Σαν Σήμερα|21.05.2024 00:00

Και εγένετο FIFA: το ποδόσφαιρο περνάει πλέον σε άλλη διάσταση: σκάνδαλα, χρηματισμοί, αναξιοπιστία...

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 21 Μαΐου του 1904 και το ποδόσφαιρο δεν είναι πια… ορφανό· η FIFA αναλαμβάνει να το «αναστήσει» και να το βγάλει υγιές και καθαρό στην κοινωνία… Το ανέστησε το ποδόσφαιρο η Παγκόσμια Ομοσπονδία, αλλά για υγιές και καθαρό το συζητάμε…

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο γεννήθηκε το 1863, όταν ιδρύθηκε η «English Football Association», αλλά οι ρίζες του παιχνιδιού έχουν βάθος αιώνων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι άνθρωποι κλωτσούσαν μια στοιχειώδη μπάλα πριν από 2.000 χρόνια και βάλε στην Κίνα. Κι άλλες χώρες υποστηρίζουν μα επιχειρήματα ότι έχουν παίξει πρώτες ποδόσφαιρο, συμπεριλαμβανομένων της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης.

Η Federation Internationale de Football Association (FIFA) ιδρύθηκε στην οδό Rue Saint Honore 229 στο Παρίσι, στις 21 Μαΐου του 1904. Η Ελλάδα έγινε μέλος της FIFA το 1927.

Η FIFA, μετά μακρά διαμάχη με την Αγγλική Ομοσπονδία πήρε τις τύχες του ποδοσφαίρου στα χέρια της το 1924, με τη διοργάνωση του ποδοσφαιρικού τουρνουά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η επιτυχία των ποδοσφαιρικών Ολυμπιακών τουρνουά του 1924 και του 1928 ώθησε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ζιλ Ριμέ να εισηγηθεί τη διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών έγινε πραγματικότητα το 1930 στην Ουρουγουάη.

Χλιδή, λάμψη και σκάνδαλα

Από τότε μέχρι σήμερα έχει περάσει ένας αιώνας και δυο δεκαετίες. Το ποδόσφαιρο είναι ο απόλυτος μονάρχης των σπορ, αλλά η FIFA έχει κατηγορηθεί για σωρεία σκανδάλων. Το 2015, μάλιστα, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των Ηνωμένων Πολιτειών αποκάλυψαν υποθέσεις διαφθοράς από αξιωματούχους και συνεργάτες που συνδέονταν με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου· Επτά αξιωματούχοι της FIFA συνελήφθησαν στο ξενοδοχείο Baur au Lac στη Ζυρίχη στις 27 Μαΐου ενώ ετοιμάζονταν να παρευρεθούν στο 65ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, στο οποίο θα εκλεγόταν νέος πρόεδρος. Οι αξιωματούχοι της FIFA θεωρούνταν ύποπτοι για δωροδοκία 150 εκατομμυρίων δολαρίων! Στο πλαίσιο αυτών των συλλήψεων, έχουν καταδικαστεί μέχρι σήμερα 14 άτομα για κατηγορίες όπως «εκβιασμός, απάτη μέσω εμβάσματος και συνωμοσίες ξεπλύματος χρήματος»…

Στις 29 Μαΐου του 2015, ο Σεπ Μπλάτερ επανεκλέχθηκε στην προεδρία της FIFA, αλλά υπό το βάρος των σκανδάλων παραιτήθηκε. Και πίσω από όλα ήταν η υποψηφιότητα του Κατάρ για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022, όπου- παρεμπιπτόντως- διεξήχθη το καλύτερο τουρνουά όλων των εποχών. Αργυρώνητη η FIFA, αλλά το ποδόσφαιρο Βασιλιάς. Τα υπόλοιπα είναι πάσα στην Ιστορία και γκολ στο διηνεκές!

σαν σημεραFIFAποδόσφαιροειδήσεις τώρα