Σαν Σήμερα|02.06.2024 00:00

Ποια ήταν η Μάχη του Σαντιάγο: διεξήχθη χωρίς όπλα, αλλά με μίσος, βία και πάθος

Newsroom

Την αποκάλεσαν Μάχη του Σαντιάγο. Οι αντίπαλοι δεν χρησιμοποίησαν όπλα, αλλά βία, πάθος και μίσος· δεν ήταν παρά ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, αλλά τι αγώνας!

Αντίπαλοι ήταν οι εθνικές ομάδες της οικοδέσποινας Χιλής και της Ιταλίας. Η διοργάνωση; Τελικοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1962, υπό τη σκιά των Άνδεων στη Χιλή.

Σε εκείνο το ματς, που έγινε μια μέρα σαν σήμερα, 2 Ιουνίου του 1962, αποβλήθηκαν δύο παίκτες, οι γροθιές και τα αντιαθλητικά μαρκαρίσματα έπεφταν βροχή και χρειάστηκε να επέμβει η Αστυνομία πάνω από τέσσερις φορές!

Οι Χιλιανοί μόλις είχαν βγει από την τραγωδία του σεισμού της Βαλδίβια (τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία) που είχε αφήσει πίσω του χιλιάδες νεκρούς, η φτώχεια κυριαρχούσε και το πάθος περίσσευε. Δύο ιταλικές εφημερίδες είχαν γράψει αρνητικά σχόλια για τη Χιλή και αυτές οι εφημερίδες διαβάστηκαν από τον εξόριστο ποιητή Πάμπλο Νερούδα που βρισκόταν στη Ρώμη.

«Το Σαντιάγο μοιάζει με χωματερή»!

Οι Ιταλοί είχαν γράψει ότι το Σαντιάγο ήταν μια χωματερή όπου «τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν, τα ταξί είναι τόσο σπάνια όσο και οι πιστοί σύζυγοι, οι κάτοικοι είναι επιρρεπείς στον υποσιτισμό, τον αναλφαβητισμό, τον αλκοολισμό και τη φτώχεια…» και άλλα επικριτικά. Οι εφημερίδες της Χιλής ανταπάντησαν, περιγράφοντας τους Ιταλούς ως φασίστες, μαφιόζους, σεξιστές και- επειδή κάποιοι από τους παίκτες της Ίντερ είχαν εμπλακεί τότε σε σκάνδαλο ντόπινγκ- τοξικομανείς. Ιταλοί δημοσιογράφοι που είχαν ταξιδέψει στη Χιλή υποχρεώθηκαν να αναχωρήσουν, ενώ ένας Αργεντινός, που τον πέρασαν για Ιταλό σε ένα μπαρ του Σαντιάγο, ξυλοκοπήθηκε και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο!

Από εκείνη την ημέρα καθετί ιταλικό προκαλούσε οργή στους χιλιανούς. Και έφθασε η ώρα της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης. Ο αγώνας ήταν σαν τεράστια πυριτιδαποθήκη γεμάτη εκρηκτικά και... αναμμένο δαυλό κρατούσε ο Άγγλος διαιτητής Κένεθ Άστον. Στο 12ο δευτερόλεπτο έγινε η πρώτη παρατήρηση για φάουλ. Στο 12ο λεπτό ο Ιταλός μέσος Φερίνι αποβλήθηκε· αρνήθηκε να βγει από τον αγωνιστικό χώρο και χρειάστηκε να τον σύρουν έξω οι αστυνομικοί! Ένας άλλος Ιταλός, ο Ουμπέρτο Μάσκιο χτυπήθηκε ανελέητα δεκάδες φορές, έμεινε όμως στον αγωνιστικό χώρο και τελείωσε τον αγώνα με μαυρισμένο μάτι και σπασμένο πλευρό!

Η κατάσταση ξέφυγε όταν ο Χιλιανός Σάντσεζ έκανε πως χτυπήθηκε από τον Ιταλό Νταβίντ, που αμέσως αποβλήθηκε από το γήπεδο, ενώ προσπαθούσε να κλωτσήσει τον Σάντσεζ στο κεφάλι! Η αστυνομία μπήκε τουλάχιστον τέσσερις φορές στον αγωνιστικό χώρο για να ηρεμήσει τα πνεύματα. Ο διαιτητής ήταν ανίκανος να επιβληθεί. Η Ιταλία τελείωσε τον αγώνα με 9 παίκτες και κράτησέ την εστία της ανέπαφη μέχρι το 74, όταν ο Ραμίρες πέτυχε γκολ και τρία λεπτά πριν από το τέλος έγινε το 2 0 για τη Χιλή.

Το BBC είχε χαρακτηρίσει τον αγώνα ως τον «πιο ανόητο, αποκρουστικό, αηδιαστικό και επαίσχυντο στην ιστορία του ποδοσφαίρου…».
Ο διαιτητής Άστον δεν «σφύριξε» ποτέ ξανά, η Χιλή πέρασε στους προημιτελικούς όπου απέκλεισε τη Σοβιετική Ένωση, αλλά στον ημιτελικό έπεσε πάνω στην απροσπέλαστη Βραζιλία και αποκλείστηκε. Οι Χιλιανοί περιορίστηκαν στην 3η θέση του τουρνουά νικώντας στον Μικρό Τελικό την Γιουγκοσλαβία 1-0. Η Ιταλία επέστρεψε στην πατρίδα της νωρίς… Και οι ποδοσφαιρικές μάχες συνεχίζονται!

ΜουντιάλΠαγκόσμιο κύπελλοΕθνική ΙταλίαςΕθνική Χιλήςειδήσεις τώρασαν σημερα