Σαν Σήμερα|21.04.2024 00:00

21η Απριλίου 1967: όταν η Χούντα χτύπησε την πόρτα της Μπανανίας της Ευρώπης και εκείνη άνοιξε διάπλατα!

Νίκος Τζιανίδης

21η Απριλίου 1967. Πέρασαν κιόλας 57 χρόνια. Κάποιοι ήταν τότε παιδιά- νήπια- και τώρα μετρούν 60+ χειμώνες στους ώμους τους. Τότε η Ελλάδα, ανώριμη πολιτικά, όπως την χαρακτήριζαν οι «ώριμοι» πάτρωνές της, τώρα παραωριμασμένη, σάπια σχεδόν…

Και αντί αφιερωμάτων και άλλων τετριμμένων, που απλά προσθέτουν ακόμα περισσότερο βάρος στα χρόνια που μας κουράζουν, αντιγράφουμε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του αείμνηστου Δημοσιογράφου (το «Δ» κεφαλαίο) Κώστα Παπαϊωάννου (ΤΑ ΝΕΑ, Αντί, Ποντίκι…) «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει… Μια πολιτική ανασκο(λο)πηση της Ιστορίας – 1944-2007» εκδόσεις Καστανιώτη.
Να πως περιγράφει τη δικτατορία των Συνταγματαρχών ο καλός δημοσιογράφος.

«ΧΟΥΝΤΑ! Η πρώτη σκέψη που έκαναν αυτοί που άνοιξαν τον «Φάκελο Ελλάς», Κάπου στις ΗΠΑ, ήταν ότι επρόκειτο περί λάθους: κάποιοι προφανώς είχαν μπερδέψει τους φακέλους!... Χούντα, δηλαδή στρατιωτική δικτατορία, ήταν «λύση» για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και άλλες υπανάπτυκτες χώρες-Μπανανίες. (Η λέξη «χούντα» στα ισπανικά σημαίνει ένωση και έχει καθιερωθεί- από τις δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής- σαν οργάνωση αξιωματικών που κατέκτησε ή θέλει να κατακτήσει την εξουσία)... Η Ελλάδα ήταν ευρωπαϊκή χώρα, άρα δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε αυτήν συνταγή λατινοαμερικάνικη… Δεν… μπορούσε; Χα! Και μπορούσε! Και εφαρμόστηκε! Και κράτησε 7 χρόνια για να τελειώσει με την κυπριακή τραγωδία! Τελικά, φαίνεται ότι τα πράγματα ήταν πιο απλά από ό,τι φανταζόμαστε:

1. Η Αμερική αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα: να εφαρμόσει για πρώτη φορά συνταγή Λατινικής Αμερικής σε ευρωπαϊκή χώρα-Μπανανία, εγκαθιδρύοντας την πρώτη δικτατορία made in USA στη γηραιά ήπειρο.
2. Η Ελλάδα ήταν ευρωπαϊκή (και μεσογειακή) χώρα-Μπανανία άρα θεωρητικά προσφερόταν για τέτοιο λατινοαμερικάνικο πείραμα, όπως και πρακτικά άλλωστε: η προετοιμασία (καλού κακού) γινόταν από χρόνια. Ο καθηγητής Λευτέρης Σταυριανός (Καναδός, ελληνικής καταγωγής, ιστορικός και πανεπιστημιακός) υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα είναι μια υπανάπτυκτη χώρα και, συνεπώς, μέρος του τρίτου κόσμου {…} όχι μόνο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ή από το 1821 αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 500 ετών».

Αυτά τα λίγα και αληθινά, αλλά και θλιβερά για την χώρα μας των τελευταίων χρόνων της ταραχώδους δεκαετίας του ’60. Οι δύστυχοι Boomers έζησαν και πόνεσαν τα χρόνια της Δικτατορίας, αλλά και της Μεταπολίτευσης και οι Millennials, απλώς απαξιώνουν την Ιστορία, γι’ αυτό είναι καταδικασμένοι να τη ζήσουν… Κι αυτοί!

σαν σημεραχούνταειδήσεις τώρα21η Απριλίου 196721 Απριλίου 1967