Εκτελείται ο στρατηγός Αναστάσιος Παπούλας – Η εκδίκηση είναι πιάτο που τρώγεται κρύο…
NewsroomΟ στρατηγός Παπούλας, ο Αναστάσιος Παπούλας, ήταν κοντά στα 80, 78 χρονών για την ακρίβεια, κι όμως ουδείς σεβάστηκε τα χρόνια και την ιστορία του· μια μέρα σαν σήμερα, 24 Απριλίου του 1935, ο αξιωματικός που πολέμησε στον Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στη Μικρασία, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στήθηκε στον τοίχο σαν κοινός προδότης και εγκληματίας και εκτελέστηκε! Γιατί; Διότι ήταν με τους «άλλους» και οι «άλλοι» τότε ήταν οι Βενιζελικοί!
Ο Παπούλας είχε κάνει το ολέθριο «στρατηγικό» σφάλμα να καταθέσει στη Δίκη των Έξι (13 χρόνια πριν) εναντίον του στρατηγού Γεώργιου Χατζανέστη που ενέχετο για την Μικρασιατική Καταστροφή. Οι φιλοβασιλικοί δεν του συγχώρησαν του Παπούλα ότι στράφηκε στον Βενιζέλο και τον περίμεναν με τα όπλα γεμάτα.
Το 1935, ο Παπούλας συνελήφθη ως συμμετέχων στο αποτυχημένο βενιζελικό κίνημα της 1ης Μαρτίου κατά της κυβέρνησης των Λαϊκών του Παναγή Τσαλδάρη. Ο Παπούλας ήταν πρόεδρος της οργάνωσης Δημοκρατική Αμυνα, της οποίας ηγέτης ήταν ο Νικόλαος Πλαστήρας. Ο Παπούλας καταδικάστηκε σε θάνατο με συνοπτικές διαδικασίες και εκτελέστηκε διά τυφεκισμού στις 24 Απριλίου 1935, αν και του είχε δοθεί χάρη! Οι Βασιλόφρονες είχαν πάρει την εκδίκησή τους!Γραφεί ο Σπύρος Mαρκεζίνης στην «Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος» του: «Ήτο εύκολον να προδικάζεται το αποτέλεσμα της δίκης. Εις την δευτέραν εκείνην σειράν άλλωστε επρόκειτο να δικαστούν μεταξύ άλλων άνδρες έχοντες παλαιούς λογαριασμούς με τους τότε επικρατήσαντας. Ο αντιστράτηγος Αναστάσιος Παπούλας, ο στρατιωτικός αρχηγός των επιστράτων του 1916, ο έμπιστος της βασιλίσσης Σοφίας, ο αρχιστράτηγος της Μικράς Ασίας κατά την πρώτην περίοδον της μεταπολιτεύσεως, ο οποίος όμως κατόπιν εδέχθη να παρουσιαστεί ως μάρτυς κατηγορίας εις την Δίκη των Εξ, και στενώς συνδεθείς με τον Ε. Βενιζέλον να αναλάβη τελικώς και την ηγεσίαν της Δημοκρατικής Αμύνης».
Ο Αναστάσιος Παπούλας είχε γεννηθεί στο Μεσολόγγι το 1857 και ήταν γιος του Σπυρίδωνος Παπούλα, αγωνιστή του 1821.
Πριν από τους δύο στρατηγούς, είχε εκτελεστεί στη Θεσσαλονίκη (5 Απριλίου) ο επίλαρχος Στυλιανός Βολάνης για συμμετοχή κι εκείνος στο κίνημα της 1ης Μαρτίου του '35.
- Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
- Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
- Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
- Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή