Σαν Σήμερα|27.11.2023 00:00

Το οικτρό τέλος του Αυτοκράτορα Μαυρίκιου και των παιδιών του - Η πρώτη βίαιη αλλαγή καθεστώτος στην Κωνσταντινούπολη

Newsroom

Το οικτρό τέλος του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μαυρίκιου και των παιδιών του σηματοδότησε την πρώτη βίαιη αλλαγή καθεστώτος στην Κωνσταντινούπολη, μετά τρεις αιώνες από την ίδρυσή της. Κι ακολούθησε ορυμαγδός...

Το να στεφθεί κάποιος Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου, ήταν σαν να πατούσε με το ένα πόδι στον τάφο…
Από τους 103 που κράτησαν το σκήπτρο της Βασιλεύουσας (συμπεριλαμβανομένων και των Λασκαριδών της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας) περίπου οι μισοί πέθαναν ήσυχα ήσυχα στο κρεβάτι τους και τους έκλεισαν τα μάτια οι «δικοί» τους· οι υπόλοιποι ή έπεσαν στο πεδίο της μάχης (οποία τιμή…) ή δολοφονήθηκαν, ή εκτελέστηκαν με βίαιο και φρικιαστικό τρόπο, αφού ακρωτηριάστηκαν, διαπομπεύτηκαν και μαρτύρησαν στα χέρια των δημίων ή του όχλου.

Αυτοκράτορας του Βυζαντίου (ή πιο δόκιμα: Αύγουστοι ή Καίσαρες όπως αποκαλούνταν στα χρόνια της βασιλείας τους η ακόμα πιο απλά Βασιλείς) σε θρόνο που κάτω του έχασκε η Κόλαση…

Το όνομά του: Μαυρίκιος- ουδεμία σχέση με το εξωτικό νησί του Ινδικού, πόλο έλξης των ερωτευμένων νιόπαντρων ζευγαριών. Ιδιότητα: Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου από το 582 μέχρι το 602. Ο Μαυρίκιος αναρριχήθηκε στην εξουσία 17 χρόνια μετά τη λαμπρή περίοδο βασιλείας του Ιουστινιανού και αμέσως μετά τον Τιβέριο, ο οποίος- όπως θρυλείται- πέθανε με αφόρητους πόνους στο στομάχι, δηλητηριασμένος… Γιατί η αναφορά στον Μαυρίκιο; Διότι, μια μέρα σαν σήμερα, 27 Νοεμβρίου του 602 (Γρηγοριανό ημερολόγιο), ο Αυτοκράτωρ, αποκεφαλίστηκε, αφού όμως πρώτα παρακολούθησε τη σφαγή των έξι γιών του και των αδελφών του, από τον στρατηγό που τον ανέτρεψε και του άρπαξε την εξουσία, τον Φωκά. 

Ο Μαυρίκιος θεωρείται ως ο πρώτος Αυτοκράτωρ γεννημένος (στην Καπαδοκία) από Έλληνες γονείς. Ο Μαυρίκιος έχει καταγραφεί από τους ιστορικούς ως ικανός Αυτοκράτωρ και αποτελεσματικός στρατιωτικός· ήταν διορατικός, θαρραλέος, κατέγραψε επιτυχίες εναντίον Περσών, Αβάρων και Σλάβων, και του πιστώνεται επίσης ότι διαπραγματεύτηκε συνθήκη ειρήνης με τον Χοσρόη Β’ της Περσίας. Ο Μαυρίκιοςς χρεώνεται όμως και πολλές αντιλαϊκές αποφάσεις που προκάλεσαν κοινωνικές αναταραχές και που ουσιαστικά οδήγησαν στην ανατροπή του από τον Στρατό.

Ο πρώτος κεραυνός, από την καταιγίδα που θα ακολουθούσε, έπεσε όταν ο Μαυρίκιος αρνήθηκε να πληρώσει στους Άβαρους λύτρα για να απελευθερωθούν 12.000 στρατιώτες του, με αποτέλεσμα εκείνοι να εκτελεσθούν! Στρατιωτική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον εκατόνταρχο Φωκά- μετέπειτα αυτοκράτορα- ζήτησε συνάντηση με τον Αυτοκράτορα για να διαμαρτυρηθεί· αποπέμφθηκε ταπεινωμένη. Η θεομηνία ξέσπασε όταν το 602 ο Στρατός διατάχτηκε να ξεχειμωνιάσει στον Δούναβη. Οι εξαντλημένοι από τις εκστρατείες στρατιώτες στασίασαν και ανακήρυξαν τον Φωκά ηγέτη τους, απαιτώντας από τον Μαυρίκιο να παραιτηθεί. Αποτέλεσμα, ο Φωκάς βάδισε προς την Κωνσταντινούπολη, πήρε το στέμμα από το κεφάλι του Μαυρικίου, που λίγες μέρες μετά θα έπεφτε κι αυτό κομμένο από τον πέλεκυ του δημίου! Ο Φωκάς μπήκε στην Πολη παντοδύναμος και στέφθηκε από το στράτευμά του Αυτοκράτορας.

Η πρώτη βίαιη ανατροπή

Ο Μαυρίκιος, δεν βρήκε κανέναν να τον υπερασπίσει. Μόνο οι αυλικοί και όσοι ήταν παρατρεχάμενοι του, έδειξαν κάποια πρόθεση να αντισταθούν· σαρώθηκαν όμως από τη λαϊκή οργή. Ο Μαυρίκιος διέφυγε κρυφά από την Κωνσταντινούπολη και πήγε στη Χαλκηδόνα, όπου κρυβόταν με την οικογένειά του. Ο Φωκάς στην αρχή δεν τον πείραξε. Δεν πέρασαν όμως πέντε έξι μέρες και ο Μαυρίκιος άρχισε να συνωμοτεί. Οι συνωμοτικές ενέργειες του τέως αυτοκράτορα έγιναν γνωστές και μάλιστα ακούστηκαν σαν συνθήματα μέσα στον ιππόδρομο: «Ο Μαυρίκιος ουκ απέθανεν, αλλά ζει...». Μετά από αυτό ο Φωκάς υποχρεώθηκε να δείξει τη σκοτεινή πλευρά του χαρακτήρα του: διέταξε να συλλάβουν και τον Μαυρίκιο και την οικογένειά του.

Ο Μαυρίκιος βασανίστηκε και αποκεφαλίστηκε, αφού πρώτα υποχρεώθηκε να παρακολουθήσει τη θανάτωση των έξι γιων του.
Ήταν η πρώτη βίαιη αλλαγή καθεστώτος από την ίδρυση της Κωνσταντινουπόλεως, τρεις αιώνες πριν.

Για την Ιστορία να αναφέρουμε ότι το τέλος του Φωκά ήταν εξίσου οικτρό: τον αποκεφάλισε ο Ηράκλειος που τον διαδέχτηκε στον θρόνο. Το σώμα του Φωκά παραδόθηκε στον όχλο και αφού σύρθηκε στους δρόμους της Πόλης ρίχτηκε στη φωτιά. Και το αίμα στα πλακόστρωτα της Πόλης έρρεε σαν χείμαρρος για αιώνες μετά...

θάνατοςβυζαντινή αυτοκρατορίασαν σημεραΒυζάντιοαυτοκράτοραςειδήσεις τώρα