ο Υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, Δωδεκανήσιος, γεννημένος στη Χάλκη το 1911, διοικητής του 2ου Λόχου του 4ου Συντάγματος Πεζικού. Ο Διάκος σκοτώθηκε στην προσπάθειά ανακατάληψης του Υψώματος Τσούκα.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες