Σαν Σήμερα|31.01.2024 00:00

Μπολιμόβ: η μάχη που έμεινε στην Ιστορία για μια καινοτομία των όπλων μαζικής εξόντωσης

Newsroom

Μια καινοτομία στην εξόντωση ανθρώπων από ανθρώπους παρουσιάζεται μια μέρα σαν σήμερα, 31 Ιανουαρίου του 1915, στη Μάχη του Μπολιμόβ. Τα δηλητηριώδη αέρια εκτοξεύονται... στη σκηνή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου!

Η Μάχη του Μπολιμόβ ήταν μια ατελέσφορη αναμέτρηση μεταξύ της Γερμανικής 9ης Στρατιάς και της Ρωσικής 3ης Στρατιάς. Και σίγουρα θα έμενε ξεχασμένη στις υποσημειώσεις της Ιστορίας, αν το πεδίο της μάχης δεν μύριζε βρωμιούχο ξυλόλιο. Τι ήταν το βρωμιούχο ξυλόλιο; Ένα αέριο πολύ κοντά στα «δικά» μας δακρυγόνα.

Η μονομαχία των αντίπαλων δυνάμεων επικεντρώθηκε γύρω από την πόλη Μπολιμόβ στις πεδιάδες, δυτικά της Βαρσοβίας. Και εκεί ήταν που οι Γερμανοί έκαναν χρήση δηλητηριώδους αερίου για πρώτη φορά.

Η πειραματικής φύσης εκτόξευση 18.000 οβίδων αερίου βρωμιούχου ξυλολίου αποδείχθηκε εντελώς ανεπιτυχής. Το αέριο, δεν ήταν μόνο ότι ρίχτηκε πίσω προς τις γερμανικές γραμμές, αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες, που επικρατούσαν, το εμπόδισαν να αναπτυχθεί με αποτέλεσμα να υγροποιηθεί πέφτοντας στο έδαφος δίχως να προκαλέσει απώλειες. Εκείνη η άκαρπη ρίψη δηλητηριώδους αερίου, αποκάρδιωσε τους Γερμανούς, που έσπευσαν να υποχωρήσουν. Οι Ρώσοι βλέποντας την επιχείρηση να γέρνει προς το μέρος τους, εξαπέλυσαν σφοδρές αντεπιθέσεις τις οποίες απέκρουσε επιτυχώς το γερμανικό πυροβολικό.

Η ιδέα της χρήσης δηλητηριωδών αερίων ως όπλο δεν ήταν νέα, αλλά μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο θεωρούνταν απάνθρωπη και μακριά από τον πολιτισμό… του πολέμου. Το αδιέξοδο στο Δυτικό Μέτωπο, μαζί με τις καταστροφικές μάχες στα ανατολικά, είχαν ως αποτέλεσμα οι διοικητές να αποφασίσουν τη χρήση αερίων.
Η πρώτη αποτελεσματική επίθεση με δηλητηριώδη αέρια εξαπολύθηκε στις 22 Απριλίου του 1915. Οι Γερμανοί απελευθέρωσαν ένα σύννεφο αερίου χλωρίου γύρω από το Neuve-Chapelle στο Δυτικό Μέτωπο το οποίο μεταφέρθηκε από τον άνεμο στα συμμαχικά χαρακώματα. Και τότε φάνηκε η δύναμη του δηλητήριου: οι Σύμμαχοι ένιωσαν ασφυξία, έβηχαν και έχασαν κάθε αυτοέλεγχο. Οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να κατακτήσουν τα χαρακώματα που στόχευαν, αλλά είχαν δείξει ότι τα δηλητηριώδη αέρια έχουν ολέθριες συνέπειες. Τα υπόλοιπα ήταν θέμα πολιτισμού... πολέμου.

σαν σημεραειδήσεις τώραΑ' Παγκόσμιος Πόλεμοςδηλητήριο