Σαν Σήμερα|05.03.2024 00:00

Ο Στάλιν διατάσσει τη Σφαγή του Κατίν. Τραγική ειρωνεία της Ιστορίας: θα πεθάνει την ίδια μέρα 13 χρόνια μετά

Newsroom

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 5 Μαρτίου του 1940, όταν οι Αρχές της ΕΣΣΔ έδωσαν- με την υπογραφή τους- τη διαταγή για τη μαζική εκτέλεση 22.000 Πολωνών στρατιωτικών, διανοουμένων και πολιτικών κρατουμένων, ένα έγκλημα που έμεινε στην Ιστορία ως Σφαγή του Κατίν. Ο Ιωσήφ Στάλιν, που υπέγραψε την καταδίκη σε θάνατο χιλιάδων αθώων, θα αφήσει την τελευταία πνοή του, ακριβώς 13 χρόνια μετά!

Οι Σοβιετικοί ήταν και όχι οι Ναζί που εκτέλεσαν 22.000 Πολωνούς. Και το παράδοξο; Οι δήμιοι χρησιμοποίησαν γερμανικά πιστόλια!

Στις 13 Απριλίου του 1943 ανακαλύφθηκαν από τους στρατιώτες της Βέρμαχτ, που προέλαυναν στα ρωσικά εδάφη, ομαδικοί τάφοι με χιλιάδες σορούς. Όταν διαδόθηκε  το γεγονός οι υποψίες έπεσαν- σε ποιους άλλους;- στους Γερμανούς, όμως γι’ αυτή τη θηριωδία δεν ήταν, αυτή τη φορά, υπεύθυνοι οι φονιάδες του Αδόλφου Χίτλερ!

Το 1940, σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Πολωνίας με τη Σοβιετική Ένωση και εντός ρωσικού εδάφους, στο δάσος του Κατίν, θανατώθηκαν κατά χιλιάδες, κρατούμενοι από στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Το έγκλημα των μαζικών εκτελέσεων χιλιάδων πολωνών αξιωματικών, αστυνομικών, επιχειρηματιών, πολιτικών κρατουμένων και αιχμαλώτων πολέμου, διαπράχθηκε από τη μυστική αστυνομία Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων (γνωστό από τα αρχικά NKVD ως Εν-Κα-Βε-Ντε) της ΕΣΣΔ.

Οι Σοβιετικοί επί πολλά χρόνια ισχυρίζονταν - και μάλιστα επίσημα - ότι, ο Γκέμπελς ήταν εκείνος που χρησιμοποίησε το γεγονός προπαγανδιστικά. Δεν ήταν όμως έτσι. Κάπου μεταξύ Απριλίου και Μαΐου του 1940, η μυστική αστυνομία της Σοβιετικής Ένωσης- το NKVD- διέπραξε σειρά εκτελέσεων πολωνών στρατιωτικών και επιχειρηματιών. Οι δολοφονίες έλαβαν χώρα σε πολλούς τόπους, αλλά το γεγονός καταχωρήθηκε στα αιματοβαμμένα αρχεία της Ιστορίας ως Σφαγή στο Κατίν, καθώς οι ομαδικοί τάφοι στο δάσος του Κατίν ήταν οι πρώτοι που ανακαλύφθηκαν.

Ο Μπέρια πίσω από τη Σφαγή

Ο αρχηγός του NKVD, Λαβρέντι Μπέρια, θεωρούσε ότι θα ήταν ωφέλιμο να εξοντωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι Πολωνοί, αξιωματικοί και άλλοι που θεωρούνταν επικίνδυνοι για τους Σοβιετικούς. Το σχέδιο εγκρίθηκε- σαν σήμερα- από τον Στάλιν και το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Συνολικά, εκτελέστηκαν περίπου 22.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 8.000 αιχμάλωτοι στρατιωτικοί, 6.000 αστυνομικοί, και οι υπόλοιποι ανήκαν στην πολωνική αστική τάξη όπως δημόσιοι αξιωματούχοι, ιδιοκτήτες εργοστασίων, δικηγόροι, ιερείς, ιδιοκτήτες γης και πράκτορες πληροφοριών.

Η πρώτη δημόσια αναφορά για τη Σφαγή έγινε τον Απρίλιο του 1943 έπειτα από ανακοίνωση της Ναζιστικής Γερμανίας για την ανακάλυψη ομαδικού τάφου. Όταν ενημερώθηκε σχετικά η εξόριστη πολωνική κυβέρνηση που έδρευε στο Λονδίνο ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε την ευθύνη και ισχυρίστηκε ότι οι εκτελέσεις έγιναν από Γερμανούς στρατιώτες το 1941.

Οι δολοφονίες - λέγεται ότι - διαπράχθηκαν με γερμανικά όπλα, αφού τα σοβιετικά περίστροφα είχαν υπερβολική ανάκρουση που έκανε οδυνηρή τη συνεχή βολή για τους εκτελεστές. Οι δήμιοι κουράστηκαν να σκοτώνουν!

Η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη μέχρι το 1990, επιρρίπτοντάς την ευθύνη στη Ναζιστική Γερμανία. Το 2008 τα ρωσικά δικαστήρια προχώρησαν σε αποχαρακτηρισμό σοβιετικών αρχείων και το 2010 η Ρωσία παραδέχτηκε επίσημα πως η σφαγή του Κατίν διαπράχθηκε με εντολή του Ιωσήφ Στάλιν.

ΠολωνίαΙωσήφ ΣτάλινΒ' Παγκόσμιος ΠόλεμοςΣοβιετική Ένωσησαν σημερασφαγήειδήσεις τώρα