Πώς για μια τουφεκιά, ο γενίτσαρος της Λαμπινής Ρεθύμνου έσφαξε όλο το χωριό
NewsroomΗ Λαμπινή Ρεθύμνου είναι ένα μικρό ηλιόλουστο ορεινό και γραφικό χωριό της Κρήτης με μια ματωμένη και θλιβερή ιστορία.
Παλιά, πολύ παλιά, η οργή και το μίσος μπορούσαν να αφανίσουν οικογένειες ολόκληρες· κάποιες φορές ακόμα και ολόκληρα χωριά. Όχι πως έχει αλλάξει κάτι δραματικά σήμερα, αλλά… χωριά δεν αφανίζονται για μια τουφεκιά.
Ήταν το 1829, όταν ο διαβόητος γενίτσαρος Αλμπάνης του χωριού Λαμπινή, αντάλλαξε πυροβολισμούς με έναν συγχωριανό του. Ο Αλμπάνης διέφυγε δίχως να τραυματιστεί, αλλά πληγώθηκε τόσο πολύ ο εγωισμός του που ορκίστηκε εκδίκηση.Ο Αλμπάνης- λέγεται- ήταν σκληρός, απόγονος ενετών φεουδαρχών, κάτοχος μεγάλης έκτασης γης στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ρεθύμνου. Ο Αλμπάνης κατοικούσε στο Ρέθυμνο κι ανέβαινε στη Λαμπινή για να εισπράττει τους φόρους που του αναλογούσαν και να δίνει διαταγές στους μπιστικούς του. Κάποια από εκείνες τις μέρες, ένας ντόπιος, ο Φουρογιάννης, πυροβόλησε τον Αλμπάνη, αγανακτισμένος από τη συμπεριφορά του. Και ο Αλμπάνης γύρισε για να εκδικηθεί. Ανήμερα του Αγίου Ευθυμίου, μια μέρα σαν σήμερα, δηλαδή, 20 Ιανουαρίου του 1829, έγινε το μεγάλο κακό.
Την ιστορία έχει διηγηθεί στον βρετανό περιηγητή Ρόμπερτ Πάσλεϊ με κάθε λεπτομέρεια η Μηλιά Μουζουράκη, που διασώθηκε με το μικρό κοριτσάκι της. Πάνω από 30 γυναίκες και παιδιά πουλήθηκαν ως σκλάβοι.
Το χωριό Λαμπινή ανήκει στον δήμο Λάμπης, και βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ρεθύμνου σε υψόμετρο 400 μέτρων. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα τελείται επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό της Παναγίας στη Λαμπινή στη μνήμη των μαρτύρων του τόπου.
- Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
- «Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη
- Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
- Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;