Σαν Σήμερα|07.02.2024 00:00

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ αλλάζει την Ευρώπη και- γιατί όχι- τον κόσμο ολόκληρο

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 7 Φεβρουαρίου του 1993, υπογράφεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Συνθήκη εκείνη έθεσε τα θεμέλια για την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως τη γνωρίζουμε σήμερα και ήταν το αποτέλεσμα συζητήσεων πολλών ετών μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων· υπογράφηκε στην ολλανδική πόλη Μάαστριχτ.

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ αύξησε σημαντικά τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε ορισμένους νέους τομείς: ευρωπαϊκή ιθαγένεια, κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων.
Τη συνθήκη υπέγραψαν 12 χώρες: Ελλάδα, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο Μάαστριχτ τέθηκε το θεμέλιο για κοινή νομισματική πολιτική: ευρώ. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ. Επίσης, ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών και περιέγραψε τους στόχους τους. Ο κύριος στόχος της ΕΚΤ είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών , δηλαδή η διασφάλιση της αξίας του ευρώ.

Η Συνθήκη καθόρισε επίσημα: 1. Εισαγωγή ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων μεταξύ των κρατών μελών. 2. Αυξημένη συνεργασία μεταξύ των εθνικών κεντρικών τραπεζών και αυξημένη ευθυγράμμιση των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών. 3. Σταδιακή εισαγωγή του ευρώ σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενιαίας νομισματικής πολιτικής, για την οποία είναι υπεύθυνη η ΕΚΤ.

Η Συνθήκη θέσπισε, επίσης, κανόνες για τον τρόπο λειτουργίας του ευρώ στην πράξη. Αυτό περιλάμβανε τον προσδιορισμό του τι πρέπει να κάνει μια χώρα για να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ: πληθωρισμός, επίπεδα δημόσιου χρέους, επιτόκια, συναλλαγματική ισοτιμία.
Και σήμερα, περίπου 450 εκατομμύρια πολίτες από 27 κράτη μέλη απολαμβάνουν τα οφέλη της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει από μακριά…

ειδήσεις τώρασαν σημεραΣυνθήκη του ΜάαστριχτΕυρωπαϊκή Ένωση