Σαν Σήμερα|17.03.2024 00:00

Στην Αρεόπολη της Λακωνίας υψώνεται το πρώτο λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης

Newsroom

Η Ελληνική Επανάσταση ανάβει τις πρώτες φωτιές, που γρήγορα θα επεκταθούν και θα κάψουν τον οθωμανικό ζυγό. Ξεσηκωμός στην Αρεόπολη! Μια μέρα σαν σήμερα 17 Μαρτίου του 1821 πρόκριτοι της Μάνης με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη επικεφαλής υψώνουν το φλάμπουρο της Επανάστασης στην τότε Τσίμοβα, σημερινή Αρεόπολη.

Επίσης την ίδια ημέρα οι Πετμεζαίοι και ο Σωτήρης Χαραλάμπης άρχισαν την πολιορκία των Πύργων των Καλαβρύτων· κάποιοι ιστορικοί προσδιορίζουν την ημέρα στις 21 Μαρτίου. Επίσης ένοπλοι επαναστάτες συγκρούονται με Τούρκους στη Βερσοβά της Αιγιαλείας. 

Μπιστικοί του βοεβόδα των Καλαβρύτων, Ιμπραήμ Αρναούτογλου, χτυπήθηκαν από τους Πετμεζαίους ενώ βάδιζαν προς την Τριπολιτσά.Ο Αρναούτογλου, όταν πληροφορήθηκε το γεγονός, διέταξε τους Τούρκους της περιοχής να κλεισθούν σε τρεις οχυρούς πύργους των Καλαβρύτων και να αμυνθούν, ελπίζοντας σε βοήθεια από την οθωμανική διοίκηση της Τριπολιτσάς. Και άρχισε η πολιορκία των τριών πύργων στα Καλάβρυτα κι έπειτα από μάχες πέντε ημερών οι πολιορκημένοι παραδόθηκαν.

Από τις γραπτές πηγές παραδίδεται ότι τις παραμονές της Επανάστασης ο Κλήρος και πρόκριτοι της Αχαΐας, που επίσης είχαν αποφύγει την κράτησή τους στην Τριπολιτσά, ζήτησαν από τον Πετρόμπεη να ριχτεί πρώτη η Μάνη στον Αγώνα.

Στην Αρεόπολη τώρα. Έπειτα από πρόσκλησή του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, οι πρόκριτοι της Μάνης συνάχθηκαν στην Τσίμοβα- σημερινή Αρεόπολη- και έλαβαν απόφαση να κηρύξουν την Επανάσταση. Η τοπική παράδοση λέει ότι η σημαία που υψώθηκε στις 17 Μαρτίου στην Αρεόπολη ήταν φτιαγμένη από λευκό πανί με έναν γαλάζιο σταυρό στο κέντρο. Στην επάνω πλευρά έγραφε «Νίκη ή Θάνατος» και στην κάτω «Ταν ή επί Τας».

Η «φωτιά» καίει ανεξέλγκτη...

Εκεί «συνεννοήθησαν να λάβωσι τα όπλα κατά των Τούρκων», όπως μαρτυρεί ο Ιωάννης Κολοκοτρώνης, και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ανέλαβε να διαβιβάσει την απόφαση αυτή στους οπλαρχηγούς της Μεσσηνίας, της Αρκαδίας και της Αχαΐας. Η πρώτη πολεμική επιχείρηση των Μανιατών διεξήχθη δυο μέρες μετά, στις 19 Μαρτίου. Η Μονεμβασιά και ο Μυστράς χτυπήθηκαν από επαναστάτες της Ανατολικής Μάνης υπό την αρχηγία της οικογένειας των Γρηγοράκηδων. Στη Δυτικη Μάνη, με τον Πετρόμπεη, οι ένοπλοι στράφηκαν προς την Καλαμάτα.
Μια άλλη εκδοχή των γεγονότων δίνει ο Μανιάτης ιστορικός Βασίλης Πατριαρχέας. Σύμφωνα με αυτήν, η απόφαση για την έναρξη της Επανάστασης στη Μάνη πάρθηκε στις Κιτριές και όχι στην Αρεόπολη, λίγες μέρες μετά την 17η Μαρτίου (ημέρα αναχώρησης του Πετρόμπεη από την Αρεόπολη για τις Κιτριές) και μάλιστα έπειτα από συσκέψεις που έκανε ο Πετρόμπεης με τους υπόλοιπους οπλαρχηγούς της Μάνης, στις οποίες συμμετείχε και ο Κολοκοτρώνης.
Ό,τι και να ‘γινε, το φυτίλι είχε ανάψει και σε λίγες μέρες η πυρκαγιά που θα κατέκαιγε τους Οθωμανούς δεν θα έσβηνε παρά με νίκη…

ΜάνηΘεόδωρος ΚολοκοτρώνηςΠετρόμπεης Μαυρομιχάληςσαν σημεραειδήσεις τώραΑρεόποληελληνική επανάστασηΕπανάσταση 1821