Η Συνθήκη του Μάαστριχτ αλλάζει την Ευρώπη και- γιατί όχι- τον κόσμο ολόκληρο
NewsroomΜια μέρα σαν σήμερα, 7 Φεβρουαρίου του 1993, υπογράφεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Συνθήκη εκείνη έθεσε τα θεμέλια για την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως τη γνωρίζουμε σήμερα και ήταν το αποτέλεσμα συζητήσεων πολλών ετών μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων· υπογράφηκε στην ολλανδική πόλη Μάαστριχτ.
Η Συνθήκη του Μάαστριχτ αύξησε σημαντικά τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε ορισμένους νέους τομείς: ευρωπαϊκή ιθαγένεια, κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων.
Τη συνθήκη υπέγραψαν 12 χώρες: Ελλάδα, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Συνθήκη θέσπισε, επίσης, κανόνες για τον τρόπο λειτουργίας του ευρώ στην πράξη. Αυτό περιλάμβανε τον προσδιορισμό του τι πρέπει να κάνει μια χώρα για να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ: πληθωρισμός, επίπεδα δημόσιου χρέους, επιτόκια, συναλλαγματική ισοτιμία.
Και σήμερα, περίπου 450 εκατομμύρια πολίτες από 27 κράτη μέλη απολαμβάνουν τα οφέλη της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει από μακριά…
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό