Ο ενορχηστρωτής της Γενοκτονίας των Αρμενίων πέφτει νεκρός – Ο Ταλάατ πασάς και οι θηριωδίες του
NewsroomΤο όνομά του Ταλάατ πασας. Τα χέρια του βαμμένα με το αίμα ενός εκατομμυρίου Αρμενίων και όχι μόνο. Πήρε ό,τι του άξιζε: μια σφαίρα στο κεφάλι!
«Προς την νομαρχία Χαλεπίου.
Σύμφωνα με προγενέστερη κοινοποίηση η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει την ολοσχερή εξόντωση των διαβιούντων στη χώρα, Αρμενίων. Πας όστις ήθελε αντιταχθεί στη διαταγή αυτή δεν μπορεί πλέον ν’ αποτελεί μέρος της διοίκησης. Άνευ ουδεμίας διάκρισης για τις γυναίκες, τα παιδιά και τους αναπήρους, οσονδήποτε τραγικά κι αν είναι τα μέσα εξόντωσης και αφού καταπνιγεί η φωνή της συνειδήσεως πρέπει να τεθεί τέρμα στην ύπαρξή τους.
13 Σεπτεμβρίου 1915.»!
Ποιος ήταν ο μακελάρης των Αρμενίων
Ο Μεχμέτ Ταλάατ πασάς ήταν πολιτικός Τούρκος, που υπηρέτησε ως de facto ηγέτης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1913 έως το 1918. Ο Ταλάατ πασάς ήταν πρόεδρος του Κόμματος «Ένωση και Πρόοδος», το οποίο διοικούσε δικτατορικά την Οθωμανική Αυτοκρατορία· κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε Μέγας Βεζίρης, δηλαδή Πρωθυπουργός. Ο Μεχμέτ Ταλάατ ήταν ένας από τους εμπνευστές και ηθικούς αυτουργούς της Γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων εθνοκαθαρίσεων κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Εσωτερικών.
Ο Μεχμέτ Ταλάατ είχε γεννηθεί στο Κάρτζαλι της Βουλγαρίας, τότε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το 1874. Ως παιδί, οι τρόποι του ήταν σκληροί, γεγονός που τον έκανε να αποβληθεί από το στρατιωτικό γυμνάσιο σε ηλικία 16 χρονών χωρίς απολυτήριο, έπειτα από σύγκρουση με τον δάσκαλό του. Επαναστάτης από νέος, συνελήφθη για ανατρεπτική δράση το 1893 και φυλακίστηκε. Μετά την αποφυλάκισή του διορίστηκε γενικός γραμματέας των οθωμανικών ταχυδρομείων στη Θεσσαλονίκη όπου και εντάχθηκε από τους πρώτους στο κίνημα των Νεότουρκων, το 1908, με αποτέλεσμα να απολυθεί άμεσα από την υπηρεσία του.
Όταν επικράτησαν οι Νεότουρκοι, ο Ταλάατ διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών (1913-1917) και υπουργός Ταχυδρομείων. Πριν από το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ταλάατ υποστήριζε τις δυνάμεις της Αντάντ, αλλά όταν πήρε φωτιά η Ευρώπη, η Οθωμανική Αυτοκρατορία τάχθηκε στο πλευρό των Γερμανών και των συμμάχων τους. Ο Ταλάατ πασάς έγινε Μέγας Βεζίρης το 1917 και εισήγαγε πολλές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις· διαπραγματεύτηκε προσωπικά τη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ με τους Επαναστάτες Μπολσεβίκους ανακτώντας τμήματα της Ανατολίας που είχαν καταληφθεί από τη Ρωσία από το 1878 και κέρδισε τον αγώνα για τη διεκδίκηση του Μπακού στο μέτωπο του Καυκάσου.
Το 1918, ο Ταλάατ πασάς και άλλα μέλη της Κυβέρνησης εγκατέλειψαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το Οθωμανικό Ειδικό Στρατοδικείο καταδίκασε τον Ταλάατ σε θάνατο ερήμην για ανατροπή του συντάγματος, κερδοσκοπία από τον πόλεμο και οργάνωση των σφαγών Ελλήνων και Αρμενίων.
Στις 15 Μαρτίου του 1921, ο Ταλάατ εκτελέστηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι καθώς έβγαινε από το διαμέρισμά του στο Βερολίνο για να αγοράσει ένα ζευγάρι γάντια. Ο δολοφόνος καταγόταν από το Ερζερούμ και ονομαζόταν Σογκομόν Τεχλιριάν, ο οποίος είχε δει μέλη της οικογένειάς να σφαγιάζονται από τους Τούρκους. Ο Τεχλιριάν έπειτα από μια πρόχειρη δίκη δύο ημερών, κρίθηκε αθώος από γερμανικό δικαστήριο για λόγους «προσωρινής παραφροσύνης» λόγω της τραυματικής εμπειρίας που είχε βιώσει κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας!
- Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
- Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
- Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
- Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή