Σαν Σήμερα|11.05.2024 00:00

Ένας Πρωθυπουργός που έμεινε στην Ιστορία μόνο και μόνο επειδή δολοφονήθηκε

Newsroom

Αν δεν είχε δολοφονηθεί, θα τον είχαν όλοι λησμονήσει κι ας ήταν Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Σπένσερ Πέρσεβαλ θα είχε πάρει μια θέση στις σελίδες της Ιστορίας ως ένας από τους πλέον ασήμαντους Πρωθυπουργούς της τότε Μεγάλης Βρετανίας. Όμως, μια μέρα σαν σήμερα, 11 Μαΐου του 1812, ο Πέρσεβαλ θα γίνονταν ο ένας και μοναδικός Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου που δολοφονήθηκε. Και είχε και μια ακόμα μοναδικότητα ο Πέρσεβαλ: ήταν ο μόνος δικηγόρος και γενικός εισαγγελέας που έγινε ποτέ πρωθυπουργός στην Αγγλία.

Ήταν απόγευμα, 17:15 γράφουν οι ιστορικοί, όταν ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε να πάει περπατώντας μέχρι τη Βουλή των Κοινοτήτων. Κάποιος Τζον Μπέλιγχαμ απαιτούσε επίμονα, εκείνη την περίοδο, να πάρει αποζημίωση για μια ατυχή εμπορική συμφωνία με τους Ρώσους. Ο Μπέλιγχαμ έδινε το παρών τακτικά στις συνεδριάσεις του βρετανικού κοινοβουλίου και δεν προκαλούσε την παραμικρή εντύπωση η παρουσία του. Όταν ο Μπέλιγχαμ φώναξε στον υπουργό Οικονομικών πως αν δεν λάμβανε αποζημίωση θα αναγκαζόταν να πάρει το νόμο στα χέρια του, έλαβε την ξερή απάντηση: «κανε ό,τι νομιζεις».

Λίγες μέρες μετά, ο Μπέλιγχαμ αγόρασε δυο πιστόλια και επισκέφθηκε το ράφτη του, ζητώντας να του προσθέσει μια εσωτερική τσέπη στο σακάκι. Το απόγευμα της 11ης Μαΐου, όταν ο Πρωθυπουργός έμπαινε στην αίθουσα υποδοχής της Βουλής, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Μπέλιγχαμ. Ο τελευταίος δεν δίστασε καθόλου, έβγαλε ψύχραιμα το πιστόλι του και πυροβόλησε τον Σπένσερ Πέρσεβαλ στο στήθος.

Ο πρωθυπουργός πρόλαβε να φωνάξει: «Θεέ μου, με σκοτώνουν» κι έπειτα σωριάστηκε ξέπνοος στο πάτωμα. Ο γιατρός που έφτασε πρώτος, απλά επιβεβαίωσε το θάνατό του.
Ο δολοφόνος του βρετανού πρωθυπουργού δεν προσπάθησε καν να διαφύγει, αντίθετα με ήρεμο τόνο στη φωνή δήλωσε πως είχε αποκαταστήσει μια αδικία. Του είχαν πει να κανει ό,τι νομίζει και έκανε αυτό ακριβώς που νόμιζε σωστό.

Ο Μπέλιγχαμ δικάστηκε, καταδικάστηκε και ένα πρωί- μόλις μια εβδομάδα μετά- οδηγήθηκε στην αγχόνη. Και κάποιοι πολίτες χάρηκαν για τη δολοφονία του πρωθυπουργού τους, κάποιοι άλλοι συγκινήθηκαν, όμως ήταν τέτοια η προσωπικότητα του Σπένσερ Πέρσεβαλ που πολύ γρήγορα, σχεδόν όλοι, τον είχαν λησμονήσει. Και αν δεν ήταν ο μοναδικός πρωθυπουργός της Βρετανίας που είχε δολοφονηθεί ακόμα και η Ιστορία θα είχε ξεχάσει να τον περάσει στα κιτάπια της...

Μεγάλη Βρετανίασαν σημεραπρωθυπουργόςειδήσεις τώραδολοφονία