Ο πόλεμος τελείωσε: ο Άλφρεντ Γιοντλ υπογράφει συνθηκολόγηση της Γερμανίας
NewsroomΟ Άλφρεντ Γιόντλ ήταν ένας από τους Ναζί που μπορεί να έχει καταχωρηθεί το όνομά του στα πίσω πίσω κεφάλαια της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όμως ήταν μια ξεχωριστή περίπτωση.
Ο Γιοντλ, ήταν εκείνος που τραυματίστηκε περισσότερο από όλους κατά την απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ, στις 20 Ιουλίου του1944 από τη βόμβα του Κλάους φον Στάουφενμπεργκ· ήταν η θρυλική Επιχείρηση Βαλκυρία.
Ο Γιοντλ πάλι, ήταν αυτός που υπέγραψε δύο ιδιαίτερα σημαντικές διαταγές κατ’ εντολή του Χίτλερ και μια τρίτη, όταν πια ο Χίτλερ είχε αυτοκτονήσει.
Ο Γιοντλ, αμέσως μετά την υπογραφή της συνθηκολόγησης συνελήφθη και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο αιχμαλώτων του Φλένσμπουργκ, όπου και παρέμεινε μέχρι την έναρξη της Δίκης της Νυρεμβέργης. Η ετυμηγορία των δικαστών ήταν: ένοχος για όλες τις κατηγορίες (συνωμοσία, εγκλήματα κατά της ειρήνης, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας)· καταδικάσθηκε σε θάνατο με απαγχονισμό.
Ο Γιοντλ, πριν συλληφθεί, δικαστεί απαγχονιστεί και αποτεφρωθεί για να λερώσει η στάχτη του τον ποταμό Ίζαρ, ήταν Αρχηγός του Επιτελείου Επιχειρήσεων της Ανώτατης Διοίκησης της Βέρμαχτ· αποκαλούσε τον Χίλτλερ «μεγαλύτερο στρατηλάτη όλων των εποχών» και ήταν από τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του Φύρερ που αποκαλούνται κατ’ ευφημισμό αυλοθεράποντες ή αυλοκόλακες και μεταφορικά: γυμνοσάλιαγκες…
Ο Γιόντλ εκτελέστηκε στις 16 Οκτωβρίου του 1946 και οι τελευταίες λέξεις που βγήκαν από το στόμα του- όπως λένε- ήταν: «Ich gru?e Dich, mein ewiges Deutschland» δηλαδή: σε χαιρετώ, αιώνια Γερμανία μου»… Ο Θεός (ίσως) να τον συγχωρέσει…
- ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήσεις ισορροπίας από Φάμελλο – Τα ονόματα που ακούγονται για τις αλλαγές και σε ΚΟ, κόμμα και ο ρόλος Πολάκη
- Τα τρία σήματα που εξέπεμψε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο - Σε ποια θέματα ρίχνει το βάρος
- ΟΣΕ τέλος, έρχονται οι «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας» - Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο
- Πρωτότυπο «αντίο» σε ένα παλιό αυτοκίνητο: Οικογένεια... έθαψε και έκανε πανάκριβη τελετή σε ένα παλιό Suzuki γιατί ήθελε να το «τιμήσει»