Σαν Σήμερα|30.01.2024 00:00

Το Ηνωμένο Βασίλειο κηδεύει τον Τσώρτσιλ: Τι συνέβη τότε με τους χειριστές γερανών που θορύβησε ολόκληρη τη Βρετανία

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 30 Ιανουαρίου του 1965 ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο έκλινε ευλαβικά το γόνυ στην εξόδιο ακολουθία του πιο εμβληματικού πρωθυπουργού της χώρας. Ο σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στις 24 Ιανουαρίου και έξι μέρες μετά τελέστηκε η κηδεία του.

Εκείνοι που  έζησαν από κοντά την συγκινητική τελετή, θυμούνται ακόμα και μιλούν με δέος για ένα γεγονός: Οι ψηλοί γερανοί παραπλεύρως του Τάμεση έσκυψαν ευλαβικά να προσκυνήσουνΈνας σπουδαίος άνδρας της Μεγάλης Βρετανίας δεν ήταν πια στη ζωή. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ αποχωρούσε στην αγκαλιά της Ιστορίας
Πέρα όμως από τον σεβασμό για τον νεκρό, που η φυγή του σήμαινε το τέλος μιας μεγάλης εποχής για τους Βρετανούς, υπάρχει η πραγματική ιστορία για τους γερανούς του Τάμεση.

Το φέρετρο με τη σορό του Ουίνστον Τσώρτσιλ έπλεε πάνω σε μια λέμβο στον ποταμό του Λονδίνου με προορισμό τον σταθμό Waterloo και από εκεί με τρένο θα ταξίδευε στον οικογενειακό τάφο, στη γενέτειρά του Τσώρτσιλ στο Blenheim Palace. Ως σιωπηλός φόρος τιμής για τον Πατέρα της Νίκης, είχε αποφασιστεί να χαμηλώσουν οι γερανοί που βρίσκονταν παράπλευρα του ποταμού. Η εικόνα έχει γίνει, με το πέρασμα των χρόνων, μια από τις πιο εμβληματικές από την κηδεία του Τσώρτσιλ, όμως υπάρχει στην όλη υπόθεση ένα μυστικό: Οι εργάτες – γερανοδηγοί που χαμήλωσαν τα υπερμεγέθη μηχανήματά τους, είχαν υποχρεωθεί και πολλοί από αυτούς «δωροδοκηθεί» για να ανέβουν στους γερανούς και να κατεβάσουν τις αρπάγες τους.

Ο Τσώρτσιλ ήταν μισητός για πολλούς εργάτες και για κανένα λόγο δεν θα τον τιμούσαν στην εξόδιο ακολουθία του. Για κανέναν; Για το χρήμα θα το έκαναν! Ο Τζον Λιντς, ένας γερανοδηγός που δούλευε στο λιμάνι το 1965, εξήγησε ότι, οι σοσιαλιστές λιμενεργάτες δεν αγαπούσαν τον Τσώρτσιλ και πληρώθηκαν για να χειριστούν τους γερανούς την ημέρα της κηδείας του! «Οι λιμενεργάτες δεν συμπαθούσαν τον Τσώρτσιλ. Και μιλάω για τους περισσότερους. Όταν τους ζητήθηκε να το κάνουν δυσφόρησαν και πολλοί είπαν «όχι». Πληρώθηκαν για να το κάνουν. Δεν δουλεύαμε Σάββατο απόγευμα, αν δεν ήταν η κηδεία δεν θα ήμασταν εκεί», είπε ο Λιντς.

Όταν προβλήθηκε, το 2015, το ντοκιμαντέρ BBC1 «Churchill: The Nation's Farewell», με την ευκαιρία της επετείου των 50 χρόνων από τον θάνατο του Τσώρτσιλ,  εκδηλώθηκε αγανάκτηση και οργή από τους θεατές όταν άκουσαν για την πληρωμή των γερανοδηγών. Μάλιστα πολλοί τηλεφώνησαν στον τηλεοπτικό σταθμό για να διαμαρτυρηθούν! 

Ένας ιστορικός, ο Γκάι Γουόλτερς πήρε θέση: «Οι λιμενεργάτες εκείνη την εποχή ήταν μια ομάδα σκληροπυρηνικών σοσιαλιστών που σίγουρα δεν θα ήταν όλοι τους και οι φανατικότεροι θαυμαστές ενός πρώην πρωθυπουργού των Τόρις»... Του Τσώρτσιλ, σίγουρα δεν του κάηκε καρφί για τους γερανούς και τους εργάτες τους. Άλλωστε οι τελευταίες κουβέντες του, πριν χαθεί για πάντα στην αιώνια σιωπή, ήταν: «Τα βαρέθηκα όλα αυτά»!

ΒρετανίαΗνωμένο Βασίλειοκηδείασαν σημεραΑγγλίαΟυίνστον Τσώρτσιλειδήσεις τώρα